‘Escheriaanse’ fietsenstalling KJ-plein bijna klaar voor gebruik (foto’s)
Zo’n drie jaar later dan gepland is het dan bijna zover: de nieuwe fietsenstalling onder het Koningin Julianaplein (KJ-plein) bij het Centraal Station is bijna klaar voor gebruik.
Dit voorjaar is de opening van de ondergrondse megastalling, die plaats biedt aan ruim achtduizend rijwielen. Ook is er plek voor zo’n zeshonderd ov-fietsen.
De nieuwe stalling is ruim achtduizend vierkante meter groot, wat overeenkomt met zo’n anderhalf voetbalveld. Na Utrecht is deze stalling straks de grootste van Nederland. “Kortom, de Hagenaar kan straks met de fiets naar het station gaan,” aldus wethouder Robert van Asten (D66, verkeer en vervoer).
Hoge fietsenstalling
Hij is ‘trots’ op het nieuwe bouwwerk, dat volgens hem bijzonder is vanwege de lichte omgeving en het ruime karakter. Zo is het plafond 3,5 meter hoog. “Dat is bijna een meter hoger dan strikt noodzakelijk volgens het bouwbesluit (2,6 meter, red.). We wilden voorkomen dat de gebruiker zich hier benauwd voelt,” legt architect Pim Marsman van Silo uit. “Verder hebben wij geprobeerd om een buitenomgeving te creëren door veel licht aan te brengen.”
Ook karakteristiek is de glazen wand van het ondergrondse bouwwerk waarop gevelbeelden van iconische gebouwen in Den Haag te zien zijn. Denk aan het Vredespaleis, de Ridderzaal, het Mauritshuis en het nog op te leveren nieuwe cultuurcentrum Amare. Deze gebouwen gaan op een ‘Escheriaanse wijze’ in elkaar over, vertelt Marsman. “Op deze manier zijn de gebruikers van de stalling in Den Haag zónder in de stad te zijn geweest.”
Fietsers betreden de fietsenstalling via een van de zes rolbanden. Beneden is een grote ontvangstruimte. Na het inchecken met de ov-chipkaart kunnen gebruikers aan de hand van stippellijnen op de grond de weg naar een vrije stallingsplek vinden. De groene lijnen zijn voor fietsers, de gele voor voetgangers.
Van Asten: “De lichte kleuren, open wanden en goede verlichting zorgen voor sociale veiligheid. Je kunt er bovendien helemaal rondlopen. Er zijn geen lange doodlopende paden. De nieuwe garage wordt geëxploiteerd door de Nederlandse Spoorwegen (NS). Zij zullen ervoor zorgen dat de fietsenstalling toegankelijk en netjes blijft.”
De eerste 24 uur is de stalling gratis. Wordt de fiets langer gestald, dan zal er betaald moeten worden. Door middel van een QR-code kunnen gebruikers onthouden waar de fiets is achtergelaten.
Tegenslagen
De aanleg van de megastalling ging bepaald niet van een leien dakje. Het project ging gepaard met veel politiek gesteggel en (financiële) tegenslagen. Zo heeft de opening ruim tweeënhalf jaar later plaats dan aanvankelijk gepland.
Ook is de megastalling 3,5 miljoen euro duurder dan de bedoeling. Het kost in totaal zo’n 42 miljoen euro.
[Update 28 maart, 15.55 uur]
In verband met het coronavirus gaat de feestelijke opening van de fietsenstalling op donderdag 2 april niet door. Hoewel de stalling klaar voor gebruik is, zal deze 2 april nog niet openen voor publiek. De gemeente wacht met de openstelling totdat (de piek van) de coronacrisis voorbij is.
De afspraak met de ontwikkelaar is dat altijd een deel van de fietsenstalling openblijft.
Belangrijkste oorzaak van de vertraging van de fietsenstalling en de extra kosten is dat bouwer Mobilis de stalling op een andere manier moest bouwen dan verwacht. Dat komt door het grote appartementengebouw dat boven op het plein komt. Terwijl de fietsenstalling al in aanbouw was, zat het gebouw dat erop moet komen nog in de ontwerpfase. Lastig, aangezien de fundering in de stalling moest komen.
Deels afsluiten fietsenstalling
De bouw van de woontoren bovengronds zal ook in de toekomst nog gevolgen hebben voor de garage ondergronds. Mogelijk moet de fietsenstalling ‘deels worden afgesloten’ als de bouwwerkzaamheden op het KJ-plein beginnen, zo benadrukt Van Asten. “Dat is een extra complicatie. Ook voor de bouwer. Maar de afspraak met de ontwikkelaar is dat altijd een deel van de fietsenstalling openblijft.”
Wilt u meer lezen over verkeer en vervoer in Den Haag? Klik hier voor een (proef)abonnement en meldt u zich hier aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief.