Test met tienminutentrein naar Schiphol Airport, Leiden en Rotterdam Centraal

De NS gaat tot en met half december iedere woensdag testen met ‘tienminutentreinen’ tussen Rotterdam, Den Haag Hollands Spoor (HS), Leiden en Schiphol.

Door

Dat betekent dat er op woensdag vanaf station HS acht intercity’s (in plaats van zes) per uur vertrekken naar zowel Rotterdam Centraal als naar Leiden Centraal en Schiphol Airport. Met deze test sorteren de Spoorwegen voor op de nieuwe dienstregeling, die medio december ingaat. Dan wordt de tienminutentrein vast ingevoerd op werkdagen op dit traject.

De NS noemt dit het ‘spoorboekloos’ rijden omdat reizigers niet meer hoeven te kijken hoe laat de trein gaat. Het spoorboekje kan in de prullenbak omdat de wachttijd nooit meer dan tien minuten is. Hiermee wil de NS de Oude Lijn, zoals de spoorlijn tussen Schiphol en Rotterdam (via HS) heet, beter benutten.

Deze tienminutentrein gaat verder stoppen in Delft en Schiedam. De Oude Lijn is het derde Nederlandse traject waarop een intercity spoorboekloos gaat rijden. De NS introduceerde dit concept in 2017 tussen Amsterdam en Eindhoven. Volgens de Spoorwegen was dit een succes; vóór de coronacrisis steeg het aantal reizigers met vijftien procent.

Tienminutentrein en Brusseltrein

Vorig jaar werd al bekend dat de komst van meer binnenlandse intercity’s gevolgen heeft voor de Brusseltrein. Er blijft straks op het spoor rond de hofstad ‘onvoldoende ruimte’ over voor de internationale trein naar Brussel. Deze rijdt vanaf eind december daarom over het traject van de hogesnelheidslijn rechtstreeks tussen Rotterdam en Schiphol Airport zonder in Den Haag te stoppen. Nu vertrekken er nog vier Brusseltreinen per dag vanaf station HS. Tijdens de testen op de woensdagen komt deze internationale verbinding ook te vervallen.

Wilt u meer Haags nieuws lezen? Koop dan de krant Den Haag Centraal bij een van onze verkooppunten. Of neem een (proef)abonnement.

Standaardportret
Bekijk meer van