Spoorwegovergang ’t Haantje in Rijswijk definitief gesloten

De misschien wel bekendste spoorwegovergang in de Haagse regio bestaat niet meer. Spoorwegbeheerder ProRail heeft de overweg bij ’t Haantje in Rijswijk woensdagavond voorgoed gesloten.

Door

In plaats van slagbomen verhinderen grote hekken het nu permanent de treinrails over te kunnen steken. ’t Haantje is geen doorgaande weg meer, maar is alleen nog bereikbaar voor bestemmingsverkeer. Zo’n 250 meter ten noorden van de oude overgang werkt ProRail aan een nieuwe onderdoorgang, deze komt in het verlengde van de Laan van ’t Haantje en opent eind juli. Tot die tijd worden fietsers en automobilisten met informatieborden omgeleid.

De nog in aanbouw zijnde tunnel sluit straks aan op de nieuwbouwwijk Rijswijk Buiten. Volgens ProRail is de onderdoorgang ‘veiliger’ dan de oude spoorwegovergang. Bovendien zorgt deze voor ‘een betere doorstroming van het verkeer’. Op de eigen site legt de spoorwegbeheerder uit: ‘Met het openen van de nieuwe onderdoorgang ontstaat een nieuwe, veilige verbinding tussen de twee woonwijken Parkrijk en Pasgeld. Langzaam- en snelverkeer zijn van elkaar gescheiden. Aan één kant van de weg komt een fiets- en voetpad.’

Intensief treinverkeer bij ’t Haantje

Een andere reden waarom de spoorwegovergang bij ’t Haantje moet wijken, is dat ProRail druk bezig is het spoor tussen Den Haag Hollands Spoor en Delft (via Rijswijk) uit te breiden. Nu bestaat een deel van dit traject nog uit twee sporen. Dit moeten er vier worden, zodat er vanaf 2023 meer treinen op deze route kunnen rijden. ProRail streeft ernaar om dan per richting acht intercity’s en zes sprinters per uur te laten rijden. Dit intensieve treinverkeer valt niet meer te combineren met een overweg met slagbomen. Er rijden dan zoveel treinen dat de spoorwegovergang bijna altijd dicht zou zijn.

En daarom valt nu het doek voor een van de oudste overwegen van Nederland. ’t Haantje, al 174 jaar in gebruik, ligt aan de Oude Lijn, het treinspoor tussen Leiden en Dordrecht (via Den Haag HS, Delft en Rotterdam). Dit was een van de eerste treinlijnen van Nederland. ’t Haantje was ook de laatste spoorwegovergang op het spoortraject tussen Den Haag en Delft.

Onze redactie biedt u dit artikel uit de papieren krant van donderdag 15 april 2021 gratis aan. Wilt u meer Haags nieuws lezen? Overweeg een (proef)abonnement op Den Haag Centraal. U ontvangt de krant 10 weken voor slechts 10 euro. Voor 90 euro per jaar kunt u DHC ook digitaal lezen.

Standaardportret
Bekijk meer van