Dione Voskamp richt ploeg op voor ‘weesschaatsers’

Ondanks een uitstekend laatste schaatsseizoen wilde geen enkele commerciële ploeg Dione Voskamp deze winter hebben. Samen met een aantal ‘lotgenoten’ zette ze daarom een eigen team op.

Door

‘Weesschaatsers’. Zo werden Dione Voskamp en haar teamgenoten begin november getypeerd door de NOS. Dat de nieuwe ploeg Team Novus een opvanghuis is voor wezen, klinkt wellicht oneerbiedig en overdreven, maar het staat als een paal boven water dat Voskamp en schaatscollega’s als Thomas Geerdinck en Cornelius Kersten zekerheid misten afgelopen zomer.

Voskamp, lid van de Haags-Westlandse schaatsvereniging HVHW, reed voor Worldstream-Corendon, maar na het vertrek van boegbeeld Jutta Leerdam naar Team Jumbo-Visma hield die ploeg op te bestaan. Voskamp kon niet met Leerdam mee. “Het viel tegen dat geen enkele commerciële ploeg me wilde hebben,” beaamt ze. “Ik had een goed seizoen gedraaid, de Spelen bijna gehaald en samen met Jutta en Femke Kok werd ik wereldkampioene teamsprint.”

Dione Voskamp bij commerciële ploeg

Ze dacht dat het genoeg zou zijn om tot de groep schaatsers te behoren die zonder twijfel kon rekenen op een plek bij een commerciële ploeg. “Als er dan geen ploeg vertrouwen toont, vind ik dat jammer, ja. Ik heb overal van me laten horen en met sommige teams heb ik daadwerkelijk gesproken, maar uiteindelijk kreeg ik overal dezelfde reactie: de ploeg zit vol. Jammer dat blijkbaar geen enkele ploeg denkt dat ik kan doorgroeien tot de wereldtop, want voor mijn gevoel zit ik daar niet ver vandaan op de 500 meter. Ik kom ieder jaar een stap dichterbij en ik geloof er heilig in dat het haalbaar is om de komende jaren podium te rijden op internationaal niveau.”

Al wordt Voskamp bijgestaan door NOC*NSF, heeft ze privésponsors en brengt ze geld in het laatje met haar eigen bedrijf in grafische vormgeving, de perikelen in de zomer zorgden voor onzekerheid. “Alleen is alles een stuk minder dan bij een commerciële ploeg. Niet alleen qua geld. In zo’n team staat een hele staf voor je klaar en wordt alles voor je geregeld. Nu moest ik ineens uitzoeken wanneer we het ijs konden huren. Zo’n situatie kan twee kanten op qua motivatie: je wordt gretiger of je raakt in een wak. Ik heb in die onzekere tijd weleens een slechte dag gehad, maar ik heb nooit structurele motivatieproblemen gekend, of zo.”

Alternatief

Terug naar het KNSB-gewest Zuid-Holland wilde Voskamp niet, ze ging op zoek naar een alternatief. Sinds dit seizoen maakt ze dus deel uit van Team Novus, een samenraapsel van internationale schaatsers die in onzekerheid verkeerden. “Pas de laatste twee maanden heeft Team Novus vorm gekregen,” vertelt de schaatsster. “Met Lieuwe Krol hebben we een manager gevonden die het concept verder wil uitbouwen. Zelf wil ik niets meer dan atleet zijn en ik probeer ervoor te zorgen dat ik niet te veel met randzaken bezig ben. Toen de samenwerking begon, dacht ik: we moeten sponsors, kleding en mensen vinden. Toen ben ik intensief bezig geweest, maar zo’n rol is lastig te combineren met het zijn van topsporter. Dat staat op een, en nu Lieuwe erbij is, kan ik me daar weer volledig op focussen.” Hard schaatsen zal ook nodig zijn om eventuele sponsors in beweging te brengen.

Vanuit Nederlands perspectief is Voskamp de meest aansprekende naam in het team, er zal vooral naar haar gekeken worden. Maar Team Novus wil juist ook het internationale karakter uitdragen. “We werken volgens het principe dat iedereen zich kan aanmelden. Wij gaan niet op zoek naar atleten, maar de atleten moeten ons vinden. Al zal onze trainer Daniel (Greig, red.) uiteraard beoordelen of de atleet meekan met het niveau. Iemand die twee keer per week schaatst, zal niet in onze ploeg komen. Het is wel topsport wat we bedrijven.”

Aandacht

De laatste weken merkte Voskamp dat de aandacht voor Team Novus is gegroeid. “We proberen veel geluid te maken om te laten zien dat wat staat van hoog niveau is en om duidelijk te maken dat we nog op zoek zijn naar nieuwe partners. We worden gehoord en dat sterkt ons in de overtuiging dat we van hieruit sponsors binnen gaan halen. Dat geeft weer extra motivatie om het op het ijs te laten zien. Mijn hoofddoel deze winter? Ik piek naar het WK afstanden. Ik wil me voor de 500 meter plaatsen en hopelijk kan ik dan de laatste stap naar de wereldtop zetten op die afstand.”

Onze redactie biedt dit verhaal uit de Den Haag Centraal (DHC) van donderdag 1 december gratis aan. Wilt u meer Haags nieuws lezen? Koop dan de papieren editie van de krant Den Haag Centraal. Klik hier voor alle verkooppunten. U kunt ook een (proef)abonnement nemen. U ontvangt DHC 10 weken voor slechts 10 euro.

 

Standaardportret
Bekijk meer van