Bewoners binnenstad storen zich aan weggehaalde fietsen
Bewoners van de binnenstad ergeren zich aan het strenge fietsenregime van de gemeente. Regelmatig worden ook hún fietsen meegenomen naar het depot omdat die ‘achtergelaten’ zouden zijn.
In de binnenstad halen handhavers fietsen weg die langer dan zeven dagen onaangeroerd geparkeerd staan. Dat is een strenger beleid dan in woonwijken, waar fietsen 28 dagen mogen worden ‘achtergelaten’. En begrijpelijk: nergens is de fietsoverlast zo groot als in het centrum. “Maar dit heeft wel negatieve gevolgen voor bewoners,” zegt Jeroen Oosterwal, voorzitter van de vereniging Bewoners Rond het Plein. “Zij lopen het risico dat als ze een weekje hun fiets niet gebruiken of op vakantie zijn, hun fiets in het depot terechtkomt. Dat is onwenselijk.”
Bewoners van de Herengracht en de Lange Poten ondervinden hinder van het strikte fietsenregime. Als waarschuwing hangen handhavers eerst labels aan geparkeerde fietsen, niet alleen aan verroeste barrels maar ook aan nette exemplaren met kinderzitjes.
Omdat veel mensen hier boven winkels en horeca wonen, kunnen ze doorgaans hun fiets niet kwijt in een berging.
Soms worden krijtstrepen op de banden gezet, zodat handhavers kunnen zien of het rijwiel recentelijk is gebruikt. Is een fiets niet verwijderd na de datum op het label, dan gaat deze mee naar het depot in de Binckhorst. De eigenaar dient ter plekke 25 euro te betalen om de fiets terug te krijgen.
Geen berging voor fietsen
“Omdat veel mensen hier boven winkels en horeca wonen, kunnen ze doorgaans hun fiets niet kwijt in een berging,” schetst Oosterwal het ongemak. In de binnenstad staan weliswaar een paar bewaakte fietsenstallingen, maar voor bewoners van de Herengracht zijn die niet dichtbij – zolang de stalling op het KJ-plein nog niet is voltooid. Dus zetten ze hun fiets op de stoep.
Oosterwal pleit ervoor dat bewoners hun fietsen als zodanig kunnen oormerken, bijvoorbeeld met een sticker, zodat handhavers weten dat die niet mee moeten naar het depot. “Dan moeten de bewoners er natuurlijk geen zooi van maken, gewoon netjes hun fiets in de rekken en parkeervakken zetten.”
De fietsoverlast in het centrum neemt toe. Op de Turfmarkt is het soms onmogelijk om winkels of horeca te bereiken.
De ergernis is dubbel. Want tegelijkertijd neemt de fietsoverlast in het centrum toe, merkt Oosterwal. “Het loopt de spuigaten uit. Op de Turfmarkt is het soms onmogelijk om winkels of horeca te bereiken.”
Herengracht
Ook staan meer bezorgfietsen en -scooters op de stoep geparkeerd. De overlast op de Herengracht is eenvoudig op te lossen, denkt Oosterwal. “Maak twee goede parkeervoorzieningen, één aan het begin en één aan het einde van de straat. Daartussen mag dan niemand parkeren.”
Dit artikel wordt u gratis aangeboden. Wilt u meer weten over de krant Den Haag Centraal? Klik hier voor een (proef)abonnement en meldt u zich hier aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief.