HTM-plan: Lijn 17 naar het Statenkwartier, nieuw leven voor tram 10
Als het aan de HTM ligt, gaat na de zomer van 2021 lijn 17 met brede trams naar het Statenkwartier rijden. Ook wil de vervoerder lijn 10 nieuw leven inblazen. De coronacrisis zorgt mogelijk voor uitstel.
De HTM wil de routes van de tramlijnen 16 en 17 flink omgooien. Lijn 16, die nu vanuit Wateringen via Moerwijk, het Centraal Station (CS) en het Zeeheldenkwartier naar het Statenkwartier rijdt, wordt dan ingekort tot CS. Lijn 17, die nu vanuit Wateringen via Rijswijk tot het Centraal Station rijdt, moet dan het gedeelte tussen CS en het Statenkwartier verder overnemen van lijn 16. De nieuwe lijn 17 gaat dan met de brede stadstrams naar de Van Boetzelaerlaan rijden.
Dit zijn de belangrijkste wijzigingen in de nieuwe vervoersplannen voor 2021 van de HTM. De vervoerder wil zo meer lijnen ‘toegankelijk maken’ met de ‘laagvloerse’ trams. “Dus op beide lijnen een makkelijke instap voor reizigers met een rollator, rolstoel of kinderwagen,” aldus een woordvoerder.
Ook hoopt de HTM door de ingreep meer reizigers te kunnen vervoeren. De huidige lijn 16 is een van de drukste HTM-tramlijnen, terwijl lijn 17 minder succes boekt. Door de twee lijnen te mengen, wil de vervoerder passagiers beter verdelen over de trams.
Extra spoor in Statenkwartier voor lijn 17
De wijzigingen moeten na de zomer 2021 worden ingevoerd, al plaatst de HTM hier een voorbehoud. Een voorwaarde om met de brede trams naar het Statenkwartier te kunnen rijden, is dat de smalle Zoutmanstraat wordt heringericht. Ook moet er op de Statenlaan een extra spoor aangelegd worden. Deze werkzaamheden moeten dit najaar beginnen, maar in verband met de coronacrisis sluit de vervoerder niet uit dat de ingrepen uitgesteld worden. De HTM voert de wijzigingen op de lijnen 16 en 17 dan later door.
Ik vind het niet slim om de steengoede lijn 16 te knakken.
Ronald van Onselen van het platform Beter Openbaar Vervoer Haaglanden (BOVH) heeft twijfels bij het omgooien van deze lijnen. “Lijn 16 trekt nu zo’n 34.000 reizigers per dag (cijfers van voor de coronacrisis, red.), waarmee het een van de drukste HTM-lijnen is. Ik vind het niet slim om deze steengoede lijn te knakken. De kans is aanwezig dat reizigers die straks moeten overstappen, afhaken. Ik heb liever dat de HTM het sleutelen aan lijn 16 en 17 uitstelt en hier eerst zorgvuldig onderzoek naar doet.”
Lijn 10
Verder staat in het vervoersplan van de HTM dat tramlijn 10 in een nieuwe vorm terugkomt. De lijn die eind 2013 werd opgeheven, moet terugkomen om als spitstram tussen het Kurhaus en Moerwijk (via CS) te rijden. ‘Zo willen wij nog meer capaciteit bieden tussen Moerwijk en het centrum,’ aldus de HTM.
Lijn 10 moet vanaf de zomer van 2021 elke tien minuten vertrekken in de ochtendspits (tussen 07.30 en 08.30 uur) en in de avondspits (tussen 16.00 en 18.00 uur). Op lijn 10 gaan de oude roodbruine stadstrams rijden, omdat alle zeventig brede trams al in gebruik zijn.
Benoordenhout
Ook opvallend in de plannen is wat er níét gaat veranderen: de busdienstregeling naar het Benoordenhout blijft nagenoeg ongewijzigd. Dat betekent dat ook in 2021 het gebied rond Clingendael zonder volwaardige ov-lijn zit. Sinds anderhalf jaar geleden lijn 18 is opgeheven, maakt de buurt zich sterk voor een alternatief.
Meer bussen in de daluren vind ik dé plus van dit pakket.
Zonder succes, tot teleurstelling van Arnold van der Heijden, voorzitter van de Haagse tak van reizigersvereniging Rover. “Er is in het Benoordenhout veel vraag naar ov, maar het geringe aanbod sluit daar onvoldoende bij aan. Dat klopt niet. Wij blijven ons inzetten voor beter ov in het Benoordenhout.”
Meer bussen
Andere voorstellen van de HTM voor 2021 zijn het invoeren van extra spitslijnen op de trams 2, 3, 4 en 11, meer ritten in het weekend op de trams 1, 2 en 6 en meer capaciteit op de buslijnen 20, 21, 24 en 25 in de avonduren.
De HTM kan deze extra ritten inzetten omdat de metropoolregio (opdrachtgever van het ov in de regio) extra geld (vijf miljoen euro) ter beschikking stelt. “Ik ben hier blij mee,” aldus Van der Heijden. “Meer bussen in de daluren vind ik dé plus van dit pakket.” Deze extra ritten moeten al vanaf januari 2021 rijden.
Reageren
De voorstellen worden nu getoetst door de metropoolregio en de gemeentes. Ook consumentenorganisaties en inwoners kunnen (tot begin juni) reageren. De dienstregeling voor 2021 wordt in juli bekendgemaakt.
De redactie van Den Haag Centraal biedt u dit artikel uit de krant van 02 april 2020 gratis aan. Wilt u meer Haags nieuws lezen? Klik hier voor een (proef)abonnement en meldt u zich hier aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief.