Danseres Roos Englebert in film met sterrencast: ‘Ik heb het acteervirus te pakken’

Zonder acteerervaring stapte de Haagse Roos Englebert vorig jaar de set van ‘Piece of my Heart’ op. Eerder deze maand ging de dansfilm in première, met Englebert in de hoofdrol. “Het ging eigenlijk té makkelijk.”

Door

Toen Roos Englebert zo’n twee jaar geleden het mailtje zag, dacht ze eerst: ‘dit is spam’. De Haagse had net de dansopleiding aan het Koninklijk Conservatorium (KC) afgerond en liep stage bij gezelschap Introdans toen ze een bericht kreeg van een castingsbureau. “Ze vroegen om tapes van mijzelf. Eerst geloofde ik het niet, maar toen ik ook een privébericht op Instagram kreeg, werd ik toch nieuwsgierig.”

Dus stuurde de jonge danseres een aantal video’s op, waarna het balletje ging rollen. Niet veel later werd Englebert uitgenodigd om auditie te doen voor een hoofdrol in ‘Piece of my Heart’, de nieuwe film van regisseuse Dana Nechushtan, die eerder successeries als ‘Hollands Hoop’ en ‘Dunya & Desie’ maakte.

“Dana wilde voor deze film een danseres in de hoofdrol, geen ervaren actrice,” vertelt Roos Englebert (22) in het café van Pathé Buitenhof. “Het is eenvoudiger om ballerina’s te leren acteren dan andersom. Ze zochten daarom via onder meer conservatoria en sociale media naar kandidaten. Ik stapte blanco de auditie in, heb mij niet te veel voorbereid omdat ik niet te gemaakt wilde overkomen. Het was gewoon ‘gaan’.”

En wat bleek: Englebert had acteertalent. Na een dag hadden Dana Nechushtan en producenten Bracha van Doesburgh en Daan Schuurmans genoeg gezien. Englebert was geknipt voor een hoofdrol. “Bizar,” lacht ze. “Het ging zo makkelijk, eigenlijk té makkelijk. Ik had blijkbaar acteertalent. Na één auditie tekende ik voor een hoofdrol in een film met een sterrencast. Dat verzin je toch niet?”

Schaduwzijde

In ‘Piece of My Heart’ wordt Englebert geflankeerd door onder meer Peter Paul Muller, Gijs Scholten van Aschat, Tina de Bruin, Jan Kooijman en Igone de Jongh. De andere hoofdrol is voor Elaine Meijerink, ook afgestudeerd KC-student zonder acteerervaring. De film speelt in de ambitieuze danswereld van het klassieke ballet in de jaren zeventig.

Het verhaal gaat over Olga (gespeeld door Roos Englebert) en Irma (Meijerink), twee getalenteerde danseressen. Olga wordt als de grote nieuwe ster van het Koninklijk Ballet gelanceerd, maar al snel ontdekt ze de schaduwzijde van haar talent. Irma moet toezien hoe haar vriendin bezwijkt onder de prestatiedruk, zichzelf verliezend in het losbandige nachtleven.

Roos Englebert drinkt appelsap

Englebert: “De film gaat vooral over vriendschap, nog meer dan over dans. Irma en Olga hebben elkaar nodig. Irma doet alles om Olga, mijn karakter dus, bij de les te houden. Tevergeefs, zij grijpt naar de drank en drugs.” Dan begint ze plotseling te lachen: “Ja, ik heb ontzettend veel vitamine C-tabletten moeten nemen en appelsap moeten drinken.”

[Tekst gaat verder onder afbeelding.]

Roos Englebert bij Pathé Buitenhof. | Foto: DHC/Elise Fluijt

Roos Englebert bij Pathé Buitenhof. | Foto: DHC/Elise Fluijt

Ze vervolgt serieus: “Het is een kwetsbare rol. Kijk, Olga is een standbeeld voor artiesten als Amy Winehouse, die kapot gaan omdat ze gebruikt worden. Haar fysieke toestand doet er niet toe zolang ze maar geld in het laatje brengt. Het was heftig om zo’n rol te spelen. Ik vond het ook pittig om mijzelf terug te zien: je ziet jezelf niet jezelf zijn. Maar het resultaat is goed. Dana en de producenten waren ook blij.”

Arthouse

Met acteren heeft Englebert een nieuwe passie gevonden. “Het vraagt wat opofferingen,” weet ze nu. “We hebben de film in de zomer opgenomen. Maar het verhaal is ‘seizoenloos’. Dus ik mocht niet bruin worden, best lastig in de zomer. Dat betekende dat ik pas na negen uur ’s avonds met vrienden kon afspreken. En als ik overdag naar buiten moest, liep er iemand met een paraplu mee, haha. Het was een aparte ervaring, maar het was het allemaal meer dan waard. Ik heb nu ontdekt dat ik acteren leuk vind. Ik ben bij toeval in het wereldje gerold, maar ik heb het acteervirus te pakken, al heb ik nog weinig ervaring. Kijk, deze rol was mij als danseres op het lijf geschreven. Het lijkt mij tof om iets anders te proberen.”

Englebert zet haar tonic op tafel en spreidt haar armen. “Kijk om je heen, dit is een geweldige plek. Ik hou van Pathé Buitenhof, hier draait mooie arthouse. Net als in het Filmhuis aan het Spui. Het is bijzonder dat ik hier nu ook op het witte doek te zien ben. Dat smaakt naar meer. Ik hoop dat er een nieuwe kans komt. Als het verhaal, het scenario, mij aanspreekt, ga ik daar zeker op in.”

Toch zet Englebert niet al haar kaarten op cinema. “Ik ben en blijf een danseres, zo ga ik binnenkort voor een danscommercial naar Zuid-Afrika. Daarnaast doe ik ook met veel plezier modellenwerk.” Englebert blijft even stil, om met een lach af te sluiten. “Mijn ouders hebben een slagerij op de Goudsbloemlaan, waar ik op drukke dagen bijspring. En of ik nu wel of niet succesvol wordt in de filmwereld, in de slagerij zal ik altijd blijven helpen.”

‘Piece of my Heart’ draait nog één keer per dag in Pathé Buitenhof en Pathé Scheveningen. Meer informatie en exacte speeltijden: www.pathe.nl

Onze redactie biedt dit interview uit de Den Haag Centraal (DHC) van donderdag 1 december gratis aan. Wilt u meer Haags nieuws lezen? Koop dan de papieren editie van de krant Den Haag Centraal. Klik hier voor alle verkooppunten. U kunt ook een (proef)abonnement nemen. U ontvangt DHC 10 weken voor slechts 10 euro.

Standaardportret
Bekijk meer van