Fietsvlonders maken van parkeerplekken fietsenstallingen

Te weinig plek voor alle fietsen in de straat? Bewoners kunnen straks bij de gemeente een ‘fietsvlonder’ aanvragen. Zo wordt een autoparkeerplek tijdelijk omgetoverd in een tweewielerstalling. Komt er geen bezwaar? Dan plaatst de gemeente ‘echte’ beugels.

Door

“Den Haag is een drukke stad en veel inwoners hebben helaas geen eigen schuur of tuin om hun fiets te stallen,” legt wethouder Robert van Asten (D66, vervoer) uit. Hij plaatste de eerste twee fietsvlonders vorige week in de Galileïstraat (Segbroek) en de Marcelisstraat (Scheveningen). Deze ‘planken’ zijn precies zo groot als een parkeerplek voor auto’s en bieden plaats aan acht fietsen. “Zo kunnen mensen hun fiets veilig stallen, zonder de stoep te blokkeren.”

Als er na drie maanden geen zwaarwegend bezwaar is tegen de extra fietsparkeerplekken, komen er permanente beugels.

 

Het idee is dat straks alle bewoners van de stad een fietsvlonder kunnen aanvragen. Eerst gaat de gemeente kijken hoe het loopt in de eerste straten. Op basis daarvan wordt het aanvraagproces nog aangepast. Mensen die nu al interesse hebben, kunnen dat aangeven en worden op een wachtlijst geplaatst.

Handtekeningen

Om een parkeerplek om te toveren in een fietsenstalling moet een aantal huishoudens in een buurt hun handtekening zetten op een aanvraag. In overleg wordt dan besloten waar de fietsvlonder wordt geplaatst. Alle bewoners rondom die plek ontvangen een flyer met informatie. Als er na drie maanden geen ernstige bezwaren zijn binnengekomen van omwonenden, wordt het vlonder weggehaald en vervangen door fietsbeugels die blijven staan. De stoep wordt op die plek dan breder gemaakt. In totaal zijn er tien fietsvlonders die door de stad kunnen circuleren.

Met de nieuwe maatregel komt het college tegemoet aan de belofte om meer ruimte te maken voor de fiets. Het stadsbestuur wil het gebruik van de tweewieler stimuleren, zeker in combinatie met het openbaar vervoer. Hier komt ook veel geld voor vrij, zodra de Haagse Eneco-aandelen zijn verkocht.

Pasfoto Mieke
Bekijk meer van