Trainer na vijf maanden ontslagen: Waarom huwelijk tussen ADO en Kuyt strandde

Dirk Kuyt is ontslagen als coach van ADO Den Haag. De voetbalclub houdt de oud-international (42) verantwoordelijk voor de teleurstellende resultaten in de Keuken Kampioen Divisie. Zo komt er na een roerig halfjaar een einde aan de samenwerking tussen ADO en de Katwijker.

Door

De residentieclub is bezig met zijn slechtste seizoen ooit in het betaalde voetbal. ADO staat na bijna een halve competitie op een zeventiende plaats in de eerste divisie, terwijl het doel aan het begin van het seizoen promotie naar de eredivisie was. Dirk Kuyt sprak bij zijn presentatie in juni zelfs de ambitie uit om door te stoten naar het linkerrijtje van de eredivisie. ‘We zijn ervan overtuigd dat een koerswijziging bij het eerste elftal kan helpen om voor een ommekeer te zorgen,’ aldus de club in een korte toelichting.

Wie Kuyt gaat opvolgen, is nog onduidelijk. In de wandelgangen van het Bingoal Stadion zingt de naam rond van Danny Buijs, voormalig trainer van FC Groningen en – recent – KV Mechelen.

Voor Dirk Kuyt komt er in ieder geval na zes maanden alweer een einde aan zijn eerste klus als hoofdtrainer. De oud-international werd in de zomer aangesteld in het Bingoal Stadion als opvolger van Giovanni Franken, die in de slotwedstrijd van het vorige seizoen promotie misliep. Aan Kuyt de taak om deze missie alsnog te volbrengen. Maar al vanaf de competitie-ouverture, die met 4-0 werd verloren van Heracles Almelo, bleven de sportieve resultaten achter bij de verwachtingen.

Door nederlagen tegen FC Den Bosch en MVV Maastricht daalde ADO in de eerste periode naar de kelder van de Keuken Kampioen Divisie. In het begin van de tweede periode leek Kuyt het dan toch op de rails te krijgen; door overwinningen op NAC Breda en FC Eindhoven klom ADO naar de middenmoot. Maar in november stortte alles als een kaartenhuis in elkaar: in de laatste vier wedstrijden pakten de groengelen slechts één punt.

Politiebewaking voor Reijntjes

De teleurstellende resultaten werkten door in alle geledingen van de club. Zo dienden basisspelers Thomas Verheydt en Ricardo Kishna een transferverzoek in nadat directeur Edwin Reijntjes in de media had gezegd dat ‘staf en spelers bij zichzelf te rade moesten gaan’. Dit statement viel verkeerd. Ook baalde het duo van het vertrek van technisch manager Daryl Janmaat, die de eer aan zichzelf hield omdat hij als beginnend bestuurder aan zijn lot zou zijn overgelaten.

De harde kern van ADO Den Haag schaarde zich onvoorwaardelijk achter Verheydt, Kishna en Janmaat, directeur Reijntjes werd de zondebok, zozeer zelfs dat hij tijdens de thuiswedstrijd tegen Roda JC politiebewaking kreeg en agenten tot ver na het eindsignaal het hoofdgebouw bewaakten. Ook hield de aanhang trainer Kuyt verantwoordelijk voor de slechte resultaten. Tegen Roda JC wapperden fans met witte zakdoekjes.

Verzachtende omstandigheden voor Dirk Kuyt

“Het versterkt zich allemaal,” duidt de Haagse voetbalcommentator Vincent Schildkamp. “De verloren promotiefinale tegen Excelsior en de rellen na afloop hebben ADO een enorme dreun gegeven, een die lang na-ebde. Dan helpt het niet als de competitiestart moeizaam verloopt. Tel daar de bestuurlijke onrust bij op en je komt in een negatieve spiraal. Dit is het recept voor een cocktail van slechte prestaties.”

 

De vorige Chinese eigenaar en de huidige Amerikaanse eigenaar hebben één gemeenschappelijke deler: het is volstrekt onduidelijk wat ze met de club willen.
Vincent Schildkamp

 

Dat het Dirk Kuyt niet lukte om het tij te keren, ligt niet alleen aan de Katwijker. Er waren verzachtende omstandigheden. De oud-international stapte vlak na de misgelopen promotie in. Als straf wegens de ongeregeldheden na de wedstrijd tegen Excelsior speelde ADO dit seizoen eerst wedstrijden zonder publiek en later met alleen seizoenkaarthouders. Kuyt genoot nog niet één keer de steun van een goedgevuld stadion. Ook wilde Kuyt een nieuwe, meer dominante spelwijze introduceren. En dat proces kost tijd, een euvel waar ook clubs als Ajax en FC Groningen dit seizoen mee kampen. Meer tijd heeft Reijntjes ADO’s trainer dus niet gegund.

Bolt

Wat rest, is de onzekerheid. ADO speelt op 11 december een uitwedstrijd tegen Almere en op 16 december komt Top Oss naar Den Haag. Dan ligt de competitie weer drie weken stil vanwege de kerstvakantie. De opgave voor Reijntjes gaat in deze periode verder dan alleen het vinden van een nieuwe hoofdtrainer. Om ADO in rustig vaarwater te brengen, moet er een duidelijke koers uitgezet worden. Want ook de nieuwe trainer krijgt te maken met ontevreden spelers en met het ontbreken van een technisch manager.

De laatste jaren was er financiële malaise door de gespannen relatie met de vorige eigenaar uit China. Sinds het Amerikaanse Bolt in februari eigenaar werd, zijn die problemen verdreven. Het sportinvesteringsbedrijf van miljardair David Blitzer zorgt ervoor dat de club een sluitende begroting heeft. ‘De miljoenenverliezen waarover je hoort, zijn ingecalculeerd en worden volledig gedekt door de nieuwe eigenaar,’ benadrukte Reijntjes vrijdag bij de NOS. Maar daar houdt de zichtbaarheid van Bolt overigens meteen op. Bijna een jaar na zijn intrede is het nog gissen naar de langetermijnvisie van Blitzer.

Grote probleem

“Dat is het grote probleem,” vindt Schildkamp. “De vorige Chinese eigenaar en de huidige Amerikaanse eigenaar hebben één gemeenschappelijke deler: het is volstrekt onduidelijk wat ze met de club willen. Het gaat om veel meer dan miljoenenverliezen dekken. Waar wil je met de club naartoe? Wat is je visie? Hoe groot zijn de budgetten? Het is zorgelijk dat zowel de grootaandeelhouder als de directie daar in negen maanden nog geen enkele uitspraak over gedaan heeft.”

Wilt u meer Haags nieuws lezen? Klik hier voor alle verkooppunten van de krant Den Haag Centraal (DHC). U kunt ook een (proef)abonnement nemen. U ontvangt DHC 10 weken voor slechts 10 euro.

Standaardportret
Bekijk meer van