Coronacrisis: Centraal Station verloor 61 procent reizigers

De coronacrisis heeft een enorme invloed gehad op de hoeveelheid treinreizigers op station Den Haag Centraal (CS). In 2020 daalde het aantal in- en uitstappers met 61 procent.

Door

Dit blijkt uit cijfers die de Nederlandse Spoorwegen (NS) eerder deze week bekendmaakten. In 2019 maakten dagelijks bijna 99.000 treinreizigers gebruik van het Centraal Station, vorig jaar waren dit er nog slechts 38.000. In 2020 ging de wereld op slot als gevolg van het coronavirus. De eerste lockdown begon in maart, waarna een groot deel van het jaar het overheidsadvies van kracht was om alleen indien noodzakelijk met het openbaar vervoer (ov) te reizen. De coronacrisis heeft ook grote impact gehad op station Den Haag HS, waar het aantal treinreizigers zakte van 35.000 naar 16.000. Van station Laan van NOI maakte vorig jaar 61 procent minder passagiers gebruik (daling van ruim 17.000 naar zo’n 6000).

Gevolgen coronacrisis NS

Landelijk verwelkomde de NS in 2020 op werkdagen 55 procent minder reizigers dan het jaar ervoor. De sterkste daler is station Schiphol Airport (70 procent) doordat het vliegverkeer ook fors afnam door de coronacrisis. Daarna volgen Tilburg Universiteit (66 procent) en Amsterdam Bijlmer Arena (65 procent), stations waar onder normale omstandigheden veel studenten en evenementenbezoekers gebruik van maken.

Wilt u meer Haags nieuws lezen? Koop dan de krant Den Haag Centraal bij een van onze verkooppunten. Of neem een (proef)abonnement. U ontvangt DHC 10 weken voor 10 euro.

Standaardportret
Bekijk meer van