Trams verdrijven parkeerders uit Zoutmanstraat

Een unaniem advies is het niet geworden, maar de meerderheid van de betrokken bewoners en organisaties wil een ingrijpende herinrichting van de Zoutmanstraat in verband met de komst van bredere trams. De parkeerplaatsen verdwijnen.

Door en

Daarnaast wordt de huidige halte Van Speijkstraat verplaatst van de Zoutmanstraat naar de Laan van Meerdervoort. Het tramtracé rond het Prins Hendrikplein blijft zoals het is; er komt geen trambaan rechtdoor over het plein.

Niet alles staat vast, maar dit is de uitkomst van een advies van een speciaal geformeerde denktank die de gemeente adviseert. Daarin deden mee Bewonersorganisatie Zeeheldenkwartier (De Groene Eland), ondernemersvereniging BIZ Zeeheldenkwartier, stichting Voorall (gehandicapten), de Fietsersbond, reizigersorganisatie Rover en het platform Beter Openbaar Vervoer Haaglanden (BOVH).

De laatste club is het niet met de rest eens. “Wij zijn tóch voor een halte in de Zoutmanstraat. Daar heb je een centralere ligging. Bovendien is het daar veiliger dan op de drukke Laan van Meerdervoort,” aldus woordvoerder Ronald van Onselen.

Groter materieel in Zoutmanstraat

Aanleiding voor de inspraakexercitie is de komst van de nieuwe, brede stadstrams op lijn 16. Dit materieel is aanzienlijk groter dan de rood-beige trams die nu op de lijn tussen Wateringen en het Statenkwartier rijden. Daardoor is er straks in de toch al drukke straat nóg minder ruimte op het wegdek. Dat betekent dat er flinke aanpassingen nodig zijn.

 

Wij zijn tóch voor een halte in de Zoutmanstraat. Daar heb je een centralere ligging.
Ronald van Onselen (Platform Beter Openbaar Vervoer Haaglanden)

 

Minder eensgezindheid is er over een nog radicaler voorstel: een autovrije zone in de Zoutmanstraat tussen het Prins Hendrikplein en de Piet Heinstraat. ‘Doordat er geen geparkeerde auto’s meer staan, kunnen OV-reizigers de mooie bedrijven en gevels vanuit de tram bewonderen en kunnen voetgangers zich van gevel tot gevel begeven,’ zo stelt bijvoorbeeld de ondernemersvereniging.

De Groene Eland ziet dat anders: ‘Het autovrij maken van dit stuk van de Zoutmanstraat heeft voor vrijwel het gehele Zeeheldenkwartier en in het bijzonder in de smalle woonstraten grote bereikbaarheids-, veiligheids-, leefbaarheids- en emissiegevolgen.’

Voorstel voor de gemeenteraad

Over één kwestie zijn de deelnemers van de denktank het wél allemaal eens. Zo lag er dus ook een voorstel op tafel waarbij lijn 16 rechtdoor over het Prins Hendrikplein zou gaan rijden. Midden op het plein zou een rolstoelvriendelijke halte moeten komen. Maar hier ziet niemand iets in.

Wethouder Robert van Asten (D66, mobiliteit) heeft het advies van de denktank in ontvangst genomen en hij komt naar verwachting dit voorjaar met een voorstel voor de gemeenteraad.

Remise

De Zoutmanstraat is niet de enige plek in Den Haag waar de inpassing van de brede trams verregaande consequenties heeft. Uit een presentatie van de gemeente bleek onder meer dat de Paul Krugerlaan (Transvaal), het Stuyvesantplein (Bezuidenhout), de Goudenregenstraat (Bomenbuurt), de Nieboerweg (Vogelwijk) en de Duivelandsestraat (Duindorp) op de schop moeten.

De Scheveningseweg is vorig jaar al opgeknapt. Recent is het plan voor de Gevers Deynootweg gepresenteerd. Op verzoek van de bewoners verdwijnen daar minder parkeerplaatsen dan eerder was voorgesteld.

De HTM wil de nieuwe lagevloertrams vanaf 2024 op de lijnen 1, 6, 12 en 16 laten rijden. Of dit daadwerkelijk al over vier jaar kan, is overigens hoogst onzeker omdat de vervoerder nog geen geschikte locatie heeft om het nieuwe materieel te stallen. Nadat de Rijswijkse gemeenteraad uit vrees voor geluidsoverlast tegen de komst van een nieuwe tramremise naast de wijk Vrijenban stemde, zoekt de HTM nog naarstig naar een vervangende locatie.

Als de vervoerder niet op korte termijn een oplossing vindt, moet de aanschaf van het nieuwe materieel worden uitgesteld. De huidige rood-beige trams moeten dan nog een keer ingrijpend worden opgeknapt.

De redactie van Den Haag Centraal biedt u dit artikel gratis aan. Wilt u meer lezen over het ov in de Haagse regio? Klik hier voor een (proef)abonnement en meldt u zich hier aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief.

 

Standaardportret
Bekijk meer van