Nieuwe treinverbinding: ‘Aken is leuk, maar Düsseldorf is nog interessanter’
Als het meezit, krijgt Den Haag in 2025 een internationale trein naar Aken. Opvallend, omdat de stad zich al jaren inzet voor een verbinding met Düsseldorf.
Als het aan de NS ligt, wordt het aantal internationale treinen naar Den Haag uitgebreid. Het vervoersbedrijf wil dat vanaf 2025 elk uur een intercity vanaf het Centraal Station (CS) naar Aken vertrekt. De trein moet rijden via Rotterdam, Tilburg, Eindhoven en Heerlen. In Zuid-Limburg steekt de intercity de grens met Duitsland over.
Hiermee wordt deze internationale verbinding in feite een uitbreiding van de huidige hogesnelheidslijn tussen Den Haag en Eindhoven. Een reis van CS naar Aken moet straks iets meer dan twee uur en drie kwartier gaan duren. Nu is dat nog drie uur en twintig minuten, met twee keer overstappen, in Eindhoven én in Heerlen. Een treinkaartje naar Aken kost 28 euro.
De nieuwe lijn komt uit de koker van de Spoorwegen. “Aken biedt internationale treinreizigers een aansluiting op het Duitse hogesnelheidsnetwerk, met bestemmingen als Keulen en Frankfurt,” vertelt NS-woordvoerder Hessel Koster. “Daarnaast is er een grote universiteit. Met deze lijn kunnen we deze instelling verbinden met de universiteiten van Eindhoven en Delft. Maar ook voor ongeveer tweeduizend binnenlandse reizigers op het traject tussen Den Haag en Limburg betekent de verbinding reistijdwinst en minder overstappen.”
Heerlen en Aken
Ook Heerlen is voorvechter van deze internationale trein, zo vertelt waarnemend burgemeester Emile Roemer. “Gezien de stikstofproblematiek wordt het belangrijker om in West-Europa goede spoorverbindingen aan te leggen, om van de trein een goed alternatief voor het vliegtuig te maken. Aken is een belangrijk spoorknooppunt waar we nu weinig gebruik van maken,” aldus de SP’er.
“Reizigers die de grens over willen, moeten in Heerlen overstappen op een boemeltje. Zonde. Kijk: als een trein in Den Haag vergeet te remmen, rijdt hij de zee in, als een trein in Heerlen vergeet te remmen staat hij op een internationaal spoor dat toegang biedt tot half Europa. Daar moeten we van profiteren. Ook voor Den Haag, als internationale stad, alleen maar goed.”
Ik hoop dat we in de tweede helft van de jaren twintig per spoor naar Düsseldorf kunnen.
Helemaal zeker is de komst van de lijn Den Haag-Aken overigens nog niet. NS-woordvoerder Koster: “Elk land heeft zijn spoorsysteem, beveiliging en bovenleidingspanning. Dat betekent dat er investeringen nodig zijn als een trein de grens overgaat. Er komen dan aanvullende kosten bij, in dit geval zo’n tien miljoen euro. Het moet dus een gesubsidieerde lijn worden. Maar omdat wij denken dat veel reizigers er baat bij hebben, gaan wij hierover in gesprek met het rijk.”
Düsseldorf
De bekendmaking komt op een bijzonder moment. Het Haagse stadsbestuur maakt zich al jaren sterk voor een trein naar Duitsland, maar dan wel naar Düsseldorf. Zo kondigde vervoerwethouder Robert van Asten (D66) in 2018 aan samen met de burgemeester van Düsseldorf te gaan lobbyen voor een rechtstreekse verbinding tussen beide steden met als doel deze binnen vijf jaar te realiseren. Dat blijkt te optimistisch. De trein naar Düsseldorf moet niet bij Heerlen, maar bij Venlo de grens oversteken.
En daar zit ’m de kneep, omdat bij de grensplaats Kaldenkirchen een enkel spoor ligt en het nog onduidelijk is wanneer de noodzakelijke verdubbeling plaatsheeft. Tot die tijd is een rechtstreekse verbinding tussen Den Haag en Düsseldorf volgens staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Infrastructuur, D66) ‘geen betrouwbare en maakbare treindienst.’
Van Asten weet dat zijn geduld op de proef wordt gesteld. “Een spoorbaan aanleggen doe je niet van de ene op de andere dag. Ik hoop dat we in de tweede helft van de jaren twintig per spoor naar Düsseldorf kunnen. Kijk: ik ben blij dat er snel een trein naar Aken komt; het is een mooie stad, met een gezellige kerstmarkt en een grote universiteit. Dat is leuk en goed nieuws, maar Düsseldorf, een grote stad in het Ruhrgebied, is nog interessanter. Het is voor ons belangrijk om verbonden te zijn met deze economisch sterke regio.”
Bus
Het is overigens al wel mogelijk om rechtstreeks met het ov van Den Haag naar Düsseldorf te reizen. Busvervoerder Flixbus rijdt dagelijks tussen beide steden. Deze rit, die vanaf CS vertrekt en beschikbaar is vanaf 13 euro, duurt ruim vier uur. Flixbus rijdt ook elke dag tussen CS en Aken. Deze rit duurt vier uur en een kwartier en kost minimaal 15 euro.
Aken is een belangrijk spoorknooppunt waar we nu weinig gebruik van maken
Waarom naar Aken?
1 De belangrijkste bezienswaardigheid is de Aachener Dom. Het hart van deze kathedraal wordt gevormd door de voormalige kapel van Karel de Grote, gebouwd rond het jaar 800. Niet voor niets verhief UNESCO de kerk al vroeg tot werelderfgoed. De Dom is goed voor één miljoen bezoekers per jaar.
2 Het voelt vreemd om in juli over de feestdagen te praten, maar met zo’n anderhalf miljoen jaarlijkse bezoekers is de kerstmarkt (open vanaf 20 november) een absolute trekpleister. De Aachener Weihnachtsmarkt is een van Duitslands bekendste én mooiste als de Marktplatz baadt in feeëriek licht.
3 De collectie van het Internationale krantenmuseum bestaat uit zo’n 300.000 wereldwijde prints uit vijf eeuwen. Aan de hand hiervan belicht het Zeitungsmuseum (aan de Pontstrasse) actuele kwesties als ‘leugen en waarheid’.
De redactie van DHC biedt u dit artikel uit de krant van 16 juli 2020 gratis aan. Wilt u meer Haags nieuws lezen? Klik hier voor een (proef)abonnement en meldt u zich hier aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief.