Vlogger helpt gemeente in strijd tegen rondslingerende scooters

Veel Hagenaars hebben last van (deel)scooters die lukraak op de weg of op het trottoir worden geparkeerd. Influencer Youssef Koukouh, beter bekend als vlogger YousToub, helpt de gemeente in de strijd tegen deze rondslingerende voertuigen.  

Door

Vooral mensen met een visuele beperking of mensen die gebruikmaken van een hulpmiddel als een rolstoel of rollator, hebben last van rondslingerende scooters. We komen ze soms midden op de stoep tegen en dan zijn ze een sta-in-de-weg voor mensen in een rolstoel,” zegt wethouder Kavita Parbhudayal (VVD, zorg). “Zij moeten dan veel moeite doen om erlangs te komen. Soms leidt dat zelfs tot gevaarlijke situaties. Of scooteraars blokkeren de geleidelijnen waarmee slechtzienden hun weg in de stad kunnen vinden. Veel jonge scooterrijders zijn zich daar helemaal niet van bewust.”

De gemeente heeft daarom de hulp ingeroepen van Youssef Koukouh, de Haagse vlogger en radiopresentator (FunX) die onder zijn artiestennaam YousToub grote populariteit onder jongeren geniet. Op zowel Instagram als YouTube heeft de influencer bijna 300.000 volgers.

In een online-video gaat Koukouh (geboren in de Schilderswijk) in gesprek met jongeren en laat hij zien waar het misgaat. Zo stuit hij op een deelscooter van aanbieder Felyx die pal voor de ingang van de Centrale Bibliotheek aan het Spui staat. ‘Kijk, dit is natuurlijk níét de bedoeling,’ houdt YousToub de kijkers voor, waarna hij een met een spuitbus ‘Dit is geen parkeerplak!’ op de stoep kalkt. De vlogger wijst er vervolgens op dat er zowel in de stad als aan de kust speciale parkeervakken zijn om de deelscooters neer te zetten.

[Tekst gaat verder onder video.]

 

De videocampagne van de gemeente en Youssef Koukouh gaat schuil onder de hashtag ‘#scooterskills’.

1500 e-scooters

Sinds de eerste pilot in 2019 is de deelscooter niet meer weg te denken uit het Haagse straatbeeld. De stad telt inmiddels drie aanbieders van elektronisch deelvervoer: Felyx, Check en GO Sharing.

In totaal rijden er ruim 1500 bontgekleurde e-scooters rond in de hofstad. Een verdere groei van de vloot is niet uitgesloten, en met het aanbod groeit ook het aantal klachten. Onder de kop ‘Deelscooter: lust of last’ maakte DHC in mei een reportage over de voor- en nadelen van het snelgroeiende aantal e-scooters in de stad.

Wilt u meer Haags nieuws lezen? Overweeg een (proef)abonnement op Den Haag Centraal. U ontvangt de krant 10 weken voor slechts 10 euro. Voor 90 euro per jaar kunt u DHC ook digitaal lezen.

Standaardportret
Bekijk meer van