Trein vaker vertraagd: HSL naar Eindhoven blijft ‘ingewikkelde lijn’
De vertraging op de hogesnelheidslijn tussen Den Haag en Eindhoven Centraal blijft groot. In 2020 kwam een op de zes reizigers te laat.
Dit blijkt uit de ‘prestatiemonitor’ van spoorwegbeheerder ProRail. De monitor laat zien dat vorig jaar bijna 17 procent van alle reizigers tussen deze steden vijf minuten of meer vertraging had. In 2019 was dit 15 procent. Daarmee blijven de prestaties van de hogesnelheidslijn (HSL) tussen Den Haag Centraal en Eindhoven Centraal (via Den Haag HS, Rotterdam, Breda en Tilburg) achter bij het Nederlandse gemiddelde: 93 procent van de binnenlandse treinen reed in 2020 op tijd.
De HSL naar Eindhoven vervangt sinds april 2017 de intercity over het ‘gewone’ spoor naar Eindhoven. De treinreis zou hiermee bijna tien minuten sneller moeten gaan, maar de werkelijkheid is weerbarstiger. Ov-expert en hoofdredacteur van de website Treinreiziger.nl Hildebrand van Kuijeren typeert de hogesnelheidslijn Den Haag – Eindhoven als ‘nog steeds onbetrouwbaar’. “De winst die het voor de reizigers zou moeten opleveren, heeft het nog niet geboden.”
Vertraging inhalen op HSL-spoor
NS-woordvoerder Arno Leblanc erkent dat de intercitydienst tussen Den Haag en Eindhoven ‘ingewikkeld’ is. “Om te beginnen maken treinen op het HSL-spoor gebruik van een ander voltagesysteem. Dat betekent dat treinen moeten wisselen van stroom voordat ze van de HSL gebruik kunnen maken. Dat ligt gevoelig. Verder rijden in Brabant ook veel goederentreinen, wat een nadelig effect kan hebben op het personenvervoer.”
De NS rijdt nu met standaard materieel tussen Den Haag en Eindhoven, alsof je met een gewone auto op een formule 1-circuit rijdt.
En er is meer, legt Leblanc uit. “Als de intercity Den Haag – Eindhoven te laat is, is het op dit traject bijzonder lastig om de vertraging in te halen. Op de meeste routes is er genoeg ruimte om tijd goed te maken, maar hier niet. Bij Delft rijdt de trein bijvoorbeeld in een ‘trechter’ omdat het aantal sporen er van vier naar twee gaat. Dit stuk spoor is drukbezet. Dus wanneer een intercity te laat is, komt deze waarschijnlijk achter een andere trein, waardoor de vertraging verder toeneemt.”
Hoop
Toch gloort er hoop voor de Haagse treinreiziger, zij het dat geduld geboden is. Om te beginnen is ProRail bezig met het uitbreiden van het aantal sporen bij Delft. Dit moet in 2024 klaar zijn. Verder komen er ‘binnen vijf jaar’ nieuwe treinen, speciaal gemaakt voor het HSL-traject, vertelt Leblanc. “Deze treinstellen kunnen harder rijden, tot 200 kilometer per uur. Nu is dat nog maximaal 160 kilometer per uur. Ook het wisselen van stroom zal met de nieuwe treinen makkelijker gaan.”
Ov-expert Van Kuijeren beaamt dit: “De NS rijdt nu met standaard materieel tussen Den Haag en Eindhoven, alsof je met een gewone auto op een formule 1-circuit rijdt. Dat gaat ongetwijfeld verbeteren.”
Kanttekening
NS-woordvoerder Leblanc plaatst overigens graag een kanttekening bij het huidige aantal vertragingen. “De vertraging blijft meestal beperkt tussen de vijf en vijftien minuten. Het komt niet veel voor dat treinen meer dan een kwartier achterliggen op de dienstregeling. Het is niet perfect en we willen de prestaties op deze lijn verbeteren, maar het is nu ook weer niet zo dat treinen massaal en veel te laat komen.”
Wilt u meer Haags nieuws lezen? Klik hier voor een (proef)abonnement op Den Haag Centraal. U ontvangt de krant 10 weken voor slechts 10 euro. Voor 90 euro per jaar kunt u DHC ook digitaal lezen.