Coronacrisis: Mes gaat in Haags openbaar vervoer

Het mes dreigt drastisch in het Haagse openbaar vervoer te worden gezet. Frequenties van bus en tram worden verlaagd, haltes worden geschrapt en ticketprijzen gaan omhoog.

Door

Alleen voortgezette steun van het rijk kan dit onheil voorkomen, zeggen de Metropoolregio (opdrachtgever van het openbaar vervoer in de regio) en de HTM. Door de coronacrisis moet er gesneden worden in het ov. De terugval van het aantal reizigers met bijna de helft zorgt voor flinke tekorten bij de vervoerders in de regio: minimaal 379 miljoen euro, en dit kan oplopen tot het drievoudige. Om de tram en bus toch te laten rijden, moeten deze verliezen gecompenseerd worden. De afgelopen maanden kreeg het ov hiervoor staatssteun, maar deze loopt per 1 oktober af.

Of er in het najaar ook compensatie komt van het rijk, is ongewis. Daarom presenteren vervoerders nu noodgedwongen een pakket met drastische maatregelen. Dit geldt overigens niet alleen voor de HTM, ook bij de Rotterdamse (RET) en Amsterdamse (GVB) vervoersbedrijven liggen pittige krimpscenario’s op tafel.

“We zijn overal met de stofkam doorheen gegaan. Met de vakbonden is afgesproken dat de lonen de eerste acht maanden van dit jaar niet stijgen. Zo kunnen we ontslagen voorkomen,” zegt een woordvoerder van de HTM, die onderstreept dat het overleg met het rijk nog gaande is.

Haltes

In het HTM-plan staat onder meer het voorstel om na september achttien tramhaltes tijdelijk te schrappen (zie tabel). Er is voor deze haltes gekozen omdat ze vlak bij een andere stop liggen.  Vooral lijn 16 (Statenkwartier – Wateringse Veld) wordt geraakt: vier haltes op deze route worden het kind van de rekening. Onder meer de stop Statenplein (Statenkwartier) en Geysterenweg (Moerwijk) dreigen dit najaar uit de dienstregeling te gaan. Dit geldt ook voor de haltes Nieuwendamlaan en Fahrenheitstraat op de route van lijn 2, en voor de haltes Copernicusplein en Fahrenheitstraat van lijn 12.

Ook de lijn 9-halte Riouwstraat (rand Archipelbuurt en Benoordenhout) moet sneuvelen, iets waar Arnold van der Heijden, voorzitter van de Haagse tak van reizigersvereniging Rover, het stellig mee oneens is. “Deze brug is belangrijk voor scholieren van de Europese School (in het voormalige gebouw van het Aloysius College aan de Oostduinlaan, red.). Ik vind het onlogisch om deze halte op te heffen. Net zoals de lijn 3-halte Heliotrooplaan belangrijk is voor bewoners en bezoekers van de wijk Meer en Bos. Daar staan heel wat woningen. Ik begrijp werkelijk niet dat deze halte weg moet, dat klopt niet. Rover is er ook echt op tegen.”

[Tekst gaat verder onder de tabel.]

Deze 18 tramhaltes vervallen mogelijk na de zomer:

Lijn 1

halte Vlietbrug

Lijn 1

halte Ary van der Spuyweg

Lijn 2

halte Nieuwendamlaan

Lijn 2

halte Fahrenheitstraat

Lijn 2

halte Stuyvesantstraat

Lijn 3

halte Heliotroopstraat

Lijn 6

halte Aegonplein

Lijn 9

halte Riouwstraat

Lijn 11

halte Boreelstraat

Lijn 11

halte Doornstraat

Lijn 12

halte Copernicusplein

Lijn 12

halte Fahrenheitstraat

Lijn 15

halte Broekpolder

Lijn 16

halte Frankenslag

Lijn 16

halte Statenplein

Lijn 16

halte Alberdingk Thijmstraat

Lijn 16

halte Geysterenweg

Lijn 17

halte Treubstraat

Extra financiële middelen voor openbaar vervoer

Verder gaat mogelijk in het najaar ook de frequentie van sommige bus- en tramlijnen omlaag, en gaat de prijs van een ov-kaartje juist omhoog. Details hierover zijn nog niet bekend. Deze maatregelen zijn niet alleen een lap-, maar ook een drukmiddel, zo legt Marc Rosier, bestuurder bij de Metropoolregio uit.

Rosier: “Elke maatregel die we nu nemen, nemen we dus liever niet. En we geven opnieuw het signaal af aan het rijk: kom ons met extra financiële middelen tegemoet want ingrijpen in het openbaar vervoer is onwenselijk.”

Tijdelijk?

De Metropoolregio benadrukt dat het pakket tijdelijk is (tot eind 2022). Rosier legt uit: “Elke maatregel die we nemen, nemen we met pijn in het hart. Ze zijn tijdelijk van aard en we hopen ze dan ook zo snel mogelijk weer in te kunnen trekken.” Ronald van Onselen, ov-expert van het platform Beter Openbaar Vervoer Haaglanden, maakt zich hier toch ongerust over.

“We weten niet precies hoelang tijdelijk is. Maar als dat lang is, dus meer dan een jaar, verliest een halte wel zijn aantrekkingskracht. Ik vrees dat tijdelijk dan weleens definitief kan worden. En begrijp mij niet verkeerd, je hoeft wat mij betreft niet alle haltes in stand te houden. Maar de lijst met achttien haltes wordt als voldongen feit gepresenteerd, terwijl ik vind dat de vervoerders hierover in gesprek moeten gaan met de wijk. Volgens mij kun je dan tot een veel evenwichtiger lijst komen.”

Onze redactie biedt u dit artikel uit de papieren krant gratis aan. Wilt u meer Haags nieuws lezen? Overweeg een (proef)abonnement op Den Haag Centraal. U ontvangt de krant 10 weken voor slechts 10 euro. Voor 90 euro per jaar kunt u DHC ook digitaal lezen.

Standaardportret
Bekijk meer van