Haagse pilot met elektrische deelscooters van Felyx overtreft verwachtingen

De elektrische deelscooters van Felyx rijden nu een paar maanden rond door Den Haag. De pilot loopt boven verwachting, aldus de ondernemers. Al zijn er ook moeilijkheden.

Door

Ze vallen op, de tweehonderd groene, elektrische deelscooters die sinds dit voorjaar in Den Haag rondrijden. De pilot van de gemeente, waar het bedrijf aan mee doet, loopt boven verwachting, vertelt stadsmanager Lloyd Drop. “Elke deelscooter wordt meerdere keren per dag gebruikt. Dat was voordat we begonnen ook onze belofte richting de gemeente.” Hoe vaak precies, kan hij niet zeggen.

Als gebruiker kun je met een app zien waar de scooters staan en eentje reserveren. Zodra je daadwerkelijk op pad bent, betaal je 30 cent per minuut. Zit je ritje erop? Dan kun je de scooter achterlaten waar je wilt zodat een andere gebruiker deze kan pakken. De batterijen worden door het bedrijf vervangen op het moment dat de scooters stilstaan. Het servicegebied werd de eerste maanden al direct uitgebreid: ook in de Bloemen- en Bomenbuurt is het nu mogelijk om een scooter te pakken en achter te laten. “Dat was een vraag die we kregen vanuit de gebruikers,” aldus Drop.

Het gebied van Felyx.

Door: Winish Chedi

Felyx bij het HagaZiekenhuis

Bij het HagaZiekenhuis en bij hockeyclubs, bijvoorbeeld HGC en Groen-Geel, is een speciaal parkeervak, al is die laatste in de zomervakantie tijdelijk opgeheven. “We creëren daarmee eilanden waarmee je stimuleert dat mensen de auto thuislaten.” Uit de eerste resultaten van een enquête onder de Haagse gebruikers geeft 32 procent aan dat ze van de tien autoritten nu minimaal vier keer een scooter pakken. Dat is precies wat Felyx wil: mensen uit de auto krijgen.

 

78 procent van onze klanten zegt de service meer te gebruiken als er meer scooters beschikbaar zijn.
Lloyd Drop (stadsmanager gemeente Den Haag)

 

Wel moet er dan altijd een scooter beschikbaar zijn. “We bekijken steeds of de spreiding van de scooters over de stad goed gaat. In principe zou elke gebruiker binnen drie tot vier minuten een scooter moeten kunnen pakken,” legt Drop uit. Al lukt dat niet altijd. “Op sommige tijdstippen staan er inderdaad op bepaalde plekken veel of weinig scooters.” Als het er té weinig zijn, moeten er scooters worden bijgeplaatst. Dat blijkt in de praktijk echter nauwelijks nodig: “De organische spreiding is over het algemeen goed, er zijn weinig klachten.”

Moeilijkheden

Is het dan alleen maar rozengeur en maneschijn? Nee, niet alles gaat direct soepel. Neem een zonnige weekenddag, eind juni. Bijna de helft van de elektrische deelscooters van Felyx stond op de stoep bij het Zwarte Pad, ze blokkeerden de weg voor voetgangers. De Scheveningse wijkagent van dienst maakte een foto en stuurde een tweet de wereld in: ‘Beste Felyx. Geweldig project, maar… dit kan zo toch niet de bedoeling zijn?’

Nee, beaamt ook Drop. Hij lacht: “We zien dit soort klachten als een kans om er iets mooiers van te maken.” In dit geval zijn de ondernemers om de tafel gegaan met de gemeente en is er een speciaal parkeervak gemaakt waar de scooters nu neergezet kunnen worden. Felyx heeft bovendien iemand in dienst die elke dag beschikbaar is om scooters te verplaatsen als ze in de weg staan. Of als er klachten binnenkomen over bijvoorbeeld vandalisme en scooters gerepareerd moeten worden. “Dat valt in Den Haag heel erg mee, het is een nette stad.”

 

Beste Felyx. Geweldig project, maar... dit kan zo toch niet de bedoeling zijn?
Scheveningse wijkagent op Twitter

 

Toch blijkt het soms een uitdaging om mensen te leren hoe het moet en waar ze de scooters kunnen achterlaten. Uit de enquête blijkt dat 14 procent van de gebruikers niet precies weet waar ze de scooter kunnen parkeren. “Wellicht gaan we hier binnenkort een leuke campagne voor beginnen,” aldus Drop. “Als we nu een melding krijgen op het kenteken en tijdstip, krijgen gebruikers een waarschuwing. Gebeurt het nog een keer, krijgen ze boete. Bij een derde keer wordt hun account geblokkeerd. Om die reden roepen we bewoners ook op: meld het als je overlast ervaart. Alleen dan kunnen we er wat aan doen.”

Evaluatie

Naast Felyx bestaat de pilot van de gemeente om de bereikbaarheid te vergroten nog uit twee andere partijen: fietsaanbieders Mobike en GoAbout. Eind dit jaar worden de pilots geëvalueerd en weet Felyx of ze kunnen uitbreiden. Drop wil wel: “78 procent van onze klanten zegt de service meer te gebruiken als er meer scooters beschikbaar zijn.”

Meer informatie: www.felyx.com

Dit artikel wordt u gratis aangeboden. Wilt u meer Haags nieuws lezen? Neem dan een abonnement op DHC.

 

 

Standaardportret
Bekijk meer van