HTM en MRDH willen nog meer doen om mensen uit de auto te krijgen
Sneltrams op lijn 9, zelfrijdende busjes, nieuwe Randstadraillijnen, deelscooters. De HTM werkt met de Metropoolregio (MRDH) aan uitbreiding en vernieuwing van het openbaar vervoer.
Naast de HTM-bussen en Randstadraillijnen op halte Leyenburg staat een minibusje, een kleine, witte shuttle die bleek afsteekt bij de volwaardige voertuigen van het vervoersbedrijf. Dit zelfrijdende busje heeft acht zitplaatsen. Geen bestuurder. Geen incheckpalen. De elektrische shuttle heeft iets van een gondel, maar dan op wielen. Het busje rijdt zo’n vijftien kilometer per uur en overbrugt de afstand tussen OV-halte Leyenburg en de ingang van het Haga Ziekenhuis in enkele minuten.
In de zomervakantie wordt de gratis ‘Haga-shuttle’ getest, vanaf september gaat deze meedoen in de dienstregeling. Later moeten de elektrische busjes ook op andere plekken gaan rijden. Bijvoorbeeld naar tussen Randstadrailhalte Meijersplein en Rotterdam The Hague Airport en van het eindpunt van lijn 11 naar het nieuwe Legoland-complex op de Scheveningse boulevard.
Compleet vast
Door mensen van deur tot deur te brengen, door deze ‘first-en-last-mile’ te overbruggen, wil de HTM het ov een aantrekkelijker alternatief voor de auto maken. En dat is noodzakelijk, want als de groei van het autogebruik doorgaat in het huidige tempo, loopt het verkeer in Den Haag compleet vast. Dus zijn er forse investeringen in het ov nodig. Met deze boodschap kwamen de HTM en de Metropoolregio (opdrachtgever van het ov in de regio) afgelopen donderdag.
“Wij lopen nu tegen de grenzen aan van wat mogelijk is,” erkent HTM-directeur Jaap Bierman. “Het aantal reizigers op de Randstadraillijnen is het afgelopen decennium verdrievoudigt. Als wij niets doen, lopen de mensen die hier wonen en werken en met het ov reizen helemaal vast. Als de groei doorzet, bereiken we de maximale ov-capaciteit al in 2025. Dus moeten we het ov versnellen, meer capaciteit regelen en tram en bus aantrekkelijker maken.”
Identiek
De strekking van het verhaal is nagenoeg identiek aan de boodschap die de HTM vorige maand met de gemeente Den Haag, ANWB en werkgeversorganisatie VNO-NCW verkondigde.
De oplossingen die donderdag, in het kantorencomplex boven het Haagse Centraal Station, voor de tweede keer in een maand werden voorgesteld zijn: nieuwe sneltramlijnen onder meer naar Leidschenveen, via de Binckhorst, betere fietspaden, het verbeteren van de randwegen en het inzetten op ‘gedragsverandering’.
Als wij niets doen, lopen de mensen die hier wonen en werken en met het ov reizen helemaal vast.
Met bijvoorbeeld de zelfrijdende minibusjes, deelscooters en huurfietsen wil de HTM mensen stimuleren om de auto te laten staan. Bierman: “En wij gaan ook kijken of het mogelijk is om op lijn 9 met snel- én stoptrams te gaan rijden. Behalve de ‘gewone’ trams, moeten er dan ook sneltrams komen die tussen het Centraal Station en Scheveningen rijden en bijvoorbeeld alleen bij Madurodam stoppen.”
De Metropoolregio (MRDH), niet alleen opdrachtgever van het ov maar ook subsidieverstrekker, voegde aan het pakket maatregelen toe ook met de ov-tarieven te willen gaan experimenteren. Alleen in Den Haag vragen de ov-investeringen de komende twintig jaar al drie miljard euro. Een bedrag dat niet alleen door de rijksoverheid opgehoest gaat worden. Dus wil de MRDH kijken of reizigers ook iets kunnen meebetalen.
Hogere tarieven?
Igor Bal, ov-portefeuillehouder van de MRDH en wethouder op Voorne-Putten (Nissewaard), legt uit: “We gaan kijken of we reizen in de daluren kunnen stimuleren, door bijvoorbeeld in de spits hogere tarieven te rekenen. Bovendien is het ov in Den Haag duurder dan in Rotterdam. Dit is nog een erfenis uit het verleden. Wij gaan kijken of het mogelijk is om het ov-tarief gelijk te trekken. En een gezinskorting, dat lijkt mij ook de moeite van het onderzoeken wel waard.” Concreter kan de bestuurder niet worden. “We gaan dit het komende halfjaar onderzoeken. In het najaar kunnen we vertellen wat wel en niet mogelijk is.”
Worden de ov-kaartjes dan wéér duurder? “Ook dat kan ik nu niet zeggen,” verzucht Bal. “Kijk, wij willen en moeten investeren in het ov. Daar is nu eenmaal geld voor nodig, veel geld. We praten hier over miljarden. Maar wij kunnen dit natuurlijk niet bij de reiziger neer blijven leggen. Als de kaartjes te duur worden, jagen wij mensen juist uit het ov. Dan schieten wij ons doel helemaal voorbij. Daarom nemen we nu een halfjaar de tijd voor het onderzoek.”