Ook brede trams op lijn 6, 12 en 16

De HTM en de gemeente kiezen voor de vervanging van de laatste oude trams opnieuw voor breed materieel. Dat betekent dat er op de routes van de lijnen 6, 12 en 16 nog ingrijpende aanpassingen nodig zijn.

Door en

Het is vrijwel zeker dat de HTM voor de vervanging van haar laatste oude trams opnieuw kiest voor breed materieel. Dat wil zeggen dat er op de routes van de lijnen 6, 12 en 16 nog ingrijpende aanpassingen nodig zijn.

Dat zeggen wethouder Robert van Asten (D66, mobiliteit) en HTM-directeur Jaap Bierman in een interview met Den Haag Centraal.

“We gaan voor een ruime variant tram, want daar kunnen de meeste passagiers in en ze zijn toegankelijk voor rolstoelen. De knelpunten beslaan maar 2 procent van het tramnet. Het gaat hierbij vooral om de inpassing van de nieuwe haltes, die ruimer zijn dan de oude en dertig centimeter hoog moeten zijn. De breedte van de trams speelt daarbij geen rol. De inpassing vergt veel aandacht en zal hier en daar een parkeerplaats kosten,” zegt Van Asten.

“We kiezen voor moderne trams, die passen bij de bestaande vloot,” bevestigt Bierman.

Ongenunanceerd

Over het project ‘schaalsprong’ van de Metropoolregio MRDH zeggen Van Asten en Bierman dat de versterking van drukke tramlijnen en de aanleg van een nieuwe metrolijn tussen Leidschenveen en Scheveningen niet ten koste zullen gaan van de oude stadslijnen 6, 12 en 16, zoals door critici wordt gevreesd.

“Ik vind deze kritiek veel te ongenuanceerd. Alleen: voor niets gaat de zon op, dus soms moet je keuzes maken. Soms is een hogere frequentie nodig, soms een andere route. En dat kan in sommige gevallen pijn doen,” aldus Bierman.

Lees het volledige interview met Robert van Asten en Jaap Bierman nu in Den Haag Centraal. Wilt u een abonnement op DHC? Klik dan hier.

Standaardportret
Bekijk meer van