Gemeente hakt knoop door: Zoutmanstraat wordt autovrij

De gemeente gaat de Zoutmanstraat (Zeeheldenkwartier) ingrijpend herinrichten in verband met de komst van brede trams. Het gedeelte tussen de Piet Heinstraat en het Prins Hendrikplein wordt een autovrij voetgangersgebied. De parkeerplekken verdwijnen uit de hele Zoutmanstraat.

Door

Ook ‘verhuist’ de huidige tramhalte van lijn 16 van de Zoutmanstraat naar de Laan van Meerdervoort. Deze nieuwe halte wordt toegankelijk voor rolstoelen en kinderwagens. Dit heeft wethouder Robert van Asten (D66, verkeer en vervoer) donderdag bekendgemaakt.

Hij volgt hiermee het advies van een speciaal geformeerde denktank waarin betrokken bewoners en organisaties zitting hadden. Deze club kwam eind januari met een (tot teleurstelling van de wethouder geen unaniem) oordeel over de toekomst van de Zoutmanstraat.

Van Asten volgt het rapport van de denktank. Dit betekent verder dat het tramtracé rond het Prins Hendrikplein blijft zoals het is; er komt geen trambaan rechtdoor over het plein. De halte Elandstraat in de Vondelstraat wordt ook toegankelijk gemaakt voor mindervaliden. Verder komen er extra parkeerplekken bij in parkeergarage De Zeeheld (Prins Hendrikstraat).

Forser materieel in Zoutmanstraat

Aanleiding voor de herinrichting van de Zoutmanstraat is de komst van de nieuwe, brede stadstrams op lijn 16. Dit materieel is een fors groter dan de roodbruine trams die nu op de lijn tussen Wateringen en het Statenkwartier rijden. Daardoor is er straks in de toch al drukke straat nóg minder ruimte. Dat de auto’s nu plaats moeten maken voor fietsers en trams, baart vooral De Groene Eland zorgen.

 

Het was geen makkelijke keuze, omdat met name de vertegenwoordigers van de bewonersorganisatie bezwaren hebben tegen een autovrij voetgangersgebied.
Robert van Asten (wethouder)

 

Deze bewonersorganisatie vreest ‘grote bereikbaarheids- en veiligheidsgevolgen’ in de omliggende straten. Van Asten: “Het was geen makkelijke keuze, omdat met name de vertegenwoordigers van de bewonersorganisatie bezwaren hebben tegen een autovrij voetgangersgebied tussen de Piet Heinstraat en het Prins Hendrikplein. We gaan daarom extra onderzoek doen naar mogelijke verkeersoverlast in aangrenzende straten.”

Lijn 17 in Zoutmanstraat

De gemeente gaat nu een gedetailleerd ontwerp maken. Dit moet in september ter inspraak worden gebracht. Als de werkzaamheden afgerond zijn, is het overigens de bedoeling dat niet lijn 16 maar lijn 17 met brede trams door de Zoutmanstraat gaat rijden. Dit blijkt uit de meest recente vervoersplannen van de HTM.

Lijn 17 moet in de toekomst het traject van lijn 16 tussen het Centraal Station en het Statenkwartier (via het Zeeheldenkwartier) overnemen. De HTM hoopt deze verandering na de zomer van 2021 door te kunnen voeren, maar het is nog maar zeer de vraag of de herinrichting van de Zoutmanstraat dan al klaar is. Waarschijnlijker is dat het vervoersbedrijf de wissel van lijn 16 en 17 zal uitstellen.

Remise

Het Zeeheldenkwartier is niet de enige Haagse buurt waar de inpassing van de brede trams ingrijpende gevolgen heeft. Uit een presentatie van de gemeente bleek onder meer dat de Paul Krugerlaan (Transvaal), het Stuyvesantplein (Bezuidenhout), de Goudenregenstraat (Bomenbuurt) en de Duivelandsestraat (Duindorp) op de schop moeten.

De HTM wil de nieuwe lagevloertrams vanaf 2024 op de lijnen 1, 6, 12 en 16 laten rijden. Of dit daadwerkelijk gaat lukken, is hoogst onzeker omdat de vervoerder nog geen geschikte locatie heeft om het nieuwe materieel te stallen. Sinds de Rijswijkse gemeenteraad uit vrees voor geluidsoverlast tegen de komst van een nieuwe tramremise naast de wijk Vrijenban stemde, zoekt de HTM nog naarstig naar een locatie. Ook is het mogelijk dat de huidige coronacrisis voor uitstel van de noodzakelijke werkzaamheden zorgt.

Wilt u meer lezen over verkeer en vervoer in Den Haag? Klik hier voor een (proef)abonnement en meldt u zich hier aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief.

Standaardportret
Bekijk meer van