Nieuwe ov-proef in Benoordenhout: nu wél alternatief voor buslijn 18?
Vervoerder Arriva doet het al in Gelderland, en nu gaat ook Den Haag experimenteren met een ‘vlinderbus’. Als alternatief voor lijn 18 in het Benoordenhout.
Mogelijk een oplossing voor de ov-crisis in het Benoordenhout. Het stadsbestuur en de metropoolregio (de opdrachtgever van het ov in de regio) starten in 2022 een proef met een bus op afroep. Deze flexibele busdienst gaat rijden tussen Clingendael en het centrum. Het idee is dat er alleen een busje (voor maximaal acht personen) gaat rijden als deze telefonisch of via een app vooraf wordt gereserveerd. Het bestellen kan tot uiterlijk dertig minuten van tevoren.
Met dit ‘maatwerk’ hoopt de gemeente een einde te maken aan de voortwoekerende discussie over het ov-tekort in het Benoordenhout. Deze twist duurt al drie jaar, sinds buslijn 18 naar de Laan van Clingendael in december 2018 werd opgeheven. De metropoolregio haalde deze lijn uit de dienstregeling omdat een volwaardige stadsbus naar Clingendael ‘onrendabel’ is. Sindsdien maakt de wijkvereniging zich sterk voor een goede oplossing.
“We zijn heel blij dat er nu een passend alternatief komt. Sinds 2018 hebben bewoners uit de buurten Uilennest (naast landgoed Clingendael, red.) en rondom de Van Hoytemastraat geen toegang meer tot fatsoenlijk openbaar vervoer. Daar komt met het experiment verandering in,” zegt Elisabet Molenaar van wijkvereniging Benoordenhout opgetogen.
Lijn 18 in Benoordenhout
De flexibele buslijn kent geen vaste rijtijden of routes, deze zijn afhankelijk van de bestellingen. Reizigers bepalen zelf bij welke halte ze worden opgehaald en afgezet. Er zijn meerdere opstappunten in Uilennest en bij de Van Hoytemastraat. “Het busje gaat grotendeels de oude route van lijn 18 rijden,” weet Arnold van der Heijden, die als voorzitter van reizigersvereniging Rover Den Haag nauw betrokken is geweest bij het plan. “Dat is de bedoeling, deze flexibele bus moet lijn 18 vervangen. Dit betekent dat de route vanaf de Laan van Clingendael via de Van Hoytemastraat over de Wassenaarseweg naar de binnenstad loopt.” De eindhalte ligt nabij de tramhalte van lijn 9 in het centrum.
We starten nu met de aanbesteding.
Het is nog onduidelijk wie de busritten gaat verzorgen: de HTM of een andere vervoerder. “We starten nu de aanbesteding,” vertelt de woordvoerder van wethouder Robert van Asten (D66, verkeer). De bedoeling is dat het experiment uiterlijk in maart 2022 begint. “Maar dit hangt voornamelijk af van het verloop van deze aanbesteding,” benadrukt hij
De proef duurt in principe drie jaar, al volgt jaarlijks een evaluatie. “Dan kijken we of er voldoende animo is,” aldus de woordvoerder. De gemeente verwacht dat er twee tot vijf reizigers per uur gebruik zullen maken van de nieuwe dienst. Dit komt neer op zo’n 16.000 reizigers per jaar. Uiterlijk in 2025 nemen het stadsbestuur en de metropoolregio een definitief besluit. De totale kosten voor de proef bedragen 1,2 miljoen euro.
Gelderland
In Den Haag krijgt het Benoordenhout de primeur met een bus op afroep. Elders in het land bestaat die al. Bijvoorbeeld in Gelderland, waar de flexibele busdienst onder de noemer ‘vlinderbus’ is gedoopt. Volgens vervoerder Arriva is deze dienst ‘flink in ontwikkeling’. Arriva Vlinder rijdt in en rond onder meer Zutphen, Doetinchem en Lochem. De Utrechtse vervoerder breidde recent de flexibele buslijnen uit naar Vijfheerenlanden en Maarssen.
Rover-voorzitter Van der Heijden denkt dat Clingendael het ideale gebied is om dit in Den Haag te introduceren. “Bus 18 was te groot, die bus reed vooral in de daluren leeg rond. Maar geen ov is natuurlijk ook geen optie. Mensen rond Clingendael hebben een goede lijn naar de binnenstad nodig. Een bus op afroep kan de perfecte middenoplossing zijn. Ik ben benieuwd.”
Het busje gaat grotendeels de oude route van lijn 18 rijden.
De vlinderbus is het tweede ov-experiment in het Benoordenhout. Na het opheffen van lijn 18 wilde de HTM Clingendael bedienen door lijn 20 vanaf het Centraal Station via twee routes naar Duinzigt te laten rijden. Naast het gebruikelijke traject, via de Oostduinlaan, kwam er begin 2021 een ‘alternerende’ route over de Wassenaarseweg. De bussen reden om en om. Maar dit experiment stierf na drie maanden een stille dood vanwege tegenvallende reizigersaantallen. Van der Heijden ziet meer potentie in de nieuwe proef. “Dan is het wel van groot belang dat het goed gecommuniceerd wordt in Clingendael,” voegt hij toe. “Mensen moeten weten dat deze bus er is, anders wordt er te weinig gebruik van gemaakt. Dat is zonde.”
Ov-chipkaart
Betalen voor de Haagse vlinderbus kan met de ov-chipkaart of met een los kaartje. Een rit tussen Clingendael en de binnenstad kost ongeveer 1,50 euro. De gemeente gaat de proef de komende weken voorbereiden. Later wordt bekend via welk telefoonnummer en met welke app mensen een rit kunnen bestellen.
Onze redactie biedt u dit verhaal uit de Den Haag Centraal van donderdag 2 december 2021 gratis aan. Wilt u meer Haags nieuws lezen? Klik hier voor alle verkooppunten. U kunt ook een (proef)abonnement nemen. U ontvangt DHC 10 weken voor slechts 10 euro.