‘Spoorboekloos’ rijden tussen Schiphol, Den Haag en Rotterdam 

Er komen meer binnenlandse intercity’s (ic’s) tussen Schiphol, Leiden, Den Haag en Rotterdam. Vanaf eind december stijgt het aantal ic’s op dit spoor van zes naar acht per uur per richting.

Door

De Nederlandse Spoorwegen (NS) introduceren in de nieuwe dienstregeling, die eind 2021 ingaat, op dit traject het ‘spoorboekloos’ rijden, wat inhoudt dat er om de (maximaal) tien minuten een intercity richting zowel Rotterdam Centraal als Schiphol Airport vertrekt. Hiermee wil de NS de Oude Lijn, zoals de spoorlijn tussen Schiphol en Rotterdam (via Den Haag Hollands Spoor) heet, nog beter benutten. Deze tienminutentrein gaat verder stoppen op Leiden Centraal en in Delft en Schiedam.

De Oude Lijn is het derde Nederlandse traject waarop een intercity spoorboekloos gaat rijden. De NS introduceerde dit idee (waarbij het spoorboekje in de prullenbak kan, de wachttijd is immers toch nooit meer dan tien minuten) in 2017 al tussen Amsterdam en Eindhoven en tussen Schiphol en Nijmegen.

Volgens de Spoorwegen was dit een succes; vóór de coronacrisis steeg het aantal reizigers op (delen van) deze trajecten met vijftien procent.

[Tekst gaat verder onder afbeelding]

Afbeelding: Nederlandse Spoorwegen

Vorig jaar werd al bekend dat de komst van meer binnenlandse intercity’s van en naar Den Haag Hollands Spoor (HS) gevolgen heeft voor de Brusseltrein. Er blijft straks op het spoor rond de hofstad ‘onvoldoende ruimte’ over voor de internationale trein naar Antwerpen en Brussel. Deze rijdt vanaf eind december daarom over het traject van de hogesnelheidslijn (hsl) rechtstreeks tussen Rotterdam en Schiphol Airport, zonder in Den Haag te stoppen. Nu vertrekken er nog vier Brusseltreinen per dag vanaf station HS.

Verlies van de Brusseltrein

In september vorig jaar gaf wethouder Robert van Asten (D66, verkeer en vervoer) tegen deze krant al aan het verlies van de Brusseltrein voor lief te nemen: ‘Want er gaan straks maar liefst 48 extra intercity’s van Den Haag naar Schiphol en Rotterdam rijden. Om dit mogelijk te maken, moeten we afscheid nemen van de trein naar Brussel, die zit in de weg. We geven dus nu onze voorlopig laatste internationale verbinding op, maar daar krijgen we veel voor terug. Ik vind het een goede deal.’

De coronacrisis heeft geen invloed op de in september gepresenteerde voornemens, zo verzekert Marjan Rintel, president-directeur van NS. Zij legt uit: “We willen door met de plannen om de dienstregeling te verbeteren, ook in tijden van corona. Wij willen ervoor zorgen dat reizigers na de pandemie weer veilig en verantwoord kunnen reizen.”

Sprinter ook spoorboekloos

Verder komt er in de nieuwe dienstregeling per eind december 2021 een ‘tienminutensprinter’ tussen Dordrecht, Zwijndrecht, Barendrecht en Rotterdam. “Het is de bedoeling dat deze stoptrein in de dienstregeling vanaf 2025 ook elke tien minuten wordt doorgetrokken naar Den Haag,” zo vertelt Magdalena Piotrowska, regiodirecteur van de NS.

Voor de nog langere termijn (richting 2040) liggen er plannen op de tekentafel om een deel van de Oude Lijn om te bouwen tot een traject voor lightrails (zeg maar, Randstadrails). Onder meer de gemeente Rotterdam maakt zich hiervoor sterk. Ook de NS wil de komende twintig jaar het spoor tussen Rotterdam, Den Haag en Schiphol nóg intensiever gaan gebruiken, maakt Piotrowska duidelijk. “Wij hebben de ambitie om in 2040 elke vijf minuten een Sprinter over de Oude Lijn te laten rijden.”

Meer informatie: www.nieuws.ns.nl

Wilt u meer Haags nieuws lezen? Klik hier voor een (proef)abonnement op Den Haag Centraal. U ontvangt de krant 10 weken voor slechts 10 euro. Voor 90 euro per jaar kunt u DHC ook digitaal lezen.

Standaardportret
Bekijk meer van