Extra geld voor elektrische fietsen en scooters

De subsidie waarmee ondernemers elektrische scooters, elektrische fietsen en bakfietsen met trapondersteuning (dus met een elektromotortje) kunnen kopen wordt met één ton verhoogd, tot 300.000 euro.

Door

Zo wil wethouder Tom de Bruijn (D66, milieu) ondernemers stimuleren om schoner te gaan rijden en zo de Haagse luchtkwaliteit te verbeteren. Bijvoorbeeld bezorgdiensten, zorgverleners, pizzakoeriers, makelaars en aannemers rijden in zijn ogen nog te vaak op benzinescooters. Belangrijke reden hiervoor is dat een kwalitatief goede elektrische scooter wel twee tot vier keer zo duur is als eentje op benzine. Maar met de extra subsidie wil De Bruijn deze drempel wegnemen. De gemeente geeft nu maximaal 1500 euro voor elke schone scooter of elektrische (bak)fiets. Iedere Haagse ondernemer kan voor maximaal zes voertuigen subsidie krijgen, al moet deze, om hiervoor in aanmerking te komen, per jaar wel minimaal drieduizend zakelijke kilometers afleggen. Ondernemers kunnen de schone voertuigen met de subsidieregeling ook leasen, waarbij de leasemaatschappij de korting doorberekent aan de klant.

De subsidieregeling eindigt op 31 maart 2018. Iedere ondernemer die vanaf 1 september in Den Haag zit, kan van de financiële voordelen gebruikmaken. De subsidieregeling voor schone scooters is één van de maatregelen uit het Actieplan Luchtkwaliteit 2015 – 2018, een gemeentelijk pakket om de Haagse lucht schoner te krijgen. 

| Foto: DHC/Sebastiaan Boot

Abonnee worden? Klik dan hier.

Standaardportret
Bekijk meer van