Ingrijpende operatie lijn 16 van start

Na een hectische voorgeschiedenis gaat het vernieuwen van de rails en haltes van lijn 16 in het Zeeheldenkwartier en het Statenkwartier op 11 april daadwerkelijk van start. Het werk duurt tot eerste kerstdag.

Door

De HTM begint maandag met het vervangen van de rails en de haltes tussen de Gravenstraat (centrum) en het Kunstmuseum/Museon. Het gaat om meer dan drie kilometer tramspoor en zeven haltes (Gravenstraat, Noordwal, Elandstraat, Van Speijkstraat, Waldeck Pyrmondtkade, Groot Hertoginnelaan, Kunstmuseum/Museon). Deze lijn 16-haltes worden breder, langer, hoger en beter toegankelijk voor rolstoelen en kinderwagens. In de zomervakantie volgen ook de haltes Statenplein, Frederik Hendriklaan en de Van Boetzelaerlaan in het Statenkwartier.

Aanleiding voor de herinrichting is de komst van nieuwe stadstrams op lijn 16. Dit materieel is breder dan de roodbruine trams die nu op de lijn tussen Wateringen en het Statenkwartier rijden. De HTM wil de huidige tramstellen spoedig vervangen omdat deze het einde van hun levensduur naderen en omdat ze niet toegankelijk zijn voor mindervaliden.

Grote gevolgen

Het werk heeft gevolgen voor de omgeving in het Zeeheldenkwartier, Duinoord en het Statenkwartier. Zo verdwijnt de keerlus op de Frederik Hendriklaan en de Prins Mauritslaan en worden de haltes Statenplein en Kunstmuseum/Museon samengevoegd tot één nieuwe halte. Deze komt op de kruising van de Eisenhowerlaan en de Stadhouderslaan. De huidige lijn 16-halte bij de ingang van het Kunstmuseum verdwijnt.

Ook in het Zeeheldenkwartier verandert de openbare ruimte. Zo verschuift de halte Noordwal, deze komt in de Torenstraat te liggen. Verder gaat de Zoutmanstraat volledig op de schop. De tramhalte gaat van de hoek met de Van Speijkstraat naar de hoek met de Laan van Meerdervoort, het gedeelte tussen de Piet Heinstraat en het Prins Hendrikplein wordt een fiets- en voetgangersgebied en de parkeerplekken verdwijnen uit de hele straat.

[Tekst gaat verder onder afbeelding.]

Lijn 16 in de Zoutmanstraat

De Zoutmanstraat gaat volledig op de schop. | Foto: DHC/Anniek Molle

Aan dit besluit ging een lang proces vooraf. Er werd zelfs een speciale denktank geformeerd waarin bewoners, ondernemers en reizigersverenigingen zitting hadden. Deze club kwam in 2020 tot het allerminst unanieme oordeel om auto’s plaats te laten maken voor trams en fietsers.

Bomenkap

De aangekondigde bomenkap resulteert vooral in het Statenkwartier en Duinoord in oproer. Om de komst van bredere trams mogelijk te maken moeten er ruim zestig bomen wijken, onder meer langs de Statenlaan. Ter compensatie gaat de gemeente zo’n negentig nieuwe bomen planten, deze komen ‘zoveel mogelijk op of vlak bij dezelfde locatie als de te rooien bomen.’ In de Vondelstraat gingen overigens recent al zo’n dertig lindes tegen de vlakte, maar dit was nodig vanwege rioolwerkzaamheden. Hier komen na de werkzaamheden ook nieuwe bomen voor in de plaats. Een actiegroep van een aantal wijkverenigingen, stichting SOS Den Haag en de Bomenstichting Den Haag probeerde juridisch nog een stokje voor deze kap te steken, maar tevergeefs. De rechtbank verklaarde het bezwaar dat de gemeente onvoldoende naar alternatieven heeft gekeken, ongegrond.

Een ander punt van de actiegroep, verenigd onder de naam ‘Geen dendertram’, zijn de trillingen van de zwaardere trams. Bezorgde bewoners in Duinoord vrezen schade aan panden. Volgens een gemeentelijk onderzoek is dat niet nodig omdat ‘wordt voldaan aan het beoordelingskader.’ Adviesbureau DGMR gaf op 1 februari nog een presentatie waarin het betoogde dat met de nieuwe trams ‘de kans op schade nihil is.’

Lijn 16 in Moerwijk

Lijn 16 is een van de laatste lijnen waarop nog de smallere, rood-beige voertuigen rijden. De HTM wil deze begin 2023 vervangen. Voor die tijd moeten rails en haltes vernieuwd zijn. Afgelopen winter nam de vervoerder al het tracé in Laak, Moerwijk en Morgenstond onder handen. Het werk daar is klaar. De voorbereidende werkzaamheden in het Zeeheldenkwartier zijn inmiddels begonnen, al rijdt lijn 16 tot en met zondag 10 april nog wel de eigen route. De klus in het Zeeheldenkwartier is klaar op 18 december, in Duinoord en het Statenkwartier een week later, op 25 december.

Als de route van lijn 16 klaar is voor brede trams, resten de HTM alleen nog aanpassingen op de route van trams 6 en 12. Volgens de gemeentelijke planning volgen de eerste schetsen voor deze lijnen later dit jaar.

Onze redactie biedt u dit artikel uit de Den Haag Centraal van donderdag 7 april 2022 gratis aan. Wilt u meer lezen over Haagse politiek, achtergronden en cultuur? Neem een (proef)abonnement op de onafhankelijke weekkrant Den Haag Centraal. Of koop de krant bij één van onze verkooppunten

Standaardportret
Bekijk meer van