Keuze nieuwe trams: ‘complex mikadospel’

Als de HTM vanaf 2024 met nieuwe, brede trams gaat rijden, kan dat ingrijpende gevolgen voor de stad hebben.

Door

De nieuwe trams kriskrassen nog maar net door Den Haag, of het debat over het volgende type materieel barst alweer los. Op de lijnen 1, 6, 12 en 16 rijden nog steeds oude stadstrams. Maar deze roodbruine voertuigen, die al sinds 1990 het straatbeeld sieren, zijn inmiddels oud en vragen (te) veel onderhoud.

Wethouder Tom de Bruijn (D66, vervoer) concludeert: “De oude trams zijn helemaal op.” Omdat de recent geïntroduceerde stadstram, van het type Avenio, niet meer leverbaar is, moet er weer nieuw trammaterieel komen. In 2024 heeft de stad tussen de zestig en tachtig nieuwe toestellen nodig. De keuze hiervoor gaat waarschijnlijk tussen smalle trams, van 2,40 meter – nog altijd 5 centimeter meer dan de huidige roodbeige trams – of brede, van 2,65 meter. Sommige raadsleden en belangenorganisaties willen ook dat een nog smallere variant, van 2,30 meter, wordt onderzocht.

De HTM heeft een voorkeur voor de komst van meer brede trams, het railsysteem is hierop ingericht. Ook voorzitter Arnold van der Heijden van reizigersvereniging Rover Den Haag ziet de brede variant wel zitten, omdat de huidige voertuigen ook breed zijn. “Het is niet handig als je met smalle én brede trams zit.”

 

De sporen in de Duivelandsestraat liggen te dicht bij elkaar.
Marcel van Es (Dienst Stedelijke Ontwikkeling)

 

Hans van Rooden van de HTM typeert de beslissing als een ‘complex mikadospel waarbij veel dingen samenhangen’. De ene beslissing heeft weer gevolgen voor de volgende. “Als we bijvoorbeeld kiezen voor een tram met tweerichtingsbesturing, is er geen keerlus nodig bij het eindpunt.” Eén ding is al wel zeker: de nieuwe trams worden, net als de Randstadrail- en de Avenio-trams laagvloers. Want ook voor mindervaliden en rolstoelhouders moet de tram toegankelijk worden.

Duivelandsestraat

Een studie van de Dienst Stedelijke Ontwikkeling (DSO) laat zien dat de komst van brede trams vooral in de Duivelandsestraat (lijn 12) en de Zoutmanstraat (lijn 16) ingrijpende gevolgen heeft. “De sporen in de Duivelandsestraat liggen te dicht bij elkaar,” vertelt Marcel van Es van DSO. “Als hier brede trams gaan rijden, moeten we de sporen uitbreken en verder uit elkaar leggen.” Gevolg is dat de hele straat heringericht moet worden.

De Zoutmanstraat klaarstomen is volgens Van Es helemaal een ‘behoorlijke uitdaging’. “Leggen we de sporen verder uit elkaar, wordt het trottoir te klein, krijgen fietsers te weinig ruimte of is de rijbaan te smal.” De conclusie? “Dat het eigenlijk niet past.” De oplossing dan. “Of geen halte, of geen parkeerstroken of een hele herinrichting van gevel tot gevel. Dat is een kwestie van plussen en minnen afwegen.”

Kortom, nog veel open einden.

Standaardportret
Bekijk meer van