‘Met het opheffen van lijn 18 wordt een grens overschreden’

Als de HTM-bussen in de nacht van zaterdag op zondag koers zetten naar de remise, is lijn 18 geschiedenis. De gemeente komt met alternatieven. ‘Pleisters,’ vinden bewoners in het Benoordenhout.

Door

Maandagmiddag, vijf uur. De avondspits gaat aan Clingendael voorbij. Als lijn 18 stopt bij de eindhalte bij het gelijknamige landgoed, stapt alleen mevrouw Prins uit. De 85-jarige Benoordenhoutse weet dat het een van de laatste keren is dat ze met lijn 18 reist.

Per 9 december verdwijnt de bus tussen Rijswijk en Clingendael. “Krankzinnig,” reageert ze geërgerd, terwijl ze tegen haar voorhoofd tikt. “Het gaat alleen om geld.” Ook deze zin gaat gepaard met ferme gebarentaal. “Ik maak dagelijks gebruik van lijn 18.”

Als de bus een kwartier later weer vertrekt, is alleen de Italiaanse studente Emilia ingestapt. Zij begrijpt het besluit van de gemeente en de HTM wél. “Er zitten weinig mensen in de bus.” Maar ook zij baalt. “Er komt hier helemaal geen openbaar vervoer meer. Niets.”

Nadat deze zomer bekend werd dat in de nieuwe dienstregeling (die zondag ingaat) geen plek meer is voor lijn 18, brak in het Benoordenhout een storm van kritiek los. Een deel van de route door de wijk wordt overgenomen door de nieuwe lijnen 20 en 29 (zie kader), maar het gebied rond Clingendael verliest zijn openbaar vervoer (ov). Te weinig reizigers, en dus kan het geld beter op andere lijnen ingezet worden.

“Op de Laan van Clingendael, de Breitnerlaan en de Van Alkemadelaan stapt gemiddeld minder dan één iemand per bus in. Dit zijn de minst gebruikte haltes in ons busnet,” legt een HTM-woordvoerster uit.

 

Lijn 18 was voor veel mensen meer dan een manier om van A naar B te komen.
Elisabet Molenaar (wijkvereniging Benoordenhout)

 

Verkeerswethouder Robert van Asten (D66) heeft een aantal compenserende maatregelen in petto. Zo komt er op de Benoordenhoutseweg, bij de halte van streekbus 90 naar het Centraal Station (die overigens maar één keer per uur rijdt), een bushokje.

Vergoeding

Verder gaat Van Asten het instaptarief van de Regiotaxi (een taxibus voor invalide reizigers) tijdelijk vergoeden. Een gemeentewoordvoerder legt uit: “De kosten van de Regiotaxi liggen tussen die van het ov en een gewone taxi in. Het instaptarief (het bedrag dat reizigers bij het inchecken sowieso kwijt zijn, red.) betaalt de gemeente tot eind maart terug. Deze busjes, die je telefonisch of online kunt reserveren, halen reizigers thuis op.”

Het zijn ‘pleisters’, volgens Elisabet Molenaar van de wijkvereniging Benoordenhout. “Lijn 18 was voor veel mensen meer dan een manier om van A naar B te komen. Vooral oudere mensen konden door lijn 18 boodschappen doen, met de kinderen naar de stad gaan. Nu verliezen wij een belangrijke sociale functie in de wijk.”

Oplossing voor wegvallen lijn 18

Ze laat het er niet bij zitten. “Er is een grens overschreden. Wij blijven vechten voor goed ov in de wijk. Samen met de gemeente gaan wij onderzoek doen naar een structurele oplossing. En volgens mij ligt deze zó voor het oprapen. Als lijn 20 vanaf het Jozef Israëlsplein een extra lusje rijdt over de Wassenaarseweg en de Laan van Clingendael, is alles opgelost. Dat kost vijf minuten extra, en honderden mensen hebben goed ov. Hopelijk kan dit in 2020, al zie ik het liever eerder gebeuren.”

En mevrouw Prins? Hoe reist zij volgende week? “Ik weet het niet,” vertelt ze gelaten als ze de Breitnerlaan in loopt. “Ik moet het maar zien. Nu verlang ik alleen maar naar een borrel.”

Meer informatie: www.htm.nl 

Nieuwe dienstregeling HTM

Wat gaat er allemaal veranderen?
Standaardportret
Bekijk meer van