‘Wisselroute’ en ‘vlinderbus’ alternatieven voor lijn 18 in Benoordenhout

Er komt meer busvervoer in het Benoordenhout. Zo moet lijn 20 van het Centraal Station (CS) naar Duinzigt vaker en flexibeler gaan rijden. Ook komt er een bus op afroep (een ‘vlinderbus’) naar Clingendael.

Door

Althans, een groot deel van de Haagse gemeenteraad vindt dat dit moet gebeuren. De raad stemde vorige week in met de twee voorstellen (van de VVD) om de bereikbaarheid met het openbaar vervoer in het Benoordenhout te verbeteren.

Deze staat al ruim anderhalf jaar ter discussie sinds buslijn 18 naar de Laan van Clingendael in december 2018 werd opgeheven. De HTM en de metropoolregio (opdrachtgever van het ov in de regio) haalden deze lijn uit de dienstregeling, omdat een volwaardige stadsbus naar Clingendael ‘onrendabel’ is. Sindsdien maakt de wijkvereniging zich sterk voor een goed alternatief.

Twee routes

Dit resulteert nu in twee voorstellen van de VVD. Het eerste plan is om lijn 20 vanaf het Centraal Station via twee routes naar het eindpunt aan de Theo Mann Bouwmeesterlaan te laten rijden. Naast het huidige traject, dat via de Oostduinlaan, de Ruijckrocklaan en de Van Hogenhoucklaan naar Duinzigt leidt, moet er ook een ‘alternerende’ route komen via de Wassenaarseweg en de Van Alkemadelaan. Lijn 20 moet die routes dan om en om gaan rijden. Met deze ingreep krijgen de buurt rond de Van Hoytemastraat en het wijkje Uilennest beter ov.

 

We zijn er nog niet, maar dit is een mooie eerste stap.
Elisabet Molenaar (wijkvereniging Benoordenhout)

 

Volgens Arnold van der Heijden, voorzitter van de Haagse tak van reizigersvereniging Rover, is dit een ‘goed plan’. Hij legt uit: “Het is een voorstel voor een experiment, om te kijken of er ook van beide routes gebruik wordt gemaakt. Kijk, dat was het probleem met lijn 18: buiten de spits zaten hier minder dan tien mensen in. Maar je kunt dan niet zomaar de wijkbewoners het ov ontnemen. Daarom vind ik dit voorstel absoluut de moeite van het onderzoeken waard.”

Vlinderbus in Benoordenhout

Het tweede idee is om in het wijkje Uilennest, waar in de Thérèse Schwarzestraat in de voormalige Julianakazerne nieuwe woningen komen, een bus op afroep te installeren. Deze buurt zit sinds het opheffen van lijn 18 zonder rechtstreekse verbinding met de binnenstad. Een vlinderbus moet hier verandering in brengen.

Van der Heijden: “Zo’n bus is volwaardig ov. Zo betaal je gewoon met je ov-chipkaart. Ook rijdt deze via een vaste route, bijvoorbeeld van de Laan van Clingendael naar het centrum. Het verschil met een volwaardige lijn is dat je een vlinderbus moet bestellen. Je moet ongeveer een halfuur van tevoren bellen. Komt er drie uur op rij geen oproep, dan rijdt de bus drie uur niet. In Gelderland werkt vervoerder Arriva al geruime tijd volgens dit principe.”

 

Het verschil met een volwaardige lijn is dat je een vlinderbus moet bestellen.
Arnold van der Heijden (Rover Den Haag)

 

De voorzitter van Rover Den Haag vindt dat het ‘belangrijk’ is, dat deze manier van vervoer ook in de hofstad wordt geïntroduceerd. “Zo krijgen de mensen in Clingendael tenminste weer iets van ov, kunnen ze met de bus naar de Van Hoytemastraat, het Centraal Station en de binnenstad.”

Eerste stap

Ook Elisabet Molenaar van de wijkvereniging, die zich al sinds het opheffen van lijn 18 inzet voor beter ov in het Benoordenhout, is blij dat er schot in de zaak zit. “We zijn er nog niet, maar dit is een mooie eerste stap. Er zijn te veel mensen die al anderhalf jaar in de kou staan. Dat moet veranderen. Ik vind het belangrijk dat beide voorstellen daadwerkelijk worden uitgevoerd. Als alleen de alternatieve route voor lijn 20 wordt geïntroduceerd maar er geen vlinderbus komt, zijn de mensen in Clingendael alsnog niet geholpen. Het is wat mij betreft en-en, niet of-of.”

Wethouder Robert van Asten (D66, verkeer en vervoer) heeft de voorstellen van de VVD omarmd. Hij moet zich bij de Metropoolregio Rotterdam Den Haag (MRDH) sterk maken voor de ideeën. De MRDH maakt medio juli de definitieve vervoersplannen voor volgend jaar bekend.

De redactie van DHC biedt u dit artikel uit de krant van 11 juni 2020 gratis aan. Wilt u meer Haags nieuws lezen? Klik hier voor een (proef)abonnement en meldt u zich hier aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief. 

Standaardportret
Bekijk meer van