Lijn 23 in zomermaanden toch dagelijks naar Kijkduin

Buslijn 23 rijdt volgend jaar in de zomer tóch dagelijks naar Kijkduin. Het plan om het stuk tussen het De Savornin Lohmanplein en Kijkduin te schrappen, kwam de gemeente en de HTM op veel kritiek te staan.

Door

Bus 23 rijdt volgend jaar in juli en augustus tóch dagelijks tussen het De Savornin Lohmanplein en Kijkduin. Hiermee komen de gemeente en de HTM tegemoet aan de kritiek op de nieuwe dienstregeling.

‘Ringlijn’ 23 rijdt nu nog tussen Kijkduin en Scheveningen via Bohemen, Leyenburg, Rijswijk en Voorburg. Aanvankelijk was het plan om deze bus volgend jaar alleen nog in de weekenden van maart tot en met september tussen het De Savornin Lohmanplein en Kijkduin te laten rijden. Omdat de bezetting op dit deel van de route gemiddeld laag is, zou het De Savornin Lohmanplein het nieuwe eindpunt worden.

Dit plan leidde tot een storm van kritiek, vooral van bewoners uit Bohemen en de zuidwestelijke wijken. Zij zouden de rechtstreekse ov-verbinding naar de badplaats (die momenteel flink verbouwd wordt) verliezen.

De gemeente en de HTM trokken zich dit commentaar aan. Ze hebben besloten om in de zomerdienstregeling (vanaf medio juli tot en met eind augustus) lijn 23 tussen 09.00 uur en 20.00 uur dagelijks te laten doorrijden naar Kijkduin. Ook in de weekenden van mei tot en met augustus rijdt de bus dit extra deel van de route. Volgens wethouder Robert van Asten (D66, vervoer) past deze aanpassing toch beter ‘bij de vervoervraag van en naar Kijkduin’.

Lobbyen voor lijn 23

Vervoersdeskundige Ronald van Onselen van het platform Beter Openbaar Vervoer Haaglanden noemt deze verandering een ‘prima zaak’. Toch is hij nog niet tevreden.

“Het is belangrijk dat lijn 23 het hele jaar door tussen het De Savornin Lohmanplein en Kijkduin blijft rijden, vooral voor de bewoners van Bohemen. Deze wijk zit straks zonder ov. Als een bus die eens per tien minuten rijdt niet rendabel is, laat lijn 23 dan om het halfuur naar Kijkduin rijden. Je doet daar veel mensen een plezier mee en daarom blijf ik voor lijn 23 lobbyen.”

Op 27 september vergadert de verantwoordelijke raadscommissie over deze kwestie.

 

 

Standaardportret
Bekijk meer van