ADO Den Haag roept hulp van Advocaat in

Terwijl ADO Den Haag onder in de Keuken Kampioen Divisie bungelt, krijgt Dick Advocaat (75) de ‘moeilijke job’ de voetbalclub alsnog naar de eredivisie te loodsen. “We moeten het stadion weer vol krijgen en de stad weer trots maken.”

Door

Trainers komen en trainers gaan, en bij ADO Den Haag ligt het tempo waarop dat gebeurt nu bijzonder hoog. Maandagochtend presenteerde de voetbalclub alweer de vierde hoofdcoach van dit jaar. En bijna niemand bij ADO had erop gerekend dat geboren Hagenaar Dick Advocaat zijn pensioen zou onderbreken om een halfjaar in het Bingoal Stadion aan de slag te gaan. “Dit is een geval van: nee heb je, ja kun je krijgen,” aldus directeur Edwin Reijntjes bij de presentatie van de ervaren voetbaltrainer. De 75-jarige Advocaat heeft een contract getekend tot het einde van het seizoen, hij volgt de ontslagen Dirk Kuyt op.

Dick Advocaat keert zo ruim vijftig jaar nadat hij als profvoetballer debuteerde in het groengeel terug bij ADO. Ditmaal als coach, lees: crisismanager. De club staat zeventiende in de Keuken Kampioen Divisie, in de absolute kelder van het betaalde voetbal. En juist daarom heeft Advocaat wel zin in ADO. “Slechter dan het nu gaat, kan het niet,” grinnikte hij. Advocaat – in chic lichtbruin colbert gekleed – werd bij de presentatie geflankeerd door Groninger Said Bakkati, de oud-ADO-voetballer die zijn assistent wordt.

Verwachten

ADO wordt voor Advocaat de 25ste klus als trainer in het betaald voetbal. Eerder werkte hij bij onder meer PSV, Feyenoord, Zenit St. Petersburg, Fenerbahçe en de nationale ploegen van Nederland, Zuid-Korea, Rusland en Irak. In 2010 kondigde hij al voor het eerst aan te stoppen als clubtrainer. “Niemand verwachtte dit, ik zelf ook niet. Maar van mij kun je alles verwachten,” zo ging Advocaat verder. “Ik heb in het verleden al een paar keer aangegeven dat ik zou stoppen, maar ik kwam daar ook weer op terug. Toen Edwin (Reijntjes, red.) belde, kon ik het niet laten. Dat gevoel kwam ineens.”

Over de doelstelling was Reijntjes duidelijk: via de play-offs promoveren naar de eredivisie. ADO moet dan de derde of vierde periode winnen, of bij de beste acht in de competitie eindigen. Advocaat is zich bewust van de lastige opdracht: “Dat is een moeilijke job, maar dat zijn ook de leukste. Het wordt een mooie uitdaging voor iedereen die betrokken is bij ADO Den Haag.” Verder wil hij de sfeer rond de club verbeteren. “We moeten het stadion weer vol krijgen, de stad weer trots maken. Dat kan alleen door te presteren.”

Advocaat gaat ervan uit dat hij kan beschikken over Thomas Verheydt en Ricardo Kishna, basisspelers die recent lieten weten weg te willen. “Ik kan mij dat niet voorstellen. We kunnen nu de weg omhoog weer inzetten, dus we moeten zorgen dat zij blijven.”

Betere aanbiedingen voor Advocaat

Of de resultaten zullen verbeteren, blijkt in december, als ADO de competitie hervat met wedstrijden tegen Almere City (11 december) en Top Oss (16 december). Maar wat bij zijn presentatie gelijk duidelijk werd, is dat Advocaat de lach terugbrengt in het Bingoal Stadion.

Joviaal knoopte hij gesprekken aan met oude bekenden als voormalig speler Lex Schoenmaker en oud-directeur John van Ringelenstein, ook aanwezig bij de presentatie. De bulderlach van Advocaat galmde tijdens deze ouwe-jongens-krentenbroodmomentjes door de Ernst Happel Lounge. En op een vraag waarom het een halve eeuw duurde voordat hij terugkwam naar Den Haag, antwoordde hij droogjes: “Omdat ik elders betere aanbiedingen kreeg.”

Ook opvallend: zowel fans als journalisten vroegen tijdens de perspresentatie om foto’s met en handtekeningen van de nieuwe trainer.

Tijd

Directeur Edwin Reijntjes hoopt dat de komst van de nieuwe oefenmeester ook op het veld een shockeffect teweeg zal brengen. Advocaat is na Dirk Kuyt, Giovanni Franken en Ruud Brood alweer de vierde trainer in 2022. “Niet ideaal,” erkent Reijntjes, die overigens twee weken geleden nog zei dat ADO zou doorgaan met Kuyt. “Zonder in details te treden hadden we natuurlijk gehoopt dat het met de vorige trainers beter zou uitpakken. Al wisten we dat Giovanni tijdelijk was, omdat hij zijn diploma’s nog niet had.”

Advocaat zal zes maanden voor de groep staan. In de zomer moet de club dus wéér op zoek naar een nieuwe trainer. “Met het aanstellen van Dick hebben we wat tijd gewonnen. De club kan nu rustig werken aan de lange termijn,” aldus Reijntjes, die heeft aangegeven zelf in 2023 ook een stap terug te willen doen. “Er moet in de zomer niet alleen een nieuwe trainer, maar ook een nieuwe directeur komen.”

Keuken Kampioen Divisie: Almere City – ADO Den Haag, zondag 11 december, Almere. Meer informatie: www.adodenhaag.nl

Wilt u meer Haags nieuws lezen? Klik hier voor alle verkooppunten van de krant Den Haag Centraal (DHC). U kunt ook een (proef)abonnement nemen. U ontvangt DHC 10 weken voor slechts 10 euro.

Standaardportret
Bekijk meer van