Buslijn 18 weg, mogelijk vervangend vervoer

Een deel van het Benoordenhout verliest met het verdwijnen van buslijn 18 zijn openbaar vervoer en ook Kijkduin wordt minder goed bereikbaar. De HTM-plannen gaan door.

Door

Het vervoersplan van de HTM voor 2019 gaat grotendeels ongewijzigd door. Dat wil zeggen dat buslijn 18 verdwijnt en lijn 23 niet altijd meer doorrijdt naar Kijkduin.
Dat bleek donderdag in een vergadering van raadscommissie leefomgeving. Veel partijen waren kritisch over de komende maatregelen van de HTM en, indirect, van de Metropoolregio (MRDH). “Ik baal van houtje-touwtje oplossing voor buslijn 23 naar Kijkduin en het wegvallen van lijn 18 in Benoordenhout,” liet CDA’er Michel Rogier later via Facebook nog weten. Maar wethouder Robert van Asten (D66, mobiliteit) deelde mee dat de HTM keuzes moeten maken omdat het bedrijf een vast bedrag krijgt van de MRDH en daar meer moet uitkomen.

Te weinig passagiers

Volgens Van Asten is het, gezien het geringe aantal reizigers, niet langer verantwoord door te blijven rijden naar Kijkduin en Clingendael. “Er zijn veel negatieve reacties uit de wijken, maar tegelijk zijn er weinig passagiers. Dat is opmerkelijk,” aldus de wethouder die toezegde een onafhankelijk bureau te laten kijken naar de ‘vervoersvraag in Benoordenhout’. Op basis van wat daar uitkomt besluit de gemeente met de HTM of er andere vormen van vervoer zullen worden aangeboden, bijvoorbeeld de inzet van taxibusjes.

Buslijn

De route van buslijn 18 wordt gedeeltelijk overgenomen door de nieuwe buslijn 20 (Centraal Station-Duinzigt). Ten aanzien van lijn 23 zijn de plannen van de HTM enigszins aangepast. Hij zou voortaan alleen nog in de zomer doorrijden naar Kijkduin. Daar komen nu de weekends vanaf maart en tot en met september bij.

De raadscommissie toonde zich opnieuw kritisch over de MRDH. Die kijkt te veel naar cijfers en te weinig naar de sociale functie van het openbaar vervoer, aldus onder meer de VVD. De PVV wil zelfs dat Den Haag de MRDH verlaat zodat de stad weer eigen baas is. Maar volgens wethouder Van Asten slagen de gemeente en de HTM er juist wel in veel voor Den Haag te bereiken. “Wij handhaven bijvoorbeeld de regel dat je in Den Haag nooit verder van vijfhonderd meter van een ov-halte afwoont. Voor de MRDH geldt die grens officieel niet.”

 

 

Standaardportret
Bekijk meer van