Nieuwe lobby: Internationale stad, maar geen spoor naar het buitenland
Als op 11 december om 18.40 uur de intercity naar Brussel is vertrokken vanaf station HS, heeft Den Haag geen internationale treinverbinding meer. Het stadsbestuur lobbyde deze week weer eens om dit hiaat snel op te vullen.
Het hing al even in de lucht, maar het onheilspellende moment nadert nu echt met rasse schreden. Op zaterdag 11 december, om precies te zijn om 18.40 uur, vertrekt vanaf station Hollands Spoor (HS) de intercity naar Rotterdam, Breda, Antwerpen, Brussel Airport, Brussel Centraal en Brussel Zuid/Midi. Het zal voorlopig de laatste trein zijn die vanaf een Haags station naar het buitenland vertrekt, wintersport- en slaaptreinen van private aanbieders daargelaten.
De internationale stad van vrede en recht vanaf 18.41 uur die dag in ieder geval per spoor niet meer zo internationaal. Omdat de Nederlandse Spoorwegen (NS) vanaf de volgende dag meer binnenlandse treinen inzetten tussen Amsterdam, Schiphol, Den Haag en Rotterdam, is er op het gewone spoor geen plek meer voor de ‘Haagse Brusseltrein’. Deze rijdt straks alleen nog maar over het traject van de hogesnelheidslijn (hsl). Dat wil zeggen: rechtstreeks van Amsterdam naar Rotterdam.
Terugkeer
Wethouder Robert van Asten (D66, mobiliteit) lobbyde eerder deze week bij de Europese Commissie voor een snelle terugkeer van internationale intercitytreinen naar de hofstad. Hij stelde tegenover de groep Europese politici dat Den Haag ‘als een van de weinige grote steden in Europa geen directe internationale treinverbinding meer heeft. En dat terwijl de stad een internationale positie heeft met allerlei toonaangevende grote bedrijven en instellingen zoals Europol en het Internationaal Strafhof’.
Ook het klimaataspect speelt een grote rol, stelt Van Asten. “Tot zo’n vijfhonderd kilometer is de trein het belangrijkste vervoermiddel, als oplossing voor het vliegtuig. Ook voor langeafstandsritten met de auto is de trein hét duurzame alternatief. Goede internationale verbindingen per spoor zijn daarvoor onontbeerlijk. En voor de economische ontwikkeling van de stad zijn internationale treinverbindingen een must.”
Voor de economische ontwikkeling van de stad zijn internationale treinverbindingen een must.
De gemeente wil ‘op termijn’ dat de Brusseltrein weer via Den Haag gaat rijden. Tot die tijd wil de stad in ieder geval een ‘naadloze’ overstap op station Rotterdam Centraal. Dit betekent dat Haagse treinreizigers daar op hetzelfde perron zonder wachttijd kunnen overstappen op de trein naar Brussel.
Per spoor naar Düsseldorf
Het is niet de eerste keer dat het stadsbestuur publiekelijk een lans breekt voor meer internationale treinen van en naar Den Haag. Zo kondigde Van Asten in 2018 aan om samen met de burgemeester van Düsseldorf te gaan lobbyen voor een rechtstreekse verbinding tussen beide steden. Vooralsnog zonder succes, vooral vanwege technische complicaties.
De trein naar Düsseldorf moet bij Venlo de grens over en daar ligt nu een enkel spoor. Het is nog onduidelijk wanneer de noodzakelijke verdubbeling plaatsheeft. Tot die tijd is een rechtstreekse verbinding tussen Den Haag en Düsseldorf niet mogelijk. Wel is de kans reëel dat Den Haag over ruim drie jaar een rechtstreekse trein naar Aken krijgt. Dit bevestigde de NS eerder. De Spoorwegen zijn met het rijk in gesprek over de financiering van deze nieuwe lijn. Met de trein, die via Eindhoven en Heerlen naar Duitsland moet rijden, keert Den Haag in december 2024 waarschijnlijk terug op de internationale spoorkaart.
Nihil
De kans dat Den Haag voor die tijd weer wordt aangesloten op het ‘Brusselnet’ is nihil. De relatie tussen de hofstad en de Beneluxtrein, zoals de intercity naar Brussel officieel heet, is al decennia problematisch. Vanaf de jaren negentig, toen het idee opdook de internationale trein via een nieuw aan te leggen lijn (hsl) door het Groene Hart te laten rijden en Den Haag over te slaan, voert de hofstad een strijd.
Het is vechten tegen de bierkaai, kun je inmiddels concluderen. Het argument van het stadsbestuur dat Den Haag als ambtenarenstad per spoor goed verbonden moet zijn met het Europese regeringscentrum, woog niet op tegen dat van tijdswinst. Door rechtstreeks van Schiphol naar Rotterdam te rijden, boekt de Beneluxtrein zo’n dertig minuten winst.
Dit artikel uit de krant van donderdag 7 oktober 2021 wordt u gratis aangeboden. Wilt u meer Haags nieuws lezen? Neem dan een abonnement op de krant Den Haag Centraal.