Ruim 400 miljoen voor nieuwe trams

Den Haag krijgt over zes jaar zestig nieuwe trams. In 2026 moeten er brede wagens gaan rijden op de lijnen 1, 6, 12 en 16, de enige HTM-lijnen waarop nu nog de oude roodbruine stadstrams ingezet worden.

Door

De Metropoolregio Rotterdam Den Haag (MRDH, opdrachtgever van het ov in de regio) investeert hierin ruim 400 miljoen euro. De helft van dit geld wordt gereserveerd voor nieuwe trams. De rest gaat naar het opknappen van haltes en rails. Zo moeten haltes verhoogd worden om gelijkvloers in- en uitstappen mogelijk te maken.

Mensen met een fysieke beperking kunnen dan makkelijk met de tram reizen. Dit moet bijvoorbeeld gebeuren langs de route van lijn 12 (haltes Sportlaan en Tholensestraat), lijn 6 (halte Dierenselaan) en lijn 16 (halte Laan van Meerdervoort).

De oude stadstrams zijn aan vervanging toe. Niet alleen zijn ze ‘op’ en niet toegankelijk voor rolstoelen en kinderwagens, ook heeft het nieuwe materieel het voordeel dat het langer en breder is. Daardoor kunnen ze 27 procent meer reizigers kunnen vervoeren. Marc Rosier, bestuurder van de MRDH, legt uit: “Ov is het vervoer van de toekomst. De coronacrisis trekt op dit moment een wissel op het ov-gebruik. Maar gezien de verwachte toename van het aantal inwoners en de bouw van 240.000 woningen, moeten we blijven investeren in optimaal vervoer.”

De gemeente Den Haag en de HTM investeren respectievelijk 45 en 15 miljoen euro in de nieuwe trams.

Vertraging komst nieuwe trams

Aanvankelijk was het de bedoeling dat de nieuwe trams (Avenio) al in 2024 ook op de lijnen 1, 6, 12 en 16 gaan rijden. Maar de plannen lopen vertraging op omdat de HTM nog naarstig op zoek is naar een plek voor een nieuwe remise.

De vervoerder wilde graag een ‘opstellocatie’ op de grens van Rijswijk en Delft. Maar uit angst voor geluidsoverlast stemde de Rijswijkse gemeenteraad hier vorig jaar tegen. Een nieuwe plek is er nog niet. De HTM heeft een extra remise aan de rand van de stad nodig omdat haar trams anders ’s ochtends vroeg en ’s avonds laat te lang onderweg zijn naar hun routes. Bovendien wil de vervoerder de ‘gedateerde’ remise aan de Lijsterbesstraat sluiten. Deze locatie moet herontwikkeld worden, zo blijkt uit vergaderstukken van de MRDH. Voor de nieuwe remise trekt de Metropoolregio zestig miljoen euro uit.

Wilt u meer weten over de krant Den Haag Centraal? Klik hier voor een (proef)abonnement en meldt u zich hier aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief.

 

 

Standaardportret
Bekijk meer van