HSL-trein Eindhoven valt vaak uit
De hogesnelheidslijn van Den Haag naar Eindhoven blijft slecht presteren. Ruim een jaar na de komst van deze lijn vallen nog steeds veel treinen uit en is de vertraging onverminderd hoog.
De HSL-trein tussen Den Haag Centraal en Eindhoven blijft een slecht presterende lijn. Ruim een jaar geleden kreeg Den Haag met de intercity naar Eindhoven eindelijk aansluiting op het netwerk van de hogesnelheidslijn (HSL), maar dit betekent niet dat per trein reizen over dit traject nu daadwerkelijk snel gaat.
Maar liefst 9,5 procent van de treinen van Eindhoven naar Den Haag haalde nooit de eindbestemming Den Haag Centraal, zo blijkt uit de laatste prestatiecijfers van spoorwegbeheerder ProRail. Omgekeerd is dat 6,3 procent. De gemíddelde uitval van treinen tussen Eindhoven en Den Haag was het afgelopen jaar 7,2 procent. Ter vergelijking: dit is drie keer zo hoog als het landelijk percentage.
Ook zijn er veel vertrágingen op het traject Den Haag – Eindhoven, dat gedeeltelijk over het HSL-spoor loopt. Maar liefst een kwart van de treinen rijdt met een vertraging van drie of meer minuten. Zelfs de internationale Benelux-trein naar Brussel scoort – met 80 procent – beter.
HSL is belangrijk
De hogesnelheidslijn naar Eindhoven vervangt sinds april 2017 de intercity over het ‘gewone’ spoor naar Eindhoven. Een treinreis naar de Brabantse steden Breda, Tilburg en Eindhoven zou hiermee bijna tien minuten sneller moeten gaan. Bovendien is de Haagse HSL-lijn belangrijk voor de internationale reizigers vanwege de overstap in Rotterdam en Breda op de treinen naar België en Frankrijk.
Op papier is de reistijd met de komst van de HSL negen minuten sneller, maar in de praktijk doe je er geregeld juist langer over.
OV-expert Hildebrand van Kuyeren noemt de prestaties van de lijn Den Haag – Eindhoven ‘triest’. “Op papier is de reistijd met de komst van de HSL negen minuten sneller, maar in de praktijk doe je er geregeld juist langer over. Dat is treurig. Zeker ook omdat de HSL juist de meest betrouwbare spoorlijn van Nederland had moeten worden.”
Reservetreinen
Woordvoerder van de Nederlandse Spoorwegen Ton Boon erkent de ondermaatse prestaties. “Dat komt deels omdat er de afgelopen maanden veel incidenten als brandmeldingen en aanrijdingen waren. Maar ook omdat wij veel treinstellen ombouwden om op de HSL te kunnen rijden, hiervoor is bijvoorbeeld nieuwe software noodzakelijk. Gevolg is dat wij minder reservetreinen beschikbaar hadden. Op dit gebied verwacht ik de komende periode verbetering. Het streven van de NS zal zijn om de uitval te verlagen tot tussen de vijf en zeven procent.”
Er liggen op dit spoor weinig wissels. Dit heeft voordelen, maar ook zeker nadelen.
Dat de HSL-verbinding naar Eindhoven moeizamer zal blijven dan de treinlijnen die van het ‘gewone’ spoor gebruikmaken, is volgens Boon onvermijdelijk. “Het beveiligingssysteem van de HSL is veel complexer. Bovendien liggen er op dit spoor weinig wissels. Dit heeft voordelen – van een wisselstoring bijvoorbeeld heb je hier geen last – maar ook nadelen. Zo kunnen de treinen niet omrijden. Om het HSL-spoor structureel gelijk te trekken met het normale spoor zijn giga-investeringen nodig. Dat is echt langetermijnwerk en het is nu te vroeg om daar concreet over te zijn.”
Düsseldorf
Voor Den Haag zijn de slechte prestaties van de HSL-trein naar Eindhoven problematisch, omdat de hofstad de ambitie heeft deze lijn in de toekomst vaker te gaan benutten. Het nieuwe college van B en W spreekt in het coalitieakkoord uit dat het zich wil inzetten voor ‘een directe treinverbinding met Düsseldorf’, een lijn die vanaf Den Haag, via Eindhoven naar Duitsland moet gaan rijden.