Doek valt voor ‘Haagse’ Brusseltrein

Er stoppen vanaf december 2021 geen internationale treinen meer in Den Haag. De intercity naar Antwerpen en Brussel die nu vier keer per dag vanaf station Hollands Spoor (HS) vertrekt, komt eind volgend jaar te vervallen.

Door

Dan rijden alle Beneluxtreinen vanaf Amsterdam over het traject van de hogesnelheidslijn rechtstreeks naar Rotterdam en zo verder naar België. Dit heeft staatssecretaris Stientje van Veldhoven (D66, infrastructuur) deze week aan de Kamer laten weten. Het stadsbestuur wil dat Den Haag uiterlijk in 2025 een nieuwe treinverbinding met de Duitse stad Aken krijgt, maar tot die tijd is de internationale stad van vrede en recht in ieder geval per spoor niet meer internationaal.

De reden dat de Brusseltrein niet meer via Den Haag gaat rijden, is de komst van meer binnenlandse intercity’s tussen Schiphol, Leiden, Den Haag en Rotterdam. Op dit traject wordt eind 2021 het ‘spoorboekloos’ rijden geïntroduceerd, wat inhoudt dat er om de (maximaal) tien minuten een trein richting Rotterdam vertrekt. Het aantal intercity’s stijgt hiermee van zes naar acht per richting per uur. Dan blijft ‘onvoldoende ruimte’ over voor de Brusseltrein, aldus de staatssecretaris. ‘Randvoorwaarde is dat de reistijd tussen Den Haag en Brussel korter wordt dan die van de huidige directe lijn. Mensen kunnen reizen via een sneller alternatief, namelijk een overstap in Breda of Rotterdam.’

Volgens treinenexpert Hildebrand van Kuyeren klinkt dit mooier dan het is. “Want de verbinding tussen Den Haag HS en Brussel-Zuid is mét overstap nu al bijna een kwartier sneller dan rechtstreeks, 2 uur en 24 minuten in plaats van 2 uur en 37 minuten. Dus wie denkt dat er een snellere verbinding met België wordt beloofd, heeft het mis.”

Reizen met Brusseltrein is vermoeiend

Wethouder Robert van Asten (D66, vervoer) vindt dat de Haagse reiziger er wel degelijk op vooruit gaat. “Om te beginnen kan de overstap in Rotterdam en Breda straks op hetzelfde perron plaatshebben. Dat is nu nog niet het geval. Reizigers hoeven dus niet meer trap op, trap af, en te zoeken naar het juiste spoor, dingen die reizen zo vermoeiend maken.”

 

Wie denkt dat er een snellere verbinding met België wordt beloofd, heeft het mis.
Hildebrand van Kuyeren (treinenexpert)

 

Verder wijst Van Asten op de voordelen voor de binnenlandse reizigers. “Dagelijks gaan er maar liefst 48 extra intercity’s van Den Haag naar Schiphol en Rotterdam reizen. Om dit mogelijk te maken, moeten we afscheid nemen van de boemel naar Brussel, die zit in de weg. We geven dus nu onze voorlopig laatste internationale verbinding op, maar daar krijgen we veel voor terug. Ik vind het een goede deal. Het enige nadeel is dat er niet meer vier keer per dag het woordje ‘Brussel’ op een Haags stationsbord staat. Daar komen we wel overheen.”

Ook ov-expert Van Kuyeren erkent het voordeel voor passagiers in de Randstad. “Voor Haagse treinreizigers naar Antwerpen en Brussel stelt de deal weinig voor, maar voor binnenlandse reizigers is het absoluut een vooruitgang. Acht in plaats van zes treinen betekent kortere wachttijden en minder volle treinen.”

Düsseldorf

Toch hoopt Van Asten dat er binnen vijf jaar weer treinen naar het buitenland uit Den Haag vertrekken, een wens die versterkt wordt door de brief van Van Veldhoven. Zij schrijft dat de NS en de gemeente gaan onderzoeken hoe de internationale verbindingen richting Duitsland kan worden verbeterd.

Van Asten: “Kijk, de snelste spoorverbindingen naar België en Frankrijk gaan nu eenmaal niet via Den Haag. Maar in oostelijke richting ligt dat anders, daar moeten de kaarten nog geschud worden. Daarom richt onze lobby zich op Duitsland. In 2025 moet er een trein naar Aken rijden en vijf jaar later naar Düsseldorf. Beide steden zijn belangrijke spoorknooppunten in West-Europa.”

De redactie van DHC biedt u dit artikel uit de krant van 03 september 2020 gratis aan. Wilt u meer Haags nieuws lezen? Klik hier voor een (proef)abonnement en meldt u zich hier aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief. 

Standaardportret
Bekijk meer van