Brede trams op lijn 16: flinke aanpassingen nodig in Laakkwartier en Moerwijk

Om de komst van brede trams mogelijk te maken op de route van lijn 16 (Statenkwartier – Wateringen) zijn flinke aanpassingen nodig in het Laakkwartier en in Moerwijk. De klus begint op maandag 28 februari en duurt ruim een maand.

Door

De gemeente gaat de rails en haltes van lijn 16 vervangen tussen het Jonckbloetplein in Laak en de kruising Loevesteinlaan-Melis Stokelaan op de grens van Moerwijk en Morgenstond. Het gaat om ruim drie kilometer spoor en vijf haltes (Hardenbroekstraat, Betje Wolffstraat, Erasmusplein, Heeswijkplein en Station Moerwijk). Deze haltes worden breder, langer, hoger en beter toegankelijk voor mindervaliden.

De haltes Erasmusplein en Station Moerwijk worden ook verlegd. De halte Erasmusplein voor de tram in de richting van het Statenkwartier ligt nu midden op het plein, maar komt zuidelijker te liggen, in de richting van de Grovestinsstraat. De vrijgekomen ruimte op het Erasmusplein gaat de gemeente groen inrichten: asfalt wordt gras. De halte bij station Moerwijk verschuift (in beide richtingen) naar de hoek met de Assumburgweg. Dit is nodig omdat de huidige halte bij een bocht ligt, daar is geen ruimte voor een grotere halte.

21 bomen

Deze aanpassingen hebben gevolgen voor de omgeving. Zo is de kap van 21 bomen volgens de gemeente ‘ondanks een uiterste inspanning niet te voorkomen, met name als gevolg van de benodigde grotere haltes’. Van deze bomen sneuvelen er negentien in Moerwijk en twee in het Laakkwartier. Ter compensatie gaat de gemeente 23 nieuwe bomen planten, waarvan dertien rond station Moerwijk. Ter hoogte van het stationsplein worden ook drijvende bakken met waterplanten aangelegd.

Ten slotte komen er op de kruisingen van de Erasmusweg met de Loevesteinlaan, Melis Stokelaan en de Rhijnvis Feithlaan nieuwe oversteekplaatsen. De gemeente benadrukt dat er in de nieuwe situatie geen parkeerplekken verloren gaan.

 

Als het werk in Moerwijk klaar is, gaat de HTM aan de slag in het Statenkwartier en het Zeeheldenkwartier

Omleidingen

De werkzaamheden, die van maandag 28 februari tot en met zondag 3 april duren, hebben gevolgen voor de route van lijn 16. De tram maakt tussen station Hollands Spoor en de Leyweg gebruik van de route van lijn 9, over de Melis Stokelaan. Dat betekent dat alle lijn 16-haltes in het Laakkwartier en in Moerwijk tijdelijk komen te vervallen. De HTM verwijst naar de reisplanner op de eigen site voor de beste alternatieven.

Automobilisten moeten in deze periode rekening houden met extra drukte rond de Erasmusweg, die overigens wel gewoon open blijft. Het kruispunt met de Assumburgweg gaat wel dicht. Ook de Hildebrandstraat wordt deels afgesloten. De snelste omleidingsroute gaat via de Neherkade.

Lijn 16 in Statenkwartier 

Lijn 16 is een van de laatste lijnen waarop nog de smallere, rood-beige voertuigen rijden. De HTM wil deze in december volgend jaar vervangen door Avenio’s, het bredere type tram met lage vloer. Voor die tijd moeten rails en haltes vernieuwd zijn. Begin april, als het werk in Moerwijk klaar is, gaat de HTM aan de slag in het Statenkwartier en het Zeeheldenkwartier.

Ook in deze wijken zijn flinke aanpassingen nodig. Zo gaat in het Zeeheldenkwartier de Zoutmanstraat op de schop, waarbij de halte Van Speijkstraat wordt verplaatst naar de hoek met de Laan van Meerdervoort. In het Statenkwartier verdwijnt de keerlus over de Frederik Hendriklaan en worden de haltes Statenplein en Kunstmuseum/Museon samengevoegd tot één nieuwe halte. Deze komt op de kruising van de Eisenhowerlaan en de Stadhouderslaan. De huidige halte bij de ingang van het Kunstmuseum verdwijnt dus.

Onze redactie biedt u dit artikel uit de Den Haag Centraal van donderdag 10 februari 2022 gratis aan. Wilt u meer lezen over Haagse politiek, achtergronden en cultuur? Neem een (proef)abonnement op de onafhankelijke weekkrant Den Haag Centraal. Of koop de krant bij één van onze verkooppunten

Standaardportret
Bekijk meer van