Consternatie over ‘bikinilijn’ naar Scheveningen; ‘maar overgrote deel reacties bijzonder positief’

De HTM-topman, Haagse raadsleden, duizenden twitteraars en zelfs ‘voetbalcommentator’ Johan Derksen, allemaal hebben ze een mening over de ‘bikinilijn’ van de HTM, hét trending topic van dit moment.

Door

De HTM heeft vorige week donderdag tramwagen 3126 op lijn 1 (Delft – Scheveningen) gedoopt tot ‘bikinilijn’, een ludiek bedoelde woordgrap om het gebruik van het openbaar vervoer (ov) naar Scheveningen te stimuleren én om de reiziger ‘wat vrolijkheid te bieden in coronatijd’.

De tram is aan de buitenkant bestickerd met strandtaferelen en binnen zijn er zeegeluiden en meeuwen te horen en worden reizigers verrast met een strandgeur, zo laat de HTM weten. Ook zijn er QR-codes in tramwagen 3126 geplakt die naar online-zomerhitlijsten op streamingsplatform Spotify leiden. En dat onder de noemers ‘beachtram’ én ‘bikinilijn’.

‘Een grapje moet kunnen,’ zei HTM-topman Bruno Bruins tegen Omroep West over dit plan. Raadslid Marielle Vavier (GroenLinks) denkt daar anders over. Zij reageerde kort na de onthulling op Twitter: ‘Dit is geen grapje, mannen. Dit is regelrecht seksisme en is niet van deze tijd. Niet oké en ouderwets. Ga eens met je tijd mee, HTM.’

‘Uitgeperste citroen’

De tweet van Vavier lokte op zijn beurt veel reacties uit. Bijvoorbeeld van Ralf Sluijs, collega-raadslid namens Hart voor Den Haag: ‘Je zit al vroeg aan de limoncello, Mariëlle.’ Bij het bericht voegde hij een uitgeperste citroen. ‘Ik wilde Robert van Asten (verkeerswethouder van D66, red.) juist een geweldig compliment maken voor deze meesterlijke naam,’ aldus Sluijs.

De meest gelikete reactie (bijna vierduizend keer ‘vind-ik-leuk’) op de tweet van Vavier komt van Melanie.

[Tekst gaat verder onder tweets.]

 

Zij schrijft: ‘Vrouwelijke HTM’er hier, ik vind hem geweldig en de naam is bedacht door mijn vrouwelijke collega, dus hou even op met je ‘mannen’. Dat je er meteen van uitgaat dat dit door een man bedacht is, is op zichzelf al seksistisch.’

 

Als de tram komt aanrijden, moet je al kunnen zien dat het een leuke tram is.
Natalie Storm (HTM)

Het idee om één tram op lijn 1 deze zomer tot ‘beachtram’ en ‘bikinilijn’ te transformeren komt van trambestuurster Natalie Storm. Zij legt uit: “Het is om te zorgen dat mensen tijdens het meereizen vrolijk worden en met een goed gevoel uitstappen richting, huis, werk of school. Als de tram komt aanrijden, moet je al kunnen zien dat het een leuke tram is.”

‘Bikinilijn’ op tv

De consternatie onder Haagse raadsleden bleef niet onopgemerkt. Landelijk dagblad De Telegraaf maakte een reportage over de ‘bikinilijn’ en het Haagse tramtoestel leidde ook tot hilariteit aan tafel bij tv-programma ‘De Oranjezomer’ op SBS6. In dit ‘sportprogramma’ zei analist Johan Derksen met een knipoog: ‘Ik neem een knipkaart.’

De HTM geeft aan dat de ‘beachtram’ gewoon blijft rijden deze zomer. “Het overgrote deel van de reacties is bijzonder positief,” aldus een woordvoerster van de vervoerder.

Drukte Scheveningen

Er zit ook een serieuze gedachte achter de ‘beachtram’. Wethouder Anne Mulder (VVD, Scheveningen) is bezig met een actieplan om verkeers- en geluidsoverlast in de zomer in Scheveningen tegen te gaan. Zo komt er eind juli een slagboom op de Strandweg om het patsergedrag van mensen in racende sportwagens aan banden te leggen.

Een ander punt is het stimuleren van het openbaar vervoer. Scheveningen kampt met een grote parkeerdruk op mooie dagen. Ook zondag 18 juli waren alle parkeergarages vol en moest de Strandweg worden afgesloten. De gemeente en de HTM proberen daarom meer mensen met de bus en tram naar de badplaats te lokken.  Zo rijden er tot en met eind augustus meer trams (om de vijf minuten) op lijn 9 (Vrederust – Scheveningen Noord) en de ‘beachtram’ moet ook lijn 1 aantrekkelijker maken.

#beachtram

De HTM heeft aan de beachtram een fotowedstrijd gekoppeld. De vervoerder roept mensen op om hun leukste strandfoto te delen op sociale media (Facebook en Instagram) onder de hashtag #beachtram. Winnaars maken kans op twee vrijkaarten voor Madurodam, het vorige maand geopende Legoland Discovery Centre of Sea life.

Meer informatie: www.htm.nl. Wilt u een rit maken met de speciale strandtram? Door op www.ovzoeker.nl tramnummer 3126 in te toetsen kunt u zien waar dit voertuig op dat moment rijdt.

Wilt u meer Haags nieuws lezen? Koop dan de krant Den Haag Centraal bij een van onze verkooppunten. Of neem een (proef)abonnement.

Standaardportret
Bekijk meer van