Ook woningen op plek politiebureau aan Patijnlaan

Na de verhuizing van de politie komen er op de vrijkomende plek aan de Patijnlaan naast kantoren ook woningen. Dat heeft de gemeenteraad besloten.

Door

De raad gaat daarmee in tegen de uitdrukkelijke wens van B en W om de locatie volledig te bestemmen voor kantoren voor een of meer internationale organisaties. Een motie van onder meer de SP om ‘minstens een deel’ te gebruiken voor woningbouw haalde een ruime meerderheid (29 tegen 17 stemmen), doordat ook de collegepartijen PvdA en GroenLinks ervoor stemden.

In 2024 vertrekt na zo’n anderhalve eeuw de politie van de plek aan de Patijnlaan en het Alexanderveld naar een nieuw hoofdkwartier in de Binckhorst. Wethouder Anne Mulder (VVD, stadsontwikkeling) zag het al voor zich. Hier, op een steenworp van het Vredespaleis, komt er dan ruimte vrij voor een ‘ontwikkellocatie voor internationale organisaties’. In de visie van de gemeente is het gebied een soort zijtak van de Internationale Zone rond het World Forum The Hague.

Oude bureau blijft staan

De stedenbouwkundige uitgangspunten komen er in het kort op neer dat de ‘oude’ vleugel van het politiecomplex, gelegen aan het Alexanderveld, blijft staan. Dat is een gemeentelijk monument. De latere uitbreiding erachter en langs de Burgemeester Patijnlaan wordt gesloopt.

De hal van de oude vleugel van het hoofdbureau, die blijft staan. | Foto: Monumentenzorg Den Haag

Er komt dus een langgerekt terrein vrij tussen het oude gebouw en de negentiende-eeuwse huizen aan de Van Karnebeeklaan. De gemeente wil deze plek ‘openleggen’ en projecteert er verschillende routes voor langzaam verkeer doorheen. Daarnaast is er ruimte voor verschillende nieuwe kantoorblokken. Die zouden samen met het oude gebouw beschikbaar moeten komen voor een of meer internationale organisaties.

Patijnlaan is mooie plek voor huurwoningen

Maar is dat wel de juiste prioriteit? Nee, vond dus een ruime meerderheid van de raad, waaronder collegepartij PvdA. Er heerst immers geen kantoren- maar woningnood. “De optie woningbouw moet in elk geval in de uitgangspunten. Die staat er nu niet in. Ik zie die internationale organisatie nog niet zo hard komen,” zei fractievoorzitter Mikal Tseggai. “De locatie moet op zijn minst gedeeltelijk beschikbaar komen voor woningbouw,” aldus fractievoorzitter Lesley Arp van de SP. “Het is een uitstekende plek voor sociale en middeldure huurwoningen,” volgens Robert Barker, fractievoorzitter van de Partij voor de Dieren.

Wethouder Mulder was niet blij met de gang van zaken. Volgens hem had de raad zich eerder uitgesproken voor uitbreiding van de Internationale Zone. Maar dat argument maakte geen indruk. Bovendien kan dus alsnog bijvoorbeeld het monumentale gebouw aan de Patijnlaan het hoofdkwartier worden van een nieuwe internationale organisatie.

Interne kritiek bij politie

Politiemensen van de Eenheid Den Haag maken zich zorgen over het nieuwe gebouw in de Binckhorst. Dat wordt ontworpen door het Delftse architectenbureau cepezed en komt te staan tussen de Wegastraat en Pegasusstraat. “Het gebouw heeft geen veilige zone, omdat het pal aan de weg staat. Dus is het kwetsbaar voor een aanslag of uitbraakpoging van zware gevangenen,” zegt een agent, die niet met zijn naam in de krant wil.

Ontwerp voor het nieuwe hoofdbureau in de Binckhorst. | Artist’s impression: cepezed

Ook zouden rechercheurs vrezen voor hun anonimiteit omdat zij allemaal door de hoofdingang naar binnen moeten. Een algemeen probleem is dat de locatie relatief klein is voor wat er allemaal wordt geconcentreerd: de complete organisatie van de Patijnlaan, de recherche die nu is gevestigd in ‘De Overgoo’ in Leidschendam en verder afdelingen uit Leiderdorp en Voorburg. Bij elkaar gaat het om zo’n 1900 politiemensen.

Een woordvoerder van de Eenheid Den Haag stelt dat het definitieve ontwerp van de nieuwbouw nog niet klaar is. Volgens hem hebben alle toekomstige gebruikers kunnen meepraten over de plannen. De woordvoerder zegt verder dat het gebouw ‘meerdere ingangen’ krijgt, ‘die zijn afgestemd op de operationele noodzaak en veiligheid’. Op de veiligheidssituatie kan hij niet ingaan. Daarnaar is wel ‘aanvullend onderzoek’ uitgevoerd ‘naar aanleiding van incidenten elders in het land’.

Wilt u meer Haags nieuws lezen? Klik hier voor een (proef)abonnement op Den Haag Centraal. U ontvangt de krant 10 weken voor slechts 10 euro. Voor 90 euro per jaar kunt u DHC ook digitaal lezen.

 

Standaardportret
Bekijk meer van