Rijswijk klaar voor meer treinen: nieuwe onderdoorgang ’t Haantje open

De nieuwe spoortunnel naar nieuwbouwwijk RijswijkBuiten is vanaf nu open voor auto’s, fietsers en voetgangers. De onderdoorgang ligt vlak bij de plek van het eerder dit jaar gesloten ’t Haantje, de misschien wel bekendste spoorwegovergang in de Haagse regio.

Door

De nieuwe tunnel, in het verlengde van de Laan van ’t Haantje, sluit aan op RijswijkBuiten, de wijk waarvan in 2013 de eerste steen is gelegd en waar in 2026 zo’n drieduizend woningen moeten staan.

Op de eigen site legt spoorwegbeheerder ProRail uit: ‘Met het openen van de nieuwe onderdoorgang ontstaat een nieuwe, veilige verbinding tussen de twee woonwijken. Langzaam- en snelverkeer zijn van elkaar gescheiden. Aan één kant van de weg komt een fiets- en voetpad.’

Meer treinen

De nieuwe onderdoorgang is ook nodig, omdat ProRail druk bezig is het spoor tussen station Hollands Spoor (HS) en Delft (via Rijswijk) uit te breiden. “We maken het spoor geschikt om tussen Den Haag en Rotterdam meer treinen te kunnen laten rijden en zo het reizen per trein gemakkelijker te maken,” vertelt Helga Cuijpers van de spoorwegbeheerder.

“Tussen Rijswijk en Delft gaan we van twee naar vier sporen. De weg kruist hierdoor meer sporen en straks rijden er ook nog eens meer treinen. Deze nieuwe onderdoorgang was dus nodig als veiliger alternatief voor de overweg die er eerst lag. ‘t Haantje was weliswaar goed beveiligd, maar er is altijd een risico – hoe klein ook – op ongelukken. Overwegen kunnen bovendien storingen veroorzaken voor trein- en wegverkeer. Daarom zeggen we bij ProRail altijd: de beste overweg is geen overweg. We zijn dan ook blij dat we nu een veiliger alternatief kunnen bieden.”

 

Deze nieuwe onderdoorgang was nodig als veiliger alternatief voor de overweg die er eerst lag.
Helga Cuijpers (ProRail)

 

Omdat er in Delft nog hard wordt gewerkt aan de spoorverdubbeling kan het aantal treinen waarschijnlijk pas in 2024 toenemen. ProRail streeft ernaar om dan per richting acht intercity’s en zes Sprinters per uur te laten rijden. Dit intensieve treinverkeer valt niet meer te combineren met een overweg met slagbomen. Er rijden dan zoveel treinen dat de spoorwegovergang bijna altijd dicht zou zijn. Op de plek van de oude overweg komt een ‘railinzetplaats’. Dat is een plek waar ProRail werk- en inspectievoertuigen stalt.

174 jaar ’t Haantje

Met de sluiting van ’t Haantje in april van dit jaar kwam er een einde aan een van de oudste overwegen van Nederland. ’t Haantje, al 174 jaar in gebruik, ligt aan de Oude Lijn, het treinspoor tussen Leiden en Dordrecht (via Den Haag HS, Delft en Rotterdam). Dit was een van de eerste treinlijnen van Nederland. ’t Haantje was ook de laatste spoorwegovergang op het spoortraject tussen Den Haag en Delft.

Het werd een van de bekendste (en beruchtste) overgangen, onder meer vanwege een executie tijdens de Tweede Wereldoorlog. Verzetsleden werden hier door Duitse bezetters doodgeschoten. Ook stond de overweg te boek als gevaarlijk. Zo ontsnapten ooit een rijinstructeur en een leerling er ternauwernood aan een botsing met een aanstormende trein.

Meer informatie: www.prorail.nl/projecten

Een uitgebreide versie van dit artikel verscheen ook in de papieren krant van donderdag 05 augustus. Deze editie is nog tot en met woensdag 4 augustus verkrijgbaar bij onze verkooppunten. Wilt u meer Haags nieuws lezen? Overweeg dan een (proef)abonnement

Standaardportret
Bekijk meer van