Nieuwe winkel G. de Graaff & Chocolate op het Noordeinde

Betovergrootvader van Horssen was de eerste in de familie die op Nederlandse markten zijn tabakswaar aanbood. Zijn kleinkinderen Raymon en Tara zetten de traditie voort, nu in twee winkels aan het Noordeinde én met chocolade.

Door

Raymon van Horssen (30) opent alvast beide deuren. Willen we eerst naar de winkel met sigaren of naar die met de chocolade? Samen met zus Tara en moeder Yvonne betrad hij een maand geleden deze nieuwe stek aan het Noordeinde. Voor de officiële opening van G. de Graaff Cigars & Chocolate wist de familie chef-kok Herman den Blijker, groot liefhebber van sigaren, te strikken. Eerst maar eens de sigaren. Als we de humidor binnenstappen, vertelt Van Horssen over het kistje uit 2021 dat hij laatst op de kop tikte met daarin tien Cohiba’s 55. “Die Cubaanse sigaren werden ter ere van het vijfenvijftigste bestaan gelimiteerd op de markt gebracht. De prijs? Driehonderd euro. Ja, per stuk.”

Af en toe puft de bevochtiger een dampje water uit boven zijn hoofd, want de rooktabak moet wel zijn contante kwaliteit behouden. “Ze waren zo weg,” vervolgt hij zijn relaas. “Cubaanse sigaren zijn sowieso schaars, dus daar hoef je niet eens reclame voor te maken.”

Begrip

Handel in sigaren zit de Van Horssens in het bloed. Raymons betovergrootvader was de eerste in de familie die op Nederlandse markten zijn tabakswaar aanbood. Daarna volgden opa, oom en vader. Een tijdlang ging dat goed, totdat het schip te klein werd voor drie kapiteins. Reden voor zijn vader, Ilja van Horssen, om samen met zijn vrouw Yvonne Litz een sigarenmagazijn te openen in de Molenstraat.

Cuesta-Rey Cigar Shop was gespecialiseerd in de verkoop van handgemaakte sigaren uit Cuba, de Dominicaanse Republiek en andere Caribische landen. En de zaken liepen goed, zo goed dat de twee ondernemers in 2005 het inmiddels failliete G. de Graaff Cigars & Chocolate aan de Heulstraat konden overnemen, de oudste en bekendste sigarenwinkel van Den Haag. “Het merk bestaat al sinds 1928,” glundert Van Horssen. “Een begrip in heel Nederland.”

Prins Bernhard betrok er zijn sigaren. En toen Winston Churchill in 1946 Den Haag bezocht, kreeg de Britse staatsman uiteraard een kistje ‘longfillers’ van de firma De Graaff. Met deze winkel erbij kregen ze ook de chocoladetabletten en de recepten ervan. Raymon van Horssen, afgestudeerd in fiscaal recht, hielp zijn moeder steeds vaker, zijn vader Ilja was inmiddels overleden. En die man op het logo? Die lijkt toch wel een beetje op… Hij glimlacht. “Grapje van mama. Ze belde me op en zei: ‘We hebben wat leuks bedacht voor de nieuwe winkel.’ Nu staat mijn portret, weliswaar zonder bril, op de deur geplakt. Ach ja.”

Overname van G. de Graaff

Zeven jaar na de overname van G. de Graaff Cigars & Chocolate opende de familie ook La Casa del Habano, nog altijd gevestigd aan de Kneuterdijk. Daar komt een ander publiek dan hier aan het Noordeinde, vertelt Raymond. “Mensen kopen er rustig een kistje van drieduizend euro.” Dat er nu een nieuwe vestiging aan het Noordeinde is geopend, komt in feite door een lekkage in de Heulstraat. “Tijdens kerstavond in 2018 probeerden we te redden wat er te redden viel, maar er was geen houden aan. De hele voorraad rookwaar verdween in de vuilnisbak. ‘Ik ga nooit meer huren,’ zei mijn moeder toen.”

Yvonne Litz deed dat jaar een bod op rijksmonument De Rijnstroom, maar viste achter het net toen ook de inmiddels omstreden modeontwerper Omar Munie interesse toonde. Droogjes: “Ondanks dat ons bod hoger was dan dat van Munie, gaf oud-burgemeester Krikke zijn plan voorrang.”

Klokkenmaker

Je zou zeggen dat een pand aan het Noordeinde niet dagelijks voorbijkomt, maar de sigarenfamilie had geluk. Naast Raymond van Horssen die achter in het pand – met uitzicht op een indrukwekkende grote tuin – koffiezet, staat het boek van de vorige eigenaar van dit pand: wijlen Antoon Gaemers. De klokkenmaker die hier op nummer 154 een tijdmuseum en short stay voor ogen had, overleed in 2020 aan Covid. “De verbouwing was in gang gezet, toen we hier een kijkje namen”. De lockdowns vormden geen belemmering. “Juist van onze ouders hebben we geleerd te ondernemen in moeilijke tijden.”

Dit is een fragment uit het interview dat Annerieke Simeone had met Raymon van Horssen. Wilt u het volledige verhaal over G. de Graaff & Chocolate lezen? Koop dan de papieren editie van de krant Den Haag Centraal (DHC) vanaf donderdag 5 januari 2023 bij een van de verkooppunten of neem een (proef)abonnement

Bekijk meer van