Proef lijn 20 in Benoordenhout voorbij: ‘Wisselroute geen structurele oplossing’

Aan het experiment met een alternatieve route voor lijn 20 over de Wassenaarseweg is een einde gekomen. De HTM gaat de resultaten van de ‘wisselroute’ in februari evalueren. Daarna volgt een besluit over de toekomst van deze bus door het Benoordenhout.

Door

Lijn 20 (Centraal Station – Duinzigt) rijdt sinds deze week alleen de oorspronkelijke route over de Oostduinlaan, Ruychrocklaan en Van Hogenhoucklaan. Dat was de afgelopen maanden anders. In oktober begon de HTM een pilot waarbij deze buslijn volgens twee verschillende routes naar het eindpunt aan de Theo Mann-Bouwmeesterlaan ging rijden.

Het aantal bussen dat gebruikmaakte van de reguliere route werd gehalveerd. De andere helft maakte (als lijn 30) gebruik van een alternatief traject: via de Wassenaarseweg en de Van Alkemadelaan naar het eindpunt in Duinzigt. De bussen reden deze routes om en om. Hierdoor kon de wachttijd langs het bestaande traject overdag toenemen van vijftien naar dertig minuten.

Het doel was om de wijken rond de Van Hoytemastraat en Clingendael beter ov te geven, iets wat sinds het opheffen van lijn 18 in december 2018 ter discussie staat. De Metropoolregio (opdrachtgever van het ov in de regio) haalde deze lijn uit de dienstregeling omdat een volwaardige stadsbus naar Clingendael ‘onrendabel’ is.

Evaluatie proef met lijn 20

Sindsdien maken de wijkvereniging Benoordenhout en reizigersvereniging Rover zich sterk voor een alternatief. Na een motie van de Haagse VVD werd medio oktober het experiment met de ‘wisselroute’ opgezet. Een woordvoerster van de HTM benadrukt nog niet over resultaten te beschikken. “Wij gaan de proef waarschijnlijk in februari evalueren, samen met de gemeente Den Haag en Rover.”

De strengere coronamaatregelen die sinds 15 december gelden, maken het volgens Arnold van der Heijden, voorzitter van de Haagse tak van Rover, ‘lastig’. Hij legt uit: “We zitten al een maand in lockdown, waarbij het advies geldt om niet met het ov te reizen tenzij dit strikt noodzakelijk is. Dat maakt het complex om nu conclusies te verbinden aan een experiment waarbij juist alles draait om reizigersaantallen en in- en uitstappers.”

 

Dat vind ik onbespreekbaar, een uurdienst in de stad kan echt niet.
Arnold van der Heijden (Rover)

 

De HTM laat weten het nu ‘nog te vroeg te vinden’ om hier op in te gaan. “Of, en in hoeverre corona invloed heeft gehad, zal moeten blijken uit de reizigersdata,” aldus de woordvoerster van de vervoerder.

Lijn 29

Van der Heijden heeft – los van de corona-invloeden – zijn twijfels bij het ‘opsplitsen’ van lijn 20. “Ik vind dit eerlijk gezegd geen structurele oplossing. Let wel, op het oorspronkelijke traject wordt het aantal bussen gehalveerd. Dat betekent dat de bewoners van de buurten rond de Oostduinlaan en de Ruychrocklaan overdag één keer per halfuur een bus krijgen. In de avonduren is dat één keer per uur. Dat vind ik onbespreekbaar, een uurdienst in de stad kan echt niet. Ik denk dat het veel beter is om lijn 20 in zijn waarde te laten en voor de buurt rond de Van Hoytemastraat en Clingendael en Uilennest maatwerk in te stellen, bijvoorbeeld een bus op afroep.”

Een andere oplossing schuilt volgens de Rover-voorzitter in het vaker laten rijden van lijn 29 (Oude Waalsdorperweg – Rijswijk). Deze spitsbus rijdt ’s ochtends alleen naar het Internationaal Strafhof en in de avondspits alleen naar Rijswijk, over de Wassenaarseweg via het centrum. Sinds vorige week rijdt lijn 29 weer nadat de bus een paar maanden uit de dienstregeling was gehaald vanwege de coronapandemie.

Van der Heijden: “Als je deze bus iets vaker en in beide richtingen laat rijden, wordt lijn 29 niet alleen voor forenzen maar ook voor wijkbewoners interessant. Dat neem ik volgende maand zeker mee in de evaluatie.”

Meer informatie: www.htm.nl

Onze redactie biedt u dit artikel uit de papieren krant van donderdag 14 januari 2021 gratis aan. Wilt u meer Haags nieuws lezen? Klik hier voor een (proef)abonnement op Den Haag Centraal. U ontvangt de krant 10 weken voor slechts 10 euro. Voor 90 euro per jaar kunt u DHC ook digitaal lezen.

Standaardportret
Bekijk meer van