Alle overheden investeren in een betere bereikbaarheid van de Binckhorst
Een vrije busbaan op de Binckhorstlaan, het moderniseren van de ov-haltes, het ombouwen van treinviaducten en het aanleggen van nieuwe fietsroutes over de hele Binckhorst: de gemeente, de provincie en het rijk investeren 137 miljoen euro in een betere bereikbaarheid van het gebied.
De plannen moeten in 2023 gerealiseerd zijn, zo heeft wethouder Robert van Asten (D66, verkeer) laten weten. Hij wil binnen vier jaar het openbaar vervoer (ov) en fietsvoorzieningen flink verbeteren in de Binckhorst, een gebied waar de komende jaren duizenden woningen bij komen. Het gaat ook om de ontsluiting van een breder gebied: het Central Innovation District (CID). Dat is een term die de gemeente gebruikt voor de zones tussen en rondom de stations Den Haag Centraal, Hollands Spoor en Laan van NOI.
Van Asten is blij dat hij aan de slag kan. “Wij willen juist toekomstige bewoners van de Binckhorst stimuleren om de auto te laten staan en het ov of de fiets te gebruiken. Daar gaan wij nu in investeren.”
Treinviaducten Binckhorst
De meest intensieve ingreep is het aanpakken van de drie treinviaducten ter hoogte van BINK36. Zo’n 60 miljoen euro van het totale bedrag wordt gebruikt om de viaducten over de Binckhorstlaan om te bouwen zodat er een vrije busbaan aangelegd kan worden. “Daarvoor moet de weg verdiept worden en moeten de S-bochten rechtgetrokken worden,” aldus Van Asten.
Welke buslijnen over de vrije busbaan zullen rijden, weet de wethouder nog niet. “Op de langere termijn moet de bus plaatsmaken voor een lightrail.” Momenteel voeren het stadsbestuur en de HTM onderzoek uit naar een nieuwe, metroachtige lijn die Scheveningen, het Centraal Station, de Binckhorst, het ADO-stadion en Leidschenveen met elkaar moet verbinden. Over uiterlijk twee jaar moet bekend worden of deze lijn er ook daadwerkelijk komt. En – als dit het geval is – hoe deze er precies uitziet.
Op de langere termijn moet de bus plaatsmaken voor een lightrail.
Verder wil de wethouder met de beschikbare 137 miljoen de ov-haltes van bus 26 en spitsbus 28 langs de Lekstraat, de Binckhorstlaan, de Saturnusstraat, de Zonweg en de Maanweg ‘opwaarderen’. Dat betekent dat er nieuwe abri’s en digitale informatiesystemen komen.
Ook gaat hij een aanzienlijk deel (ruim 30 miljoen) gebruiken voor betere fietsvoorzieningen. “Ruimere fietspaden, stoplichten beter afstemmen op het fietsverkeer, meer fietsbruggen en een ‘velostrada’ langs het spoor in Leidschendam en Rijswijk.”
Signaal
De nu vrijgemaakte 137 miljoen euro geeft volgens Van Asten een signaal af naar investeerders en projectontwikkelaars. “Wij maken nu duidelijk dat we inzetten op goede fietsvoorzieningen en een goed openbaar vervoer. Dat is voor ons het belangrijkste. Het is dus minder noodzakelijk om peperdure parkeergarages aan te leggen. Dit komt de leefbaarheid van het gebied alleen maar ten goede.”