Benoordenhout doet ultieme poging om lijn 18 te behouden

Ruim tweehonderd bewoners van Benoordenhout stuurden deze week een brief naar wethouder Robert van Asten (D66, vervoer) met een dringende oproep om lijn 18 niet te schrappen.

Door

De wijkvereniging Benoordenhout onderneemt een ultieme poging om bus 18 naar Clingendael te behouden. Ruim tweehonderd buurtbewoners stuurden deze week een brief naar wethouder Robert van Asten (D66, vervoer) met een dringende oproep om het deel van lijn 18 tussen het Centraal Station (CS) en Clingendael intact te laten.

‘Buslijn 18 moet niet opgeheven worden, maar juist hoognodig worden uitgebreid,’ zegt de wijkvereniging in een begeleidend schrijven. ‘Want goed openbaar vervoer (ov) is van groot belang om de eenzaamheid van onze oudere wijkgenoten te bestrijden.’

In de nieuwe dienstregeling van de HTM en de Metropoolregio Rotterdam Den Haag (opdrachtgever van het ov) die op 9 december ingaat, verandert het busnet drastisch. Zo wordt lijn 18, die nu tussen Rijswijk De Schilp en Clingendael rijdt, opgeheven. Het gedeelte tussen Rijswijk en CS wordt omgenummerd naar lijn 22, die na het station doorrijdt naar Duindorp. Een deel van het Benoordenhout (de Nassaubuurt en de wijk rond de Van Hoytemastraat) wordt aangesloten op de bussen naar Scheveningen en Duinzigt, maar de wijk Uilennest verliest zijn enige ov-verbinding, volgens de HTM omdat een bus hier onrendabel is.

‘Sterk isolement’

Begin juli schreef deze krant over de zorgen die hierop in de wijk ontstonden. Het resulteerde in 232 brieven, die de wijkvereniging gebundeld naar wethouder Van Asten stuurde. De bewoners van Uilennest (de buurt tussen de Van Alkemadelaan, de Wassenaarseweg, landgoed Oosterbeek en de Benoordenhoutseweg) maken zich vooral zorgen over de vele ouderen in de wijk, bijvoorbeeld in verzorgingshuis Nebo.

In de begeleidende brief staat: ‘Lijn 18 is van groot belang voor bewoners die naar CS of de binnenstad gaan, boodschappen in het winkelgebied van de Van Hoytemastraat willen doen of naar ziekenhuis Bronovo of het bijbehorende gezondheidscentrum moeten. Als bus 18 wordt opgeheven, zal dat tot een sterk isolement van vooral de ouderen in Uilennest leiden.’

Blijft lijn 18 nu wél?

Of de brieven van de wijkbewoners ook daadwerkelijk zoden aan de dijk zullen zetten, is nog niet duidelijk. De woordvoerster van de wethouder laat in een schriftelijke reactie weten: ‘De wethouder wil nu in overleg met vertegenwoordigers van de gedupeerde bewoners om samen naar alternatieve oplossingen te kijken.’ Over deze ‘alternatieve mogelijkheden’ kan de wethouder ‘nu nog niets zeggen’.

 

De wethouder wil nu samen naar alternatieve oplossingen kijken.
Woordvoerster gemeente Den Haag

 

Arnold van der Heijden, voorzitter van reizigersvereniging Rover Den Haag, vindt dat de HTM en het stadsbestuur aan de wijkbewoners verplicht zijn om met een goed alternatief te komen. “Denk bijvoorbeeld aan een buurtbus.” Van der Heijden begrijpt het onbegrip van de bewoners, maar het verdwijnen van lijn 18 komt voor hem niet als een verrassing. “Er maken nu eenmaal heel weinig mensen gebruik van deze bus. Vooral in de dal- en avonduren is lijn 18 écht onrendabel.”

Lijn 23

Ook de veranderingen van lijn 23 kunnen op weerstand onder Hagenaars én Rijswijkers rekenen. Deze ‘ringlijn’ rijdt nu nog tussen Kijkduin en Scheveningen via Bohemen, Leyenburg, Rijswijk, Voorburg en de Laan van Nieuw Oost-Indië.

Maar vanaf 9 december rijdt de bus alleen nog in de weekenden van maart tot en met september tussen het De Savornin Lohmanplein en Kijkduin, omdat ook hier de bezetting bijzonder laag is. “Bij evenementen en op zomerse dagen blijven wij wel extra bussen inzetten richting Kijkduin,” aldus de HTM. Vervoersdeskundige Ronald van Onselen van het platform Beter Openbaar Vervoer Haaglanden typeert deze maatregel als ‘hap-snapbeleid’. “De stad investeert flink in Kijkduin, maar ze halen er wel een buslijn weg. Dat kan ik niet rijmen. Bovendien verliezen de zuidwestelijke wijken nu een rechtstreekse ov-verbinding met de badplaats.”

Bus 23 op het De Savornin Lohmanplein (Door DHC/Winish Chedi)

Lijn 23 houdt ook in Rijswijk de gemoederen bezig. De metropoolregio gaat twee halten in de Muziekbuurt (ingeklemd tussen In de Bogaard en de A4) schrappen. Zo kan lijn 23 zo’n drie minuten tijdswinst boeken.

Maar dat de bewoners in de Muziekbuurt hiervan de dupe zijn, zint RijswijksBelang niets. Deze politieke partij is inmiddels, in navolging van de wijkvereniging Benoordenhout, een petitie gestart omdat ‘in de Muziekbuurt veel ouderen wonen die afhankelijk zijn van openbaar vervoer’. Deze loopt nog en is nu online zo’n vierhonderd keer getekend. Uiteindelijk wil RijswijksBelang alle handtekeningen aanbieden aan de metropoolregio.

 

Standaardportret
Bekijk meer van