Bomenkap nodig voor brede trams op lijn 16

Om de komst van nieuwe trams op de route van lijn 16 mogelijk te maken, moeten tientallen bomen wijken langs de route in het Statenkwartier en in Duinoord.

Door

Dit staat in het vorige week gepubliceerde voorstel van het stadsbestuur over de ‘instroom van nieuwe trams’. Lijn 16 (Statenkwartier – Wateringen) is een van de laatste lijnen waarop nog de smallere, rood-beige voertuigen rijden. De HTM wil deze in december volgend jaar vervangen door Avenio’s, het bredere type tram met lage vloer. Voor die tijd moeten rails en haltes vernieuwd zijn.

Vooral in het Statenkwartier en in Duinoord betekent breder trammaterieel dat er bomen langs het tracé gekapt moeten worden. In totaal 69, zo meldt het college van B en W. Onder meer langs de Statenlaan, tussen de Doornstraat en Frankenslag, worden de laatste populieren vervangen door een andere boomsoort. Ook wordt er een aantal lindes aan de Koningin Emmakade gekapt. Van de 69 bomen worden er 36 gerooid vanwege de aanleg van nieuwe tramrails en de aanpassingen (lees: langer, hoger en breder maken) van de tramhaltes. De overige 33 worden volgens het stadsbestuur gekapt omdat ze in zeer slechte conditie zijn. Ter compensatie gaat de gemeente 92 nieuwe bomen planten, deze komen ‘zoveel mogelijk op of vlak bij dezelfde locatie als de te rooien bomen.’

Zorgen

Jan Nicolai, bestuurslid van het Wijkoverleg Zorgvliet, vreest dat meer dan 69 bomen tegen de vlakte gaan. “Langs de Waldeck Pyrmontkade staan veel bomen behoorlijk dicht op de trottoirbanden. Ik maak mij zorgen dat ze straks toch besluiten om tot preventieve kap over te gaan. Er wordt helaas veel te makkelijk met bomen omgegaan in Den Haag.” Ook met de komst van 92 nieuwe exemplaren is het bestuurslid allerminst content. “Er staan nu prachtige bomen met veel volume. Daar komen kleine, dunne boompjes voor in de plaats. Met het oog op klimaatverandering is dat veel te weinig compensatie. Kijk maar naar de Scheveningseweg (waar in 2018 ruim honderd bomen langs de route van lijn 1 tegen de vlakte gingen, red.). Daar stonden dikke stammen, nu zijn het sprietjes. Dat scheelt een slok op een borrel.”

Verder maakt Nicolai zich zorgen over de trillingen die de nieuwe trams veroorzaken. “De nieuwe voertuigen zijn zwaarder dan de huidige. En lijn 16 rijdt langs oude monumentale panden, bijvoorbeeld bij het Sweelinckplein en de Waldeck Pyrmontkade. Ik ben bang dat grotere trillingen in de ondergrond problemen aan de huizen veroorzaken.” In het gemeentelijke (milieu)onderzoek staat dat ‘wordt voldaan aan het beoordelingskader voor trams in de gemeente Den Haag’, maar Nicolai vindt dat ‘te makkelijk’. “Ik hoop op een contra-expertise.”

Halte Kunstmuseum lijn 16

Elders langs de route van lijn 16 zijn ook flinke aanpassingen nodig. Zo gaat in het Zeeheldenkwartier de Zoutmanstraat op de schop, waarbij de halte wordt verplaatst naar de hoek met de Laan van Meerdervoort. In het Statenkwartier verdwijnt de keerlus over de Frederik Hendriklaan en worden de haltes Statenplein en Kunstmuseum/Museon samengevoegd tot één nieuwe halte. Deze komt op de kruising van de Eisenhowerlaan en de Stadhouderslaan. De huidige halte bij de ingang van het Kunstmuseum verdwijnt dus.

Ook op de lijnen 1, 6 en 12 rijden nog de oude trams, deze moeten uiterlijk in 2026 vervangen worden door nieuwe voertuigen. De HTM gaf deze week groen licht voor de Europese aanbesteding van vijftig nieuwe trams.

Dit artikel uit de krant van 27 mei 2021 wordt u gratis aangeboden. Wilt u meer Haags nieuws lezen? Koop dan de krant Den Haag Centraal bij een van onze verkooppunten of neem een (proef)abonnement.

Standaardportret
Bekijk meer van