HTM schrapt dertien tramhaltes in nieuwe dienstregeling

De HTM heft per zondag 9 januari dertien tramhaltes voor in ieder geval één jaar op. Het is de meest ingrijpende wijziging in de nieuwe dienstregeling van de vervoerder.

Door

Als gevolg van de coronacrisis kampt de HTM met minder reizigers, en dus minder inkomsten. In de nieuwe dienstregeling zitten daarom ‘besparingsmaatregelen’, zoals het Haagse vervoerbedrijf het zelf noemt. De meest drastische is het sluiten van veertien haltes: dertien voor de trams en één voor de bus. Onder meer bij de haltes Fahrenheitstraat (tram 2), Boreelstraat (tram 11), Frankenslag (tram 16) en Stuyvesantstraat (bus 23) stopt vanaf zondag 9 januari geen openbaar vervoer (ov) meer.

Aan deze keuze liggen volgens de woordvoerster van de HTM ‘meerdere overwegingen’ ten grondslag. Zij legt uit: “Om te beginnen keken wij naar de hoeveelheid instappers. Wij schrappen alleen haltes waar dit aantal niet heel hoog ligt. Maar er worden altijd mensen de dupe. Aan de andere kant: het opheffen van haltes betekent een verhoging van de reissnelheid. De tram hoeft immers minder vaak te stoppen. Dit is een moeilijke afweging.”

Verder koos de vervoerder voor deze haltes, omdat er een andere stop nabij is. “Zo schrappen wij de Nieuwendamlaan voor lijn 2, omdat de halte Thorbeckelaan op 220 meter ligt. En de lijn 6-stop Aegonplein ligt op nog geen 170 meter van Margarethaland. Uiteindelijk moet iedere Hagenaar binnen 500 meter van zijn of haar huis een ov-halte hebben,” vertelt de HTM-woordvoerster.

Complete lijst

Dit is de lijst van veertien haltes die per zondag 9 januari vervallen:

 • Tram 1: Ary van der Spuyweg
 • Tram 1: Vlietbrug
 • Tram 2: Nieuwendamlaan
 • Tram 2: Fahrenheitstraat
 • Tram 2: Stuyvesantstraat
 • Tram 6: Aegonplein
 • Tram 11: Boreelstraat
 • Tram 12: Copernicusplein
 • Tram 15: Broekpolder
 • Tram 16: Alberdingk Thijmstraat
 • Tram 16: Geysterenweg
 • Tram 16: Frankenslag
 • Tram 17: Treubstraat
 • Bus 23: Stuyvesantstraat

Deze haltes worden voor in ieder geval één jaar opgeheven. “Dan evalueren we de effecten van de maatregel,” vertelt de woordvoerster. Een uitzondering hierop is de halte Frankenslag van lijn 16. Deze halte komt sowieso niet meer terug. Dit heeft te maken met de nieuwe route van lijn 16 door het Statenkwartier. Vanaf eind 2022 verdwijnt de keerlus over de Frederik Hendriklaan en worden de haltes Frankenslag en Van Boetzelaerlaan samengevoegd tot één nieuwe halte, die Statenkwartier gaat heten. Door het opheffen van haltes wil de vervoerder besparen op onderhoudskosten. Doordat de rit van een tram korter gaat duren, kan er ook op materieel bezuinigd worden.

Meer bussen

Verder gaat in de nieuwe dienstregeling de frequentie van een aantal trams omlaag. Zo gaat tram 6 (Leyenburg – Leidschendam) zes keer per uur per richting rijden in plaats van zeven keer. De tramlijnen 11, 12, 15 en 17 gaan op zaterdag vier keer per uur per richting rijden in plaats van de huidige vijf keer.

In de spitsuren gaat een aantal lijnen juist vaker rijden. Zo zet de HTM meer bussen in op lijn 24, op het traject tussen Den Haag Centraal en station Mariahoeve. ‘Deze extra ritten zijn specifiek bedoeld voor scholieren, omdat zij dan veel gebruikmaken van bus 24,’ zo schrijft de HTM op de eigen website. Tramlijnen 11, 12, 15 en 17 gaan door de week in de middagspits ook verder rijden.

In verband met de coronacrisis rijden de nachtbussen de komende maanden nog niet.

Nieuwe dienstregeling

Ten slotte wijzigt de vervoerder ook de naam van twee haltes. De halte Leidsenhage in Leidschendam (waar lijn 2, 6 en 19 stoppen) heet per 9 januari Mall of the Netherlands. In Rijswijk verandert de naam van de halte In de Bogaard (lijn 17, 22 en 23) in Bogaard stadscentrum.

Meer informatie: www.htm.nl. Reacties van reizigersverenigingen leest u in de papieren editie van DHC van donderdag 6 januari.

Wilt u meer Haags nieuws lezen? Klik hier voor alle verkooppunten. U kunt ook een (proef)abonnement nemen. U ontvangt DHC 10 weken voor slechts 10 euro.

 

Standaardportret
Bekijk meer van