Den Haag kiest voor breedste type tram

Gemeente en HTM kiezen niet voor brede, maar voor de breedste trams. Dat heeft verregaande consequenties voor Haagse straten en pleinen.

Door

Den Haag is het beste af met nog meer brede lage-vloertrams. Daartoe moet wel nog eens ruim 70 miljoen euro worden gestoken in verdere aanpassingen aan sporen en haltes.

Dat schrijft wethouder Robert van Asten (D66, mobiliteit) in een brief aan de gemeenteraad. Daarin gaat het over de ‘topeisen’ die worden gesteld aan het nieuwe materieel. “Deze nieuwe tram wordt iets breder dan de huidige Avenio en heeft als voordeel dat er dus nóg meer mensen in kunnen. Daarmee zorgen we meteen dat we ook voor de toekomst de te verwachten groei van het aantal reizigers kunnen opvangen,” aldus de wethouder in een toelichting. Van Asten en HTM-directeur Jaap Bierman kondigden de keuze voor brede trams in juni al aan in DHC, maar nu is het besluit ook genomen door het college van B en W.

Nieuwe trams breder dan Avenio’s

De nog te bestellen nieuwe tramwagens moeten 2.65 meter breed zijn en 35 meter lang. Dat is even breed als het huidige (wit-blauwe) RandstadRail-materieel, maar iets korter, en even lang als de huidige (rood-grijze Avenio’s), maar iets breder.

Volgens Van Asten, de metropoolregio MRDH en de HTM bieden deze voor stedelijke gebieden forse afmetingen veel voordelen. Kiezen voor 2.40 brede trams kan ook, maar zou qua aanpassingen in de stad nauwelijks voordelen opleveren; die kosten dan nog altijd 67,6 miljoen euro.

Wie gaat dat betalen?

Een nieuwe bestelling van circa zestig nieuwe trams is nodig omdat in 2024 de laatste zestig rood-beige wagens (type GTL-8) buiten dienst worden gesteld. De nieuwe wagens zijn in hoofdzaak bestemd voor de lijnen 6, 12 en 16. Voor de bestelling is een Europese aanbesteding nodig. De tientallen miljoenen euro’s die hiermee zijn gemoeid, komen voor rekening van de MRDH.

Dat geldt niet voor 70 miljoen aan spoor- en halte-aanpassingen. Die moeten de MRDH en de gemeente gezamenlijk betalen, maar dat kunnen ze eigenlijk niet, blijkens een passage in de brief van Van Asten: ‘De financiering van de aanpassing van de haltes vergt nog nader overleg, ook met het Rijk’.

Veel straten en pleinen op de schop

Die grote, hoge en voor rolstoelen toegankelijke haltes vormen ook de hoofdmoot van de ‘inpassingsproblemen’. Op vele plekken langs de routes van 6, 12 en 16 moet fors worden ingegrepen.

De huidige situatie in de Zoutmanstraat (17 is nu 16). | Foto:  ZeeheldenNieuws

Uit een eerdere presentatie van de gemeente bleek dat niet alleen de berucht smalle Zoutmanstaat (Zeeheldenkwartier) op de schop gaat, maar ook de Paul Krugerlaan (Transvaal), de Torenstaat (centrum), het Stuyvesantplein (Bezuidenhout), Goudenregenstraat en -plein (Bomenbuurt) Nieboerweg (Vogelwijk/Duindorp), het Copernicusplein (Valkenboskwartier) en nog andere plekken. Eén brug moet nog worden versterkt: die bij de Mauritskade tussen de Parkstraat en de Alexanderstraat.

Besluit over brede trams

De gemeenteraad zou in het komende voorjaar een besluit over de nieuwe trams moeten nemen. De HTM kan dan beginnen met de aanbestedingsprocedure. Gemeente en MRDH werpen zich dan op het nader uitwerken en financieren van de aanpassingen in de stad. Die moeten in 2022 en 2023 worden uitgevoerd.

 

Standaardportret
Bekijk meer van