Tramremise in Rijswijk-Zuid is definitief van de baan

Er komt definitief geen nieuwe tramremise naast bedrijventerrein Zuiderweg, op de grens van Rijswijk en Delft. Dit heeft de metropoolregio laten weten.

Door

De Rijswijkse gemeenteraad stemde eind vorig jaar tegen de komst van de tramremise, omdat bewoners in het nabijgelegen wijkje Vrijenban te veel hinder zouden ondervinden van ‘in- en uitrukkende trams’. De metropoolregio ‘respecteert de conclusie van de gemeenteraad, zo laat de opdrachtgever van het ov in een schriftelijke verklaring weten. De remise in Rijswijk-Zuid is hiermee definitief van de baan. “De mensen in Vrijenban zijn zeer opgelucht,” stelt wijkbewoner Henk Demkes.

De HTM wilde in het buitengebied graag een nieuwe remise, die overigens officieel ‘opstellocatie’ heet, omdat haar trams anders ’s ochtends vroeg en ’s avonds laat te lang onderweg zijn naar de routes waar ze moeten zijn. Bovendien wil de vervoerder de ‘gedateerde’ remise aan de Lijsterbesstraat sluiten.

Spoed met nieuwe tramremise

Nu er een streep door de ‘opstellocatie’ aan de Zuiderweg gaat, moet de HTM op zoek naar een nieuwe plek. ‘Daarover zijn nog allerlei gesprekken gaande met heel veel partijen,’ vertelde de HTM twee weken geleden aan deze krant. Hier komt wel enige spoed bij kijken. De HTM dreigt namelijk de bestelling van een nieuwe serie brede trams te moeten uitstellen, omdat er (nog) geen plek is om dit materieel te stallen. De vervoerder wil in 2024 ook brede trams laten rijden op de lijnen 1, 6, 12 en 16.

Verder wordt het voor de HTM moeilijker om in de toekomst het tramnet te exploiteren zonder remise aan de rand van de stad. De metropoolregio geeft aan op zoek te gaan ‘naar andere locaties en alternatieve stallingsmogelijkheden’. Hiervoor is een ‘projectorganisatie’ in het leven geroepen.

Dit artikel wordt u gratis aangeboden. Wilt u meer weten over de krant Den Haag Centraal? Klik hier voor een (proef)abonnement en meldt u zich hier aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief.

Standaardportret
Bekijk meer van