Protest tegen ‘sterfhuisconstructie’ tramlijnen

Gewraakte plannen zijn inkortingen van lijn 16 (Statenkwartier-Wateringen), lijn 3 (Loosduinen-Zoetermeer) en lijn 6 (Schilderswijk, Leyenburg-Leidschendam).

Door

De HTM loopt mogelijk 60.000 reiziger per dag mis als de tramlijnen 3, 6, 12 en 16 worden ingekort. De politiek moet de plannen van het vervoerbedrijf en de Metropoolregio Rotterdam Den Haag (MRDH) daarom tegenhouden.

Dat schrijft Ronald van Onselen van het Platform Beter Openbaar Vervoer in een brandbrief aan Groep de Mos, VVD, D66 en GroenLinks, de partijen die nu onderhandelen over de vorming van een nieuw college, en ook aan de rest van de gemeenteraad. MRDH en HTM kiezen kort gezegd voor het uitbouwen van de RandstadRail en willen daarom een aantal stadstramlijnen inkorten. Dit is een ‘schoolvoorbeeld van een geleidelijke toepassing van het sterfhuisconstructiemodel’, volgens Van Onselen.

In zijn brief schetst hij dat bij het inkorten van lijnen – zoals bijvoorbeeld lijn 12, waarmee Duindorp en de Volgelwijk hun tramverbinding verliezen – langzaam steeds meer passagiers ‘verdampen’, zodat er opnieuw tot een inkorting wordt besloten. De moeilijk controleerbare MRDH (opdrachtgever van het openbaar vervoer) mag geen ‘blanco cheque’ krijgen. Dit stelt ov-expert Van Onselen in zijn schrijven.

Andere tramlijnen

De andere gewraakte plannen zijn inkortingen van lijn 16 (Statenkwartier-Wateringen), lijn R3 (Loosduinen-Zoetermeer) en lijn 6 (Schilderswijk, Leyenburg-Leidschendam). ‘Hoe kan men wijken als Schilderswijk, Transvaal. Rustenburg-Oostbroek, Regentes/Valkenbos, Duindorp, Bomenbuurt en Duinoord, en delen van het Zeeheldenkwartier en Loosduinen/ Waldeck zó laten vallen?’, vraagt Van Onselen zich af.

Hij waarschuwt ook voor het opheffen van oude lijnen die onderdeel van het leefpatroon van de Hagenaars zijn geworden. Tevens pleit hij voor het aanschaffen van een smaller type tram dan de rode Avenio, zodat in dichtbebouwde wijken gereden kan blijven worden.

Een ander HTM-plan, het inkorten van de lange buslijn 23, gaat waarschijnlijk niet door. De HTM wil deze bus in de winter niet verder laten rijden dan het De Savornin Lohmanplein en dus Kijkduin niet meer aandoen.

Tegen dat plan bestaat veel verzet, onder meer in Rijswijk (waar lijn 23 ook komt) en in Kijkduin, maar ook in de gemeenteraad. Wethouder Tom de Bruijn (D66, verkeer) heeft de HTM laten weten dat hij dit ‘niet de juiste keuze’ vindt. Hij wijst op het belang van 23 als lijn die door een groot deel van de agglomeratie rijdt en daar ook weer tramlijnen met elkaar verbindt.

Standaardportret
Bekijk meer van