Blauwe e-bike Bondi: vanaf mei nieuwe concurrent voor deelscooter

Deelscooters zijn inmiddels niet meer weg te denken uit het stadsbeeld. Maar begin mei krijgen ze concurrentie van een blauwe e-bike: Bondi. “Eerst Den Haag, daarna Europa.”

Door

Aan het eind van het wiebelige klinkerpad, voorbij de groen-witte huisjes bedoeld als tijdelijke huisvesting voor statushouders, staat Chingiskhan Kazachstan op de uitkijk. “Could you find it easily?”, vraagt de 23-jarige student uit Kazachstan terwijl hij de deur vasthoudt van het voormalige Technische Unie-gebouw. Behalve een muur waarop wat eenden en Bart Simpson zijn getekend, wachten binnen aan de Jupiterkade 7 een immense witte ruimte met een biljarttafel, een oldtimer en fietsen. “De meeste fietsen zijn prototypes, de oldtimer is van onze investeerder,” legt Kazachstan uit.

“Je zou deze eens moeten proberen,” zegt zijn Engelse compagnon en studiegenoot Max Schalow (24) wijzend op hun paradepaardje: de blauwe e-bike genaamd Bondi. Vooruit, een paar rondjes dan maar. Even wat kracht op de pedaal. Zo hé. Je vliegt vooruit. Tevreden kijken de heren toe. “De maximumsnelheid is 25 kilometer per uur,” vertelt Kazachstan even later aan de lunchtafel. “Maar we hebben ’m zo geprogrammeerd dat ie bij scholen en speeltuinen langzamer rijdt.”

140 Bondi e-bikes

De laatstejaarsstudenten Max Schalow en Chingiskhan Kazachstan kennen elkaar van hun opleiding International Business aan de HAN University of Applied Sciences in Arnhem. Met Bondi hebben ze grootste plannen. Daarom mogen ze hun studie in de avonduren doen. “Begin mei lanceren we de 140 Bondi e-bikes in Den Haag. Als we zien dat het aanslaat, voegen we meer fietsen toe. We denken dat het er al snel 500 kunnen worden.” Deze ruimte in de Binckhorst zal tegen die tijd onder meer dienstdoen als reparatie- en opslagruimte.

Een goed idee is één ding, het financieren is wat anders. Max Schalow en Chingiskhan Kazachstan doken in de wereld van de Quote 500. Kazachstan: “We hebben veel van die ondernemers via LinkedIn benaderd. Het ging vrij makkelijk. Bij sommigen zijn we thuis ontvangen. Het zijn allemaal aardige mensen, hoor.” Uiteindelijk vonden de studenten twee investeerders – die overigens liever op de achtergrond blijven.

Lekker plat

Waarom de jonge ondernemers, die inmiddels ook in Den Haag wonen, voor deze stad hebben gekozen? Kazachstan: “Het is hier lekker plat, je hebt de zee, je hebt toeristen en je hebt een groot centrum. Ideaal om e-bikes te lanceren.” Wat ook een rol speelde: de gemeente is heel enthousiast over hun plan. “Die hebben al snel een vergunning verleend.” Alhoewel het een primeur is voor Den Haag, verspreidde het internationale bedrijf Lime eind vorig jaar al de eerste e-bikes in Rotterdam.

 

Al gooi je de fiets in het water, dan kun je ’m gewoon weer gebruiken als we hem eruit hebben gevist.
Max Schalow

 

Met Bondi, vernoemd naar Bondi Beach, een van bekendste stranden van Australië, willen de twee studenten een bijdrage leveren aan een beter milieu. Een mooi idee, maar tegelijkertijd: waarom dan je fietsen in Thailand laten produceren? Schalow: “We zouden het wel anders willen, maar qua technologie lopen ze in Azië ver vooruit als het gaat om deelfietsen.”

Hij loopt naar de e-bike toe en legt zijn hand op het stuur. “Deze fiets, volledig van rvs, is bijna niet te slopen. Hij roest niet, sterker nog: al gooi je de fiets in het water, dan kun je ’m gewoon weer gebruiken als we hem eruit hebben gevist. Bondi heeft bovendien een geïntegreerde bedrading en slot en een draadloze connectie. We maken gebruik van een geofencing-technologie die gebruikers stimuleert te parkeren op aangewezen parkeerplaatsen.”

Als gebruiker moet je na elke rit een foto maken van je parkeerplek. Wie de fiets laat rondslingeren, krijgt een waarschuwing. “Drie waarschuwingen en je mag de fiets niet meer gebruiken,” vertelt Kazachstan.

24 cent per minuut

Bondi start in de ‘betere wijken’ van Den Haag, zoals het Benoordenhout, de Archipelbuurt, Duttendel en het Belgisch Park. Maar ook het centrum en natuurlijk de Binckhorst kleuren straks blauw. Schalow: “Mocht je een Bondi in jouw wijk willen, dan kun je je postcode achterlaten in de app. Net als bij Picnic. We willen natuurlijk wel uitbreiden.” Kosten per rit: 24 cent per minuut. “Voor een Felyx-ritje betaal je 30 cent per minuut,” aldus Schalow. “Bovendien heb je voor ons geen rijbewijs nodig. Al raden we een helm aan.”

Zodra ze de vergunningen binnen hebben, willen ze dit jaar nog uitbreiden naar vier andere steden. En daar blijft het niet bij: ook e-steps en e-cars staan op het lijstje. “En daarna Europa veroveren,” grijnst Schalow. “Alles draait nu om Bondi. Als ik mijn ouders zie, krijg ik alleen maar blauwe cadeaus. Zo erg is het al.”

Meer informatie: www.bondi.city

Onze redactie biedt u dit artikel uit de papieren krant van donderdag 18 maart 2021 gratis aan. Wilt u meer Haags nieuws lezen? Overweeg een (proef)abonnement op Den Haag Centraal. U ontvangt de krant 10 weken voor slechts 10 euro. Voor 90 euro per jaar kunt u DHC ook digitaal lezen.

Bekijk meer van