Nieuwe slaaptrein rijdt van Den Haag HS naar Italië, Oostenrijk en Tsjechië

Zin in een romantisch stedentripje? Vanaf oktober rijden rechtstreekse nachttreinen van Den Haag naar markante steden als Milaan, Venetië en Wenen. “De slaaptrein is zó lang dat deze niet langs het perron van station HS past.”

Door

In slaap vallen in Den Haag en wakker worden nabij het San Marcoplein in Venetië, de Karelsbrug in Praag of de Weense Staatsopera? Het kan vanaf 15 oktober, als de hofstad een nieuwe nachttrein naar het buitenland krijgt. Vanaf de herfstvakantie prijken Venetië, Praag, Wenen en ook Innsbruck, Verona en Milaan op de borden van station Hollands Spoor (HS). Onder de naam GreenCityTrip vertrekt twee keer per week, om exact 18.57 uur, een nachttrein van Den Haag HS naar een van deze populaire Europese steden. Daar komt de trein de volgende ochtend aan.

Het is niet mogelijk om een enkele reis te bestellen, uitsluitend pakketreizen van vijf dagen, vertelt Hessel Winkelman, mede-eigenaar van reisorganisatie FlyWise, waarvan GreenCityTrip deel uitmaakt. “Dat is de treinreis én een hotel op de eindbestemming. Je kunt kiezen uit een aantal accommodaties, minimaal driesterrenhotels. In totaal duurt de reis vijf dagen, dus vier nachten. Hiervan breng je er twee in de trein door en twee op de eindbestemming.”

Slaaptrein op Den Haag HS

GreenCityTrip.nl maakt gebruik van de treinen van treinenbouwer Train Charter uit Den Bosch. Deze voertuigen zijn qua omvang indrukwekkend: 16 slaapwagons met daarin 700 bedden.

 

Door met de trein te reizen kun je 93 procent CO2-uitstoot besparen.
Hessel Winkelman (mede-eigenaar GreenCityTrip)

 

“Daarmee heeft de trein de maximaal toegestane lengte op het West-Europese spoor, bijna een halve kilometer,” legt Winkelman telefonisch uit. Hij begint te lachen. “Dat is zó lang dat deze trein niet volledig langs het perron van station HS past. Als je van voren naar achteren wilt lopen, ben je een kwartier bezig. En onze machinist moet bij Den Haag perfectionistisch acteren, door met de locomotief iets voorbij het station te rijden zodat de eerste deur van de eerste wagon helemaal bij het uiteinde van het perron uitkomt. Dan past het aan de andere kant ook net, het is écht precisiewerk.”

Beddengoed

Elke wagon bestaat uit tien slaapcoupés, variërend in luxe en voor minimaal twee, maximaal zes personen. Beddengoed is niet inbegrepen, maar kan wel bijgeboekt worden. Met een reden, verzekert Winkelman. Op serieuze toon: “Wij willen het milieu niet onnodig belasten, dus niet steeds opnieuw zevenhonderd keer beddengoed wassen. Dat is niet duurzaam, er zijn altijd mensen die zelf een slaapzak en een kussen meenemen.”

[Tekst gaat verder onder afbeelding.]

De trein van GreenCityTrip vanbinnen. (Foto: PR/flyWise)

In duurzaamheid zit ’m de crux voor FlyWise. De in Breda gevestigde reisorganisatie wil met de pakketreizen per trein de concurrentie aangaan met de luchtvaart. Winkelman: “Vliegtickets verkopen tegen dumpprijzen zorgt voor zware milieubelasting. Door met de trein te reizen kun je 93 procent CO2-uitstoot besparen. Wij willen dat reizen per spoor een beter alternatief wordt. Onze arrangementen zijn beschikbaar vanaf 199 euro, inclusief hotel én ontbijt. En het aanbod is groter: zevenhonderd plekken in één trein, dat is net zoveel als in vier Boeing 737-vliegtuigen.”

Revival 

De komst van de bordeauxrood gekleurde voertuigen van GreenCityTrip onderstreept de revival van slaap- en nachttreinen. Nadat Nederland bijna vijf jaar verstoken was van een internationaal nachtnet, introduceerde de NS en de Oostenrijkse vervoerder ÖBB eerder dit jaar een nieuwe slaaptrein. Deze gaat niet via Den Haag, maar vanaf Amsterdam, via Utrecht naar Wenen.

Verder is er nog European Sleeper, van twee Nederlandse ondernemers. Zij willen vanaf 2022 een nachttrein laten rijden van Amsterdam naar Berlijn en Praag. De pandemie heeft de interesse aangewakkerd, vooral voor treinreizen naar bestemmingen die goed bereikbaar zijn per spoor. Het vliegverkeer kwam bijna volledig stil te liggen door coronacrisis.

 

De slaaptrein van de NS naar Wenen maakt ’s nachts nog zestien tussenstops in Duitsland. Dat maakt de nachtrust er niet beter op.
Hessel Winkelman (mede-eigenaar GreenCityTrip)

 

Er is wel een belangrijk verschil tussen de nachttreinen van de NS en die van GreenCityTrip. Hesselman: “Onze trein stopt in Nederland in Breda, Rotterdam, Den Haag HS, Amsterdam, Utrecht en Arnhem en rijdt daarna in één keer door naar de eindbestemming. De slaaptrein van de NS naar Wenen maakt ’s nachts nog zestien tussenstops in Duitsland. Dat maakt de nachtrust er niet beter op.”

Slaaptrein naar Frankrijk?

Vooralsnog zijn er reizen te boeken van oktober tot en met maart naar zes steden. “Dan gaan we de frequenties en bestemmingen evalueren. Het is ons doel om volgend jaar naar meer plekken te rijden. Het liefst voegen we ook een stad in Frankrijk toe. Maar voor het gebruik van de Franse sporen moet zo’n hoge infraheffing (gebruiksvergoeding, red.) betaald worden, dat dit vooralsnog niet aan de orde is.”

Een uitgebreide versie van dit artikel verscheen ook in de papieren krant van donderdag 22 juli. Deze editie is nog tot en met woensdag 4 augustus verkrijgbaar bij onze verkooppunten. Wilt u meer Haags nieuws lezen? Overweeg dan een (proef)abonnement

Standaardportret
Bekijk meer van