Rotterdam wil spoor naar Den Haag ombouwen tot metro

“Met hogere frequenties, snellere verbindingen en meer stations.”

Door

Door Kim Andriessen

Het is nog toekomstmuziek, maar de wens van de gemeente Rotterdam reikt ver. De Maasstad wil vóór 2040 de spoorlijn naar Den Haag en Leiden deels hebben omgebouwd tot metrolijn. Of beter gezegd: tot een lightrail, een soort Randstadrail. In plaats van Sprinters (stoptreinen) wil Rotterdam dat op het traject van de Oude Lijn, zoals de spoorlijn tussen Dordrecht, Rotterdam, Den Haag (HS) en Leiden heet, metrotoestellen gaan rijden, zo staat in de nieuwe openbaarvervoervisie van Rotterdam.

In 2024 moeten meer treinen tussen Rotterdam en Den Haag gaan rijden: tien Sprinters en acht intercity’s per uur, bijna een verdubbeling ten opzichte van nu. Maar dit is volgens Rotterdam nog niet genoeg. Want tussen nu en 2040 komen er rond Den Haag en Rotterdam zo’n 120.000 woningen bij. En meer inwoners betekent meer reizigers. Dus is meer openbaar vervoer (ov) nodig. Het spoor tussen Leiden en Rotterdam (via Den Haag HS) moet daarom geheel viersporig worden (dit is nu niet zo: tussen Delft en Rotterdam liggen er nog maar twee), zodat twee sporen omgebouwd kunnen worden tot metro. De intercity’s blijven dan wel rijden, maar de stoptreinen worden vervangen door metro’s.

Hiermee wil Rotterdam de bereikbaarheid in de regio verbeteren en overvolle toestellen in de toekomst voorkomen. “Met hogere frequenties, snellere verbindingen en meer stations. Dat kan met de huidige infrastructuur niet,” vertelt de woordvoerster van de Rotterdamse vervoerswethouder Pex Langenberg (D66). “Wij willen op de Oude Lijn (die sinds 1847 bestaat en hiermee de oudste spoorlijn van Nederland is, red.) een frequentieverhoging naar twaalf stops per uur en sneller materieel inzetten. Dan hebben wij, in combinatie met de bestaande Randstadrail-lijnen (zoals de Erasmuslijn, de sneltram die sinds 2006 rijdt over het traject van de oude Hofpleintrein), een heel goed ov-systeem in de regio.”

Aan dit plan hangt een stevig prijskaartje. “De precieze kosten moeten wij nog uitwerken, maar het is duidelijk dat dit forse investeringen in infrastructuur vergt. Wij realiseren ons dat dit ook bijdragen van andere gemeenten vraagt, want het is een gezamenlijk project van rijk en regio.”

Den Haag

De gemeente Den Haag laat weten ‘de plannen van Rotterdam te kennen’. Het Haagse stadsbestuur werkt momenteel aan een eigen toekomstvisie voor het ov, waarin ‘rekening wordt gehouden met nieuwe verbindingen naar Rotterdam en Leiden’.
De Haagse afdeling van reizigersvereniging Rover reageert sceptisch. “Het is een leuke gedachte, maar het is niet realistisch,” vertelt voorzitter Arnold van der Heijden. “Als je de Sprinters gaat vervangen door metro’s, komen er meer haltes en dan gaat de reis niet sneller maar duurt deze juist langer. Daar zijn de reizigers niet bij gebaat. Dit kan alleen als in plaats van vier, zes sporen tussen Den Haag en Rotterdam liggen. Nou, dat betekent een verdriedubbeling en dat is heel verre toekomstmuziek.”

De Sprinter naar Dordrecht op station HS. Rijdt hier over twintig jaar een metro in plaats van een stoptrein? | Foto: DHC/Sebastiaan Boot

 

***

Meijersplein wordt Meijersplein/Airport

Het metrostation Meijersplein gaat vanaf februari 2018 Meijersplein/Airport heten, zo laat de gemeente Rotterdam weten. De Metropoolregio Rotterdam Den Haag (een samenwerkingsverband van 23 gemeenten) wil de verbinding tussen de halte van de Randstadrail en Rotterdam The Hague Airport ‘versterken’. Reizigers die vanaf Den Haag Centraal naar het vliegveld willen, moeten op metrostation Meijersplein overstappen op een bus die naar de terminal rijdt. Dat blijft zo, maar volgens de gemeente Rotterdam wordt met de naamswijziging het overstapstation ‘in de beleving van reizigers als het ware onderdeel van het luchthaventerrein’.

| Foto: DHC/Sebastiaan Boot

Dit artikel wordt u gratis aangeboden. Voor een abonnement op DHC klikt u hier.

 

Standaardportret
Bekijk meer van