Reizigersvereniging Rover zet zich in voor betere bereikbaarheid Benoordenhout

Reizigersvereniging Rover onderzoekt of het Haagse busnet anders ingedeeld kan worden om zo de bereikbaarheid van het Benoordenhout te verbeteren.

Door

Vooral in Clingendael heerst onrust over de beperkte ov-verbindingen met de rest van de stad. Sinds lijn 18 een jaar geleden werd opgeheven, maakt de wijk zich sterk voor een goed alternatief. Zonder succes. “Dat vind ik zorgelijk,” erkent Arnold van der Heijden, voorzitter van Rover Den Haag.

“Het Benoordenhout is nu helemaal niet met de binnenstad verbonden. De enige volwaardige lijn door de wijk is 20, die vanaf Duinzigt via de Ruychrocklaan en de Oostduinlaan naar het Centraal Station rijdt. Behalve dat deze lijn niet in Clingendael en rond het gebied bij de Van Alkemadelaan komt, rijdt bus 20 niet verder dan het Centraal Station. Reizigers die naar het centrum willen, moeten overstappen.”

Meedenken

Van der Heijden ‘onderzoekt en denkt mee met de HTM’ over hoe de ov-situatie in de wijk kan verbeteren. “Zonder dat dit ten koste gaat van bussen elders in de stad.” Bijvoorbeeld door te sleutelen aan de route van lijnen.

 

Om het ov in het Benoordenhout te verbeteren, moet je niet naar één lijn kijken, maar naar het hele busnet.
Arnold van der Heijden (voorzitter van Rover Den Haag)

 

“Zo rijdt lijn 23 (Kijkduin – Scheveningen, via Rijswijk en Voorburg, red.) nu over de Van Alkemadelaan naar het Kurhaus, misschien kan deze bus straks over de Wassenaarseweg richting de binnenstad rijden. Maar dat kan alleen als de route naar Scheveningen weer door een andere lijn wordt overgenomen. Dit luistert nauw. Wat ik wil zeggen: om het ov in het Benoordenhout te verbeteren, moet je niet naar één lijn kijken, maar naar het hele busnet. Dat is nog te weinig gebeurd.”

Rover: ‘verhoog frequentie lijn 29’

Ook het verhogen van de frequentie van lijn 29 kan helpen, aldus Van der Heijden. “Deze spitslijn rijdt ’s ochtends alleen naar het Internationaal Strafhof en in de avondspits alleen naar Rijswijk, over de Wassenaarseweg via het centrum. Als je deze bus in beide richtingen laat rijden, wordt lijn 29 niet alleen voor forenzen maar ook voor wijkbewoners interessant. Alle kleine beetjes helpen. Kijk, het Benoordenhout is door het opheffen van lijn 18 benadeeld. Ik vind daarom dat we het busnet kritisch tegen het licht moeten houden en alle mogelijke verbeteringen op tafel moeten leggen.”

Wethouder Robert van Asten (D66, vervoer) maakte vorige maand in deze krant duidelijk dat er geen geld is om lijn 18 een tweede leven te gunnen. “Daar ben ik mij van bewust,” aldus Van der Heijden.

“Wij pleiten ook niet voor de terugkeer van lijn 18. Ik denk dat onze twee ideeën goed mogelijk zijn binnen de beschikbare dienstregeling-uren.” Rover legde de voorstellen woensdagavond tijdens een bewonersbijeenkomst voor in het Benoordenhout. Van der Heijden gaat de haalbaarheid van de plannen nu ‘bespreken met de HTM.’

Dit artikel uit de krant van 28 november 2019 wordt u gratis aangeboden. Wilt u meer Haags nieuws lezen? Klik hier voor een (proef)abonnement en meldt u zich hier aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Kijk op onze Instagram-pagina voor meer foto’s en video’s. 

Standaardportret
Bekijk meer van